Suriye'de Rus uçağı düşürüldü

Suriye'de Rus uçağı düşürüldü

Rusya radardan kaybolan uçağının İsrail’in ‘düşmanca bir provokasyon’ sonucu Suriye ordusuna karşılık kalkan olarak kullanması nedeniyle Suriye hava savunma sistemleri tarafından düşürüldüğünü açıkladı.

Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, dün Hmeymim askeri üssü yakınlarında 14 askerle birlikte radardan kaybolan İl-20 tipi uçağının Suriye ordusunun S-200 savunma sisteminden fırlatılan bir füzeyle vurulduğu duyuruldu. Açıklamaya göre İsrailli pilotlar uçağı Suriye hava savunma sisteminin bulunduğu bölgeye sürükleyip kalkan olarak kullandı.

RUSYA SAVUNMA BAKANLIĞI: İSRAİLLİ PİLOTLARIN SORUMSUZLUĞU

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, dün Suriye’de kaybolan İl-20 uçağıyla ilgili açıklamalar yaptı. "İl-20 uçağımız S-200 sistemi tarafından vuruldu" ifadesini kullanan Konaşenkov, uçağın İsrailli pilotların sorumsuzluğu yüzünden düştüğünü ifade etti.

'DÜŞMANCA BİR PROVOKASYON, 15 ASKERİMİZ ÖLDÜ'

Konaşenkov "İsrail tarafından yapılan bu provokasyonu düşmanca olarak nitelendiriyoruz. İsrail askerlerinin sorumsuz davranışı yüzünden 15 Rus askeri öldü. Bu kesinlikle Rusya-İsrail ilişkilerinin ruhuna aykırı" dedi.

İSRAİLLİ PİLOTLAR UÇAĞI ATEŞ HATTINA SÜRÜKLEMİŞ

Konaşenkov, pilotların uçağı Suriye ordusunun füze savunma sistemlerinin bulunduğu bölgeye, ateş hattına sürüklediğini, uçağı kalkan olarak kullandığını ifade etti.

BÜYÜKELÇİ BAKANLIĞA ÇAĞIRILDI

İsrail'in Moskova Büyükelçisi Gary Kohen, Suriye’de düşen Rus askeri uçağıyla ilgili Rusya Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. 

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in Moskova Büyükelçisi Kohen'in Suriye’de düşürülen Rus askeri uçağıyla ilgili Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldığı belirtildi.

PUTİN'DEN AÇIKLAMA

Konuyla ilgili açıklama yapan Rusya Devlet Başkanı Putin de "Rus uçağını İsrail uçakları düşürmedi, ne olduğunu hala incelememiz gerekiyor. Trajik ve bir şanssızlık zinciri gibi görünüyor" dedi.

PUTİN VE NETANYAHU TELEFONDA GÖRÜŞTÜ

Rus uçağının düşürülmesinin ardından Rusya lideri Putin ile İsrail Başbakanı Netanyahu telefonda görüştü.

Netanyahu, "Rusya uçağının düşürülmesinden Suriye yönetimi sorumlu. Rus askerlerinin ölümünden üzüntü duyuyoruz" ifadelerini kullandı.

ABD DIŞİŞLERİNDEN 'UÇAK KRİZİ' AÇIKLAMASI

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Suriye'de düşürülen Rus askeri uçağının, bölgedeki sorunlara yönelik kalıcı, barışçıl ve siyasi çözümler bulmanın önemini hatırlattığını savundu. Pompeo, Suriye'de düşürülen Rus savaş uçağına ilişkin yaptığı yazılı bir açıklamada, uçağın düşürülmesini "talihsiz bir kaza" olarak nitelendirerek, "ABD, Suriye'de Beşar Esad rejimine ait uçaksavar ateşiyle düşürülen Rus uçağındaki mürettebatın hayatını kaybetmesinden büyük üzüntü duyuyor" ifadesini kullandı.

Pompeo açıklamasında ayrıca, "Düşürülen Rus uçağı herkese bölgedeki sorunlara yönelik kalıcı, barışçıl ve siyasi çözümler bulmanın gerekliliğini ve Suriye'de gerçekleştirilen askeri operasyonlarda yapılan yanlış hesaplamaların yol açtığı tehlikeleri hatırlatmaktadır" dedi.

Durumun, Suriye sorununun Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) uyarınca acilen çözüme kavuşturulmasına dikkat çektiğini vurgulayan Pompeo, "Yaşanan olay, bölgeyi tehdit eden İran'ın tehlikeli silah sistemlerini bir şekilde Suriye'ye yöneltmesine son verilmesinin önemini göstermektedir" ifadelerini kullandı.