Suriye'den BM'ye 'Afrin' mektubu

Suriye'den BM'ye 'Afrin' mektubu

Suriye Dışişleri Bakanlığı tarafından BM'ye gönderilen mektupta, TSK'nın cihatçı ÖSO ile birlikte Afrin'e yönelik gerçekleştirdiği saldırının işgal niteliğinde olduğu belirtildi.

Suriye Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanlığı, TSK'nın cihatçı ÖSO ile birlikte Afrin'e düzenlediği saldırıya ilişkin Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'ne ve BM Güvenlik Konseyi Başkanı'na iki eş mektup gönderdi. 

Suriye'nin resmi haber ajansı SANA'nın haberine göre, bakanlıktan yapılan açıklamada mektubun "Erdoğan rejiminin Suriye ve halkına bulunduğu saldırıları aklama amaçlı asılsız yalanlarla gerçekleri çarpıtma ve kamuoyunu kandırma amaçlı hamlesi konusunda" olduğu belirtildi. 

Mektupta "Erdoğan rejiminin Suriye’ye bulunduğu saldırıların BM misakının 51 maddesi kapsamında ‘kendini savunma mefhumu’ niteliği taşıdığını iddia etmekle kimseyi kandıramayacağını ve ikna edemeyeceği" belirtildi. 

Bakanlığın mektubunda, tıpkı ABD komutasındaki uluslararası koalisyonun Suriye'deki faaliyetleri gibi Afrin'deki saldırının da işgal niteliği taşıdığı vurgulanarak, Suriye'nin yabancı güçlerin işgal girişimlerine karşı koyacağının altı çizildi. 

Mektupta ayrıca, "Türkiye rejiminin Suriye ve halkına karşı saldırılarını BMGK’nin 1373, 1624, 1170, 1178 sayılı kararlarına istinaden aklamaya çalışması kesinlikle kabul edilemez. Bu kararların hiçbiri, hiçbir taraf ya da ülkeye egemen ve bağımsız devletlere karşı saldırma ya da bu devletlerin topraklarında terörle mücadele bahanesi altında askeri operasyonlar düzenleme hak veya yetkisi vermemektedir" ifadeleri yer aldı.