Suriye Ordusu, İdlib'te önemli noktaları ele geçiriyor

Suriye Ordusu, İdlib'te önemli noktaları ele geçiriyor

Suriye Ordusu, İdlib'te sürdürdüğü operasyonda kritik noktaları ele geçirmeye devam ediyor. Kilit öneme sahip Sarakib kentinin 10 kilometre güneyinde yer alan bazı yerleşimlerin kontrolünü Nusra Cephesi ve ona bağlı silahlı gruplardan aldığı bildirildi.


İdlib operasyonunda M4 ve M5 karayollarının kesiştiği stratejik konumdaki Serakib’e yönelen Suriye Ordusu bir yandan bölgeyi havadan bombalamaya devam ederken, kentin kuzey kesiminde ise son 24 saatte ele geçirdiği iki kasaba ve iki köyle cihatçı güçleri iki yönden kıstırmaya çalışıyor.
Mart 2012 tarihinde ÖSO’nun eline geçen, Ocak 2017’de ise El Kaide’nin Suriye kolu Heyet Tahrir Şam (HTŞ) tarafından işgal edilen Halep’i Lazkiye’ye bağlayan M4 karayolu ile Suriye’nin en önemli karayolu olan Halep’i Şam’a bağlayan M5 karayolunun kesişme noktası olan, savaştan önce 35 bin nüfuslu Serakib’e yönelik Suriye Ordusu’nun başlattığı operasyon devam ediyor.

KUŞATILAN GÖZLEM NOKTASI SAYISI ÜÇE YÜKSELDİ

Geçen hafta güney yönünden başlayan kara harekâtında Maarat el Numan’ı HTŞ’den geri alan Suriye Ordusu, Serakib’e 4-5 kilometre mesafedeki Merdik-Cubas bölgesinde kara harekatını durdurmuş, Serakib’de savunma hattı oluşturan HTŞ mevzilerini havadan bombalamaya devam ederken Cuma günü de bölgeye kuzeyden, M5 karayoluna paralel bir hattan ikinci bir cephe açmıştı. Bugün Kalşah ve Zeytan kasabaları ile kimi köyleri ele geçiren Suriye Ordusu, HTŞ tarafından düzenlenen karşı saldırıyı da püskürttü. 
Bu operasyonla birlikte 5 numaralı Türkiye Gözlem Noktası’nın Suriye Ordusu kontrolündeki bölgede kalması ile Suriye Ordusu tarafından kuşatılan Türkiye Gözlem noktası sayısı üçe yükseldi. 

SANA: ZAKKAR KENTİ KURTARILDI

SANA’nın haberine göre, Suriye ordusu, kilit öneme sahip Sarakib kentinin 10 kilometre güneyinde, M4 ve M5 uluslararası karayollarının kesiştiği yerde bulunan bazı yerleşimlerin kontrolünü ele geçirdi, diğer askeri birlikler ise kuzeydoğudan kente doğru ilerlediği belirtildi.

Haberde, “Suriye rejim ordusuna bağlı birlikler, terörist gruplarla şiddetli çatışmaların ardından Sarakib’in güneybatısında yer alan Dadih ve Kafr-Battıh köylerini kurtardı. Ayrıca Sarakib’in güneybatısında bulunan Zakkar kenti de kurtarıldı” ifadelerine yer verildi.

M4 KARAYOLUNUN ÖNEMİ

M4 karayolu Suriye ve Rojava’da stratejik bir öneme sahip.

Türkiye’nin Kürt bölgesine yönelik operasyonundan önce Suriye Demokratik Güçleri (SDG); Fırat’ın batısındaki Menbic’den Kamışlı’ya kadar uzanan M4 karayolu bağlantısının kontrolü elinde bulunduruyordu.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve kendisine bağlı silahlı gruplarının 9 Ekim’de Kürt bölgesine yönelik gerçekleştirdikleri askeri operasyondan sonra, M4 Karayolu Türkiye’nin desteklediği Suriye Milli Ordusu (SMO) unsurlarının kontrolüne geçti.

Daha sonra Rusya ve Türkiye arasında gerçekleşen görüşmeler sonucunda M4 Karayolu Suriye güçlerinin denetimine girdi.

Öte yandan ABD güçleri zaman zaman uluslararası M4 Karayolu’nda devriye görevleri gerçekleştiriyor.