Suriye’de askeri havaalanına füze saldırısı!

Suriye’de askeri havaalanına füze saldırısı!

Suriye'nin Tayfur askeri havaalanına füze saldırısı düzenlendi. Rusya Savunma Bakanlığı saldırıyı İsrail'in düzenlediğini duyurdu.

Suriye’nin Tayfur havaalanına füze saldırısı düzenlendi.

Resmi Suriye Arap Haber Ajansı (SANA) "Tayfur havaalanını birden fazla füze vurdu" ifadelerini kullandı.

Suriye televizyonu da, Humus'taki Tayfur askeri havaalanı yakınlarında yüksek seste patlamaların duyulduğunu bildirdi.

Başkent Şam yakınlarındaki Doğu Guta'daki yardım görevlileri hükümeti Cumartesi akşamı kuşatma altındaki bölgeye kimyasal silahla saldırı düzenlediğini iddia etmiş, ABD Başkanı Donald Trump "hayvan" ifadesini kullandığı Beşar Esad için "büyük bir bedel ödeyecek" demişti.

Ancak Amerikalı yetkililer saldırıyı Washington'ın gerçekleştirmediğini iddia etti. Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) sözcüsü, "Şu an, Savunma Bakanlığı Suriye'de hava saldırıları gerçekleştirmiyor" ifadelerini kullandı. BBC Türkçe'nin aktardığı habere göre yetkili, "Ancak durumu yakından izlemeye devam ediyoruz ve Suriye ile başka yerlerde kimyasal silah kullananlardan hesap sorulması için diplomatik çabalarımızı sürdürüyoruz" diye ekledi.

Reuters'a konuşan Amerikalı bir üst düzey yetkili de, ABD'nin Suriye hükümetine ait askeri üsse herhangi bir saldırı gerçekleştirmediğini söyledi.

RUSYA SAVUNMA BAKANLIĞI’DAN AÇIKLAMA

T4 askeri hava üssünün uydu fotoğrafı

Rusya Savunma Bakanlığı ise saldırıyı İsrail Hava Kuvvetleri’nin düzenlediğini duyurdu.

Açıklamada, Suriye Hava Savunma Birimlerinin uçaksavarlarla beş füzeyi tahrip ettiği belirtildi. Üç füzenin ise hava sahasının batı kısmına ulaştığı kaydedildi.

‘İSRAİL SALDIRISI’

Sputnik’in Lübnan Hizbullah’ına yakın El Manar televizyondan aktardığı haberde ise saldırı 'İsrail saldırganlığı' olarak nitelendirildi.

İsrail hükümeti askeri üsse yönelik füze saldırısıyla ilgili açıklama yapmazken, El Mayadin televizyonu, füze saldırısı sırasında üssün üzerinde İsrail'e ait bir gözlem uçağının seyir halinde olduğunu bildirdi.

Televizyon haberinde " Humus'taki T-4 üssü füzelerle vurulurken İsrail'e ait bir gözlem uçağı üssün üzerinde uçuyordu" ifadelerini kullandı.

Televizyon ayrıca füzelerin Lübnan üzerinden Akdeniz'den geldiğini de belirtti.

İsrail Şubat ayında T-4 askeri hava alanını vurmuştu.

RUSYA VE SURİYE DOĞU GUTA İDDİASINI YALANLADI

Doğu Guta'daki saldırı iddiasıyla ilgili Twitter'dan bir mesaj paylaşan ABD Başkanı Trump, "Suriye'de aralarında çocuklar ve kadınların da olduğu çok sayıda kişi akılsız bir kimyasal saldırıda öldü. Katliam bölgesi Suriye Ordusu tarafından kuşatıldı ve dünya oraya erişemiyor. Putin, Rusya ve İran Hayvan Esad'ı destekledikleri için sorumludur" iddiasında bulundu.

Doğu Guta'nın Duma bölgesinden gelen iddialar bağımsız kaynaklar tarafından doğrulanmadı. Suriye hükümeti ve Rusya da bölgeden gelen görüntülerin kurmaca olduğunu açıkladı. Suriye resmi basını, teröristlerin Suriye ordusunun Doğu Guta'daki ilerleyişini durdurmak için kimyasal saldırı haberi uydurduğunu belirtti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da saldırının "sahte haber" olduğu belirtilerek herhangi bir müdahalenin "vahim sonuçları olacağı" uyarısında bulunuldu.