Suriye: Beyaz Miğferler Kimyasal Saldırı Mizanseni İçin 44 Çocuk Kaçırdı

Suriye: Beyaz Miğferler Kimyasal Saldırı Mizanseni İçin 44 Çocuk Kaçırdı

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov'la düzenlediği ortak basın açıklamasında "Beyaz Miğferler, İdlib’de kimyasal saldırı mizanseni için 44 çocuk kaçırdı" dedi.

Moskova'yı ziyaret ederek Rus mevkidaşı Sergey Lavrov'la ortak basın toplantısı düzenleyen Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Beyaz Miğferler’in İdlib'de kimyasal saldırı mizanseninde kullanmak üzere 44 çocuğu kaçırdıklarını açıkladı.

Lavrov'la ortak basın toplantısında Beyaz Miğferler'in İdlib'de kimyasal saldırı mizanseninde kullanmak üzere 44 çocuğu kaçırdıklarını duyuran Muallim, şöyle devam etti:

'İNGİLİZ İSTİHBARATI İŞ BAŞINDA'

''Beyaz Miğferler gibi sözde bir örgütün kurulmasının arkasında İngiliz özel servisleri var, onlar mali destek veriyor, onlar yönetiyor. Kimyasal silahların kullanımı ile ilgili önceden üretilen senaryoların arkasında da onlar vardı ve şimdi de İdlib'de kimyasal silah kullanımıyla ilgili de benzer bir mizansen hazırlıyorlar.''

Sputnik'in haberine göre Suriye Dışişleri Bakanı, ''Elimizdeki verilere göre onlar bu yakınlarda İdlib bölgesinde kimyasal silahların kullanımıyla ilgili bu gösteriyi gerçekleştirmek için 44 çocuk kaçırdı'' vurgusu yaptı.

LAVROV: PARTNERLERİMİZİ ATEŞLE OYNAMAMALARI KONUSUNDA UYARDIK

Lavrov, İdlib’deki teröristlerin, özellikle de Kaide kolu Nusra’nın bölgedeki gerilimi azaltma bölgesini hem Suriye ordusu hem de Rusya'nın Hmeymim askeri üssüne saldırı için kullanmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı.

 Rus bakan, Muallim'le Suriye ordusuyla diyaloğa hazır olan silahlı muhaliflerle teröristlerin ayrılması konusunu da ele aldıklarını aktardı.

  Rusya’nın Suriye’nin yeniden inşası ve göçmenlerin geri dönmesi konularındaki yardımlarını arttırmaya hazır olduğunu kaydeden Lavrov, şunları söyledi:

 ''Batı bir kez daha İdlib’deki terörle mücadele operasyonlarını zorlaştırmaya hazırlanıyor. Savunma Bakanlığımız ve Dışileri Bakanlığımız aracılığıyla Batılı partnerlerimizi ateşle oynamamaları konusunda uyardık.''

  Suriye ordusunun İdlib’deki silahlı gruplarla Nusra'yla bağlantılarını kesmeleri konusunda anlaşmalar yapmak ve sivillerin güvenliğini sağlamak için çalıştığını söyleyen Rusya Dışişleri Bakanı, Suriye'de göçmenlerin geri dönmesi, insani yardım konuları ve terörle mücadele çabalarının 'herkesin hoşuna gitmediğini' belirtti.

 ‘BATI BEYAZ MİĞFERLERİ KULLANIYOR’

 Lavrov “Bu çabaları yavaşlatmak için adımlar atılıyor, aşırıcılar ve kendilerini ‘Beyaz Miğferler’ olarak adlandıran, Batı’ya Suriye’yi vurmaları için bahane olarak kullanılan sahte kimyasal saldırı videolarıyla ünlü provokatörler kullanılıyor” dedi.

 'JEOPOLİTİK AMAÇLARLA DEĞİL, İSTİKRAR SÜRECİYLE UĞRAŞIN’

 Uluslarası topluma Suriye’deki durumun iyiye götürülmesi için gösterilen çabalara destek verme çağrısı yapan Lavrov, şöyle konuştu:

 ''Tek taraflı jeopolitik amaçlarla uğraşmak yerine, Arap ülkelerini, Avrupa’yı, ABD’yi, herkesi daha istikrarlı, barışçıl bir Suriye için çaba göstermeye çağırıyoruz. Bu ülkedeki istikrar Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da güvenliği temin etmek için önemli.''

Batı’nın Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’nü manipüle etmeye devam ettiğini belirten Rus bakan, uluslararası toplumun göçmenlerin geri dönmesi için koşullar yaratması gerektiğini vurguladı.

 LAVROV: ABD’NİN KURDUĞU ‘YÖNETİM ORGANLARINDAN’ ENDİŞELİYİZ

 ABD’nin El Tanf’taki Rukban göçmen kampını açıp göçmenlerin oradan ayrılmasını açmasını umduklarını ekleyen Lavrov, Washington’ın Fırat Nehri’nin sol kıyısında ‘yönetim organları’ kurmasından endişe duyduğunu, bunun Suriye’nin parçalanmasına yol açabileceğini kaydetti.

 ‘ABD, EL NUSRA’YI KORUYOR’

 Lavrov ABD’nin İdlib’de yapılması planlanan provokasyondaki amacının da El Nusra’yı korumak ve bölgedeki çalkantılı durumun devam etmesini sağlamak olduğunu ifade etti.