Suriye ordusu, cihatçılara karşı ilerleyişini sürdürüyor

Suriye ordusu, cihatçılara karşı ilerleyişini sürdürüyor

Alican Gümüş, Suriye'deki gelişmeleri Suriye içinden aktarıyor...

Alican Gümüş - Hatay

Suriye'de Hama'nın kuzey kırsalındaki El Zekat köyünde dün gece geç saatlerde köyün açık alanları ordunun kontrol altına girdi, köyün geri kalan kısmına ise girilmek üzere. 

Heyet Tahrir Şam örgütü, ordunun ilerleyişini durdurmak için bazı askeri noktalara saldırdı. Saldırılar Rus hava kuvvetlerinin desteğiyle püskürtüldü.

Bir askeri kaynak, Zekat köyünden sonra Arba'in ile Ebu Ru'ayde köylerinin önümüzdeki saatlerde alınacağını kaydetti. Bu iki köyden sonra stratejik önemde ve silahlı şebekelerin güçlü üsleri sayılan Latamina ve Kefrzeta beldeleri Kaplan kuvvetlerinin bir sonraki hedefi olacağı bildiriliyor. Bunun için şimdiden yoğun bir topçu ve füze atışı başladığına dair haberler geliyor.

Suriye'nin güney ili Dera'da ise daha önce "Şam Kılıcı tümenleri" adlı silahlı muhalif örgütün lideri olan, daha sonra devletin tarafına geçen ve ordu şemsiyesi altında savaşan Asem El Subayhi, kimliği belirsiz kişiler tarafından katledildi.

Lazkiye kuzey kırsalında ise Kebane tepeleri bölgesinde selefi Uygur'ların silahlı gücü olan Türkistan İslam Partisi mevzilerine Rus ve Suriye savaş uçakları yoğun bir bombardıman düzenledi.

Bu gelişmeler Suriye ordusunun seçkin gücü Kaplan Kuvvetleri'nin Hama kuzey kırsalında yönelik "Kaplan Pençesi" adlı harekatının ikinci aşaması olarak gündeme geliyor. Birinci aşamanın Rusya ile Türkiye arasında müzkereler dolayısıyla durdurulduğu düşünülüyordu. 

Bunun yanısıra, Fırat doğusunda YPG'ye karşı değişik yerlerde 3 bombalı saldırı oldu. Saldırıların kim tarafından yapıldığı ise bilinmiyor.