Suriye’de 40 yıldır heykeltıraşlık yapan sanatçı, Türkiye’de inşaatçı oldu

Suriye’de 40 yıldır heykeltıraşlık yapan sanatçı, Türkiye’de inşaatçı oldu

Suriye’deki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye gelen sanatçı Akram Saffan, Türkiye’de günlük 100 lira yevmiye ile inşaatta çalışıyor.

Suriye’de cihatçı terör örgütü IŞİD’in elinden kaçarak Hatay üzerinden Türkiye’ye gelen sanatçı Akram Saffan, 40 yıl boyunca yaptığı heykeltıraşlığı bırakıp Urfa’da günlük 100 lira yevmiye ile inşaatlarda çalışmaya başladı. Saffan'ın iç savaşta kaybettiği annesini, Suriye halklarının yaşadığı acıları anlattığı heykelleri 2018 yılında Mardin’de Mecazın Murçları adıyla sergilenmişti.
Gazete Duvar’dan Ferhat Yaşar’a konuşan sanatçı, IŞİD’in elinden kaçışını “40 yıldır atölyemde mutlu bir şekilde çalışmalarımı yapıyordum. Ardından Suriye iç savaşı başladı. IŞİD tarafından yakalandığımda işkenceler gördüm. Dişlerimi kırdılar ve akıl almaz işkenceler yaptılar. Bir süre IŞİD’in elinde mahkum olarak kaldım. Sonra bir uçak bomba attı. Bombardımandan sonra herkes o toz duman kargaşasında canını kurtarmak için kaçarken, ben de bunu bir fırsata çevirdim ve IŞİD’in elinden kaçtım” cümleleriyle ifade etti.
'SANATIMI YAPMAYI ÇOK İSTERDİM AMA MADDİYAT BENİ ZORLUYOR'
Türkiye’de sanatımı yapmayı çok isterdim ancak maddiyat beni çok zorluyor diyen Saffan geçen yıllarda Mardin, Diyarbakır ve Antalya’da heykellerini sergileme fırsatı yakaladı ancak geçim sorunları nedeniyle inşaatlarda çalışmaya başladı.
‘SANATSIZ BİR ÜLKE GELİŞEMEZ’
Yaptığı eserlerin insanlığın şu anki yüzünü yansıttığını söyleyen Saffan eserlerini “Savaş işkencelerle hayatı çekilmez hale getiriyor. Ben de eserlerimi hep bu yönde yapmaya çalıştım, çığlıkları, suskunlukları, feryatları yansıtmak istedim” diye anlattı.
Herkesi savaşları durdurmak için harekete geçmeye çağıran sanatçı Saffan sanatsız bir ülkenin gelişmeyeceğini söyleyerek şunları ekledi: “Bu zalim dünyaya, insanların çekilmez hale getirdikleri bu hayata ben de sanatımla dikkat çekebilsem ne mutlu bana. Herkes bu savaşları durdurmak için bir şeyler yapmalı.”

DAHA FAZLA