Suriye harekâtında 9. gün

Suriye harekâtında 9. gün

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusuna başlattığı harekat bugün 9. gününe girdi.

İleri Haber

AKP hükümetinin Suriye'nin kuzeydoğusunda başlattığı harekat 9'uncu gününe girdi. Bugün AKP'li Cumhurbaşkanı'nın önce 'görüşmeyeceğim' demesine rağmen Ankara'ya gelen ABD heyetiyle Suriye'ye yapılan askeri harekata dair görüşmesi bekleniyor.

Günün öne çıkan gelişmeleri şu şekilde:

17:11: Askeri harekata ilişkin paylaşımları nedeniyle dün Diyarbakır’da gözaltına alınan Kürdistan Komünist Partisi Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

16:58: Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ABD ve AB’nin Türkiye’ye yönelik yaptırımlarının 'NATO ittifak ruhuyla bağdaşmadığı' ifade edildi.

15:53: AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence arasındaki görüşme başladı. Gergin bir ortamda geçen ve Suriye'deki durumun ele alındığı toplantı bir saat 40 dakika sürdü. 

13.32: Suriye Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamalarının ardından Rusya da açıklama yaptı. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, "Son günlerde, özellikle de TSK'nın Suriye-Türkiye sınırındaki bölgede Barış Pınarı Harekatı'na başlamasının ardından Fırat'ın doğusunda Şam'ın kontrolü altında olmayan bölgelerde gerilim ciddi şekilde tırmandı" dedi.

13.26: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara’da ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert C. O’Brien ile görüştü. Bakanlık’taki görüşmeye ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey de katıldı. 45 dakika süren toplantı basına kapalı gerçekleşti.

13.14: Gazeteci Hasan Sivri'nin paylaştığı bilgilere göre, Suriye Dışişleri Bakanlığı bir açıklama yayımlatarak, "Türkiye'nin saldırısını kesin bir şekilde reddediyor ve sert bir şekilde kınıyoruz. Suriye bayrağı altında Suriyelilerin uyumu ve birliği ile kimsenin vatanın içişlerine karışmasına izin vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

11.35: Lübnan Al-Akhbar gazetesine konuşan Suriye hükümeti yetkilisi, Suriye ve Rusya uçaklarının, bölgede hava sahası kontrolünü geri almak üzere Tabka askeri havaalanında var olacağını söyledi.

Suriye hükümeti yetkilisi konu ile ilgili olarak şunları söyledi: “Suriye ve Rusya uçakları, bölgede hava sahası kontörlünü geri almak üzere Tabka askeri havaalanında var olacaklar. Suriye ordusu, Fırat doğusundaki bölgenin tamamı dahil olmak üzere Suriye coğrafyasında hakimiyet sağlayacak.”

09.55: Şırnak'ın İdil, Cizre ve Silopi ilçelerinin sınıra yakın bölgelerinde bulunan 55 köy ve mezra okulunda eğitime 2 gün ara verildi. Valilikten yapılan açıklamada, 9 Ekim'de başlayan 'Barış Pınarı Harekatı' kapsamında İdil, Cizre ve Silopi ilçelerinin Suriye sınırındaki 55 köy ve mezra okulunda 17-18 Ekim tarihlerinde eğitime ara verildiği kaydedildi.