Suriye Dışişleri Bakanlığı: Suriye topraklarında Türkiye’nin varlığını kabul etmiyoruz

Suriye Dışişleri Bakanlığı: Suriye topraklarında Türkiye’nin varlığını kabul etmiyoruz

Suriye Dışişleri Bakanlığı, İdlip’de yaşanan son gelişmeler hakkında bir açıklama yapıldı. Türkiye’nin, Suriye’nin egemenliğini ihlal ettiği belirtilen açıklamada “"Suriye topraklarındaki herhangi bir Türkiye varlığını reddediyoruz" denildi.

Suriye Dışişleri Bakanlığı, Suriye’nin kuzeybatısında bulunan İdlib’de yaşanan son gelişmelerle ilgili bir açıklama yaptı. Türkiye’nin Suriye politikasına karşı çok sert eleştiriler yapılan açıklamada son günlerde tırmanan gerilime ilişkin "Suriye topraklarındaki herhangi bir Türkiye varlığını kategorik olarak reddediyoruz" denildi.

‘TERÖR ÖRGÜTLERİNİ YENİDEN CANLANDIRMA PLANLARI BAŞARILI OLMAYACAK’

Açıklamada Türkiye, ‘Halep ve İdlib kırsallarında daha fazla kuvvet yerleştirip sivilleri ve bazı askeri noktaları hedef alarak Suriye topraklarına yönelik saldırganlığına devam etmekle’ suçlandı; “Bu saldırganlıklar terör örgütlerini yeniden canlandırmayı başaramayacak” denildi. Suriye devlet ajansı SANA’nın bir Dışişleri kaynağına dayandırdığı açıklamada Suriye ordusunun ‘terör örgütlerini tamamen yok etme’ ve ‘Suriye topraklarının tamamını kurtarma’ amaçlı operasyonlarının süreceği belirtildi.

‘TÜRKİYE’NİN SURİYE’DEKİ VARLIĞINI REDDEDİYORUZ’

Suriye Dışişleri, Türkiye’yi İdlib ve Halep kırsalına ek asker yerleştirerek ‘Suriye ordusunun ilerlemesi karşısında çöküş yaşayan terörist grupları kurtarmaya çalışmakla’ ve  ‘yerleşim bölgeleri ile askeri noktaları hedef almakla’ suçladı. Açıklamada, “Uluslararası hukukun açık bir ihlali olması ve Suriye’nin egemenliğine karşı bariz bir saldırı teşkil etmesi nedeniyle, Suriye Arap Cumhuriyeti Suriye topraklarındaki herhangi bir Türkiye varlığını kategorik olarak reddetmektedir” denildi. Suriye Dışişleri, Türkiye’nin Suriye’deki varlığının İdlib’deki gerginliği azaltmasıyla Astana ve Soçi anlaşmalarıyla da çeliştiği vurgusu yaptı.

SANA’ya konuşan Suriye Dışişleri kaynağı, Şam yönetimin ‘Türkiye rejiminin saldırgan davranışlarının ve Suriye ve Libya’da teröre verdiği sınırsız desteğin engellemesi’ için uluslararası topluma çağrıda bulunduğunu da söyledi.