Suriye ordusuna katılmayı reddeden SDG, siyasi anlaşma ve özel statü talep etti

Suriye ordusuna katılmayı reddeden SDG, siyasi anlaşma ve özel statü talep etti

Şam yönetimi tarafından Suriye ordusuna katılmaya davet edilen SDG, teklifi geri çevirirken, siyasi anlaşma ve özel statü talep etti.

Suriye hükümetinin, Türkiye'nin harekatı sonrasında sınır bölgeleri konusunda anlaşmaya vardığı Suriye Denokratik Güçleri'ne (SDG) yaptığı ''Suriye ordusuna katılın'' çağrısı, kabul edilmedi. Suriye yönetiminin zorunlu askerliğini yapmamış olanlara af vaat ettiği teklif SDG tarafından yeterli görülmezken, orduya katılmak için siyasi anlaşme ve özel statü talep edildi. 

'TÜM SURİYELİLER TEK BİR DÜŞMANLA KARŞI KARŞIYA'

Suriye Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Silahlı kuvvetler komutanlığı, saflarına katılmak isteyen SDG birliklerini karşılamaya hazırdır” denildi. Açıklamada, zorunlu askerliğini yapmamış SDG üyelerine af vaat edilirken, ‘Kürt azınlık da dahil tüm Suriyelilerin tek bir düşmanla karşı karşıya olduğu, Türkiye’nin harekâtına karşı birleşmeleri gerektiği’ yönünde ifadeler kullanıldı.

Suriye İçişleri Bakanlığı da, ülkenin kuzeydoğusundaki vatandaşları güvenlik hizmeti sağlamaya hazır olduğunu belirterek, özerk Kürt yönetiminin iç güvenlik birimi olan asayiş güçlerine devlet saflarına katılma çağrısı yaptı.

'SİYASİ ANLAŞMA VE ÖZEL STATÜ' VURGUSU

SDG’nin aynı gün içinde gelen yanıtındaysa teklif bu haliyle reddedildi. SDG’nin açıklamasında Suriye Savunma Bakanlığı'nın ‘ülkeyi koruma yönündeki girişiminin takdir edildiği’ belirtildi ancak sözü edilen birliğin siyasi bir anlaşmaya dayanması talep edildi.

Açıklamada, ‘saflarda böylesi bir birliğin, SDG’nin özel statüsü ile yapısını tanıyan ve muhafaza eden bir siyasi anlaşmadan yola çıkarak sağlanması gerektiği’ yanıtı verildi. SDG, böyle bir adımın ‘Suriye ordusunu birleşme çabalarının şemsiyesi haline getirmek amacıyla yeniden yapılandırmak için sağlıklı bir mekanizmayı gerektirdiğini’ belirtti.

SDG KOMUTANI KOBANİ'DEN AÇIKLAMA

SDG Genel Komutanı Mazlum Kobani de, Çağrının kurumsal olarak SDG'ye değil bireysel düzeyde yapıldığını, bunun da önerilen katılma şekli ile uyumlu olmadığını söyledi. Twitter hesabından açıklama yapan Kobani "Bakanlık, önerdiğimiz şeyin ışığında bir çözüm önerecekti; bu, Suriye Demokratik Güçleri'nin Suriye savunma sisteminin bir parçası olmasıydı" dedi.