Suriye ordusu Palmira yakınındaki stratejik bölgeyi ele geçirdi

Suriye ordusu Palmira yakınındaki stratejik bölgeyi ele geçirdi

Suriye ordusu, müttefik milis güçlerin desteği ile antik Palmira kentinin güneydoğusunda bulunan stratejik tepeden IŞİD’i püskürttüğü açıklandı.

Suriye ordusu, antik Palmira kentinin dağlık bölgesinde bulunan ve stratejik açıdan büyük öneme sahip olan bir tepenin kontrolünü dün akşam ele geçirdi. SANA haber ajansının askeri kaynaklara dayandırdığı haberine göre, haberde, IŞİD’li birçok militanın öldürüldüğü ve çok sayıda zırhlı aracın imha edildiği belirtildi.

‘PALMİRA’DAKİ TEPELERİN ÇOĞU SURİYELİ ASKERLERİN KONTROLÜNDE’

Sputnik’e konuşan askeri bir kaynak da, Palmira kentinin 5 kilometre uzağındaki stratejik tepelerin çoğunun Suriyeli askerlerin kontrolünde bulunduğunu bildirdi. Askeri yetkili, “Tüm Hiyan sıradağlarının ordu kontrolünde olduğunu söylemek için henüz erken, ancak IŞİD militanları çoğu stratejik tepelerden püskürtüldü. Bu nedenle Suriye ordusu kısa sürede Palmira hükümet otobanının kontrolünü ele geçirebilecek” diye konuştu.

Yetkili, onlarca militanın etkisiz hale getirildiğini, çatışmaların aralıksız olarak devam ettiğini de sözlerine ekledi.

PALMİRA

Suriye’nin Humus kentine bağlı olan ve ‘çölün gelini’ olarak bilinen antik Palmira kenti, ülkenin tarihteki önemli ticari ve dini merkezlerinden biri. Kent, UNESCO’nun ‘Dünya Mirası Listesi’nde de yer alıyor.

Suriye ordusu geçen hafta Palmira’dan 5 kilometre mesafede yer alan çok önemli bir kavşağın kontrolünü ele geçirmiş ve oradan militanlara karşı operasyonlar düzenlemeye devam etmişti. Suriye ordusu ve müttefik güçler daha önce de, kent yakınındaki stratejik önemi olan Hiyan gaz sahasını kontrol altına almıştı.

IŞİD'in Mayıs 2015'te işgal ettiği Palmira, Suriye ordusu tarafından, Rusya'nın havadan desteğiyle Mart 2016'da geri alınmıştı. Ancak IŞİD, Aralık 2016'da antik kente yeniden girmişti.