Süresi dolan sağlık raporları ve reçeteleri ikinci bir duyuruya kadar geçerli olacak
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı, kronik hastaların 1 Ocak ve sonrasında süresi dolan sağlık raporlarının ve reçetelerinin ikinci bir duyuruya kadar geçerli olacağını söyledi.
02-04-2020 11:02

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, kronik hastaların 1 Ocak ve sonrasında süresi dolan sağlık raporlarının ve reçetelerinin ikinci bir duyuruya kadar geçerli olacağını duyurdu.
Kronik hastaların mağdur olmasını önlemek için 1 Mart ve sonrasında süresi dolan raporların ikinci bir duyuruya kadar geçerli olacağı açıklanmıştı. Yeni düzenlemeyle, 1 Ocak ve 1 Mart tarihleri arasında raporları sona eren kronik hastalar da herhangi bir mağduriyet yaşamayacak. Daha önce bir aylık verilen ilaçlar da üç aylık olarak verilebilecek.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk yaptığı açıklamada, “Kronik hastalarımızın 1 Ocak ve sonrasında süresi dolan sağlık raporları ve reçeteleri ikinci bir duyuruya kadar geçerli olacak. Bu kapsamda, kronik hastalığı nedeniyle sağlık raporuna dayalı olarak ilaç ve tıbbi malzeme alan hastalarımızın yeniden reçete düzenletmelerine de gerek kalmayacak” ifadelerini kullandı.
İLGİLİ HABERLER
Bir sağlık emekçisi daha koronavirüs sebebiyle hayatını kaybetti
TTB, Dr. Sezgin Can'ın Covid-19 sebebiyle hayatını kaybettiğini duyurdu.
21-01-2021 12:15

Türk Tabipleri Birliği (TTB), yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle bir sağlık emekçisinin daha hayatını kaybettiğini duyurdu.
AKP iktidarının ''Hakkınız ödenmez'' dediği fakat salgınla mücadelede yalnız bıraktığı sağlık emekçileri hayatlarını kaybetmeye devam ediyor.
TTB'nin yaptığı sosyal medya paylaşımlarına göre, Bursa'da özel bir hastanede çalışan Dr. Sezgin Can koronavirüs sebebiyle yaşamını yitirdi.
#ÖfkeliyizÇünküÖlüyoruz
— TürkTabipleriBirliği (@ttborgtr) January 20, 2021
Bursa'da özel bir hastanede çalışan Dr. Sezgin CAN'ı COVID-19 nedeniyle kaybettik.
Ailesine ve tüm sağlık camiasına başsağlığı diliyoruz.#OyalamaDeğilYasa pic.twitter.com/wHXYDcQ7mn
Resmi verilere göre son 24 saatte 159 kişi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti
Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı günlük koronavirüs verilerine göre, son 24 saatte 159 kişi hayatını kaybederken, 6 bin 435 yeni vaka tespit edildi.
20-01-2021 20:12

Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de koronavirüs salgınına ilişkin son verileri açıkladı. Verilere göre, Türkiye'de son 24 saatte 159 kişi hayatını kaybederken, 6 bin 435 yeni vaka tespit edildi.
Bugün tespit edilen hasta sayısı 752.
Virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin toplam sayısı 24 bin 487'ye, toplam vaka sayısı 2 milyon 406 bin 216'ya yükseldi.
Bakanlığın verilerine göre toplam ağır hasta sayısı ise 2 bin 102.
Salgın döneminde 6 milyon yurttaş sağlık hizmeti alamayacak: 'Tüm GSS borçları silinsin'
Yeni yılla birlikte GSS prim borcu bulunan 6 milyon yurttaş sağlık hizmetlerinden yararlanamayacak. HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy konuyu Meclis gündemine taşıdı.
20-01-2021 12:40

İleri Haber
HDP Milletvekili Oya Ersoy, 6 milyon yurttaşın GSS borçları nedeniyle sağlık hizmeti alamayacağını belirterek, “Bu durum iktidarın halktan toplamış olduğu vergileri nerelerde harcadığının bir sonucudur” dedi. Ersoy, TBMM’ye bir araştırma önergesi ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından da yanıtlanması istemi ile soru önergesi verdi.
Yeni yılla birlikte Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borcu bulunan 6 milyon yurttaş sağlık hizmetlerinden yararlanamayacak. Konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıyan Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, “Bu ülkede 6 milyon yurttaş primlerini ödeyemediği için sağlık hizmetlerinden yararlanamıyorsa bu durum iktidarın halktan toplamış olduğu vergileri nerelerde harcadığının bir sonucudur. Bakın bugün bu ülkede istihdam zaten azalmıştı, pandemi ile beraber işsizlik sayısı 10,7 milyona yükselmiştir. Tutup iktidar işsiz olan, iş bulamayan yurttaşlara prim borcunu ödersen sağlık hizmeti alırsın diyor. Zaten bir işi olsaydı bu yurttaşların prim borçları da olmazdı” dedi.
‘TAKSİDİNİ ÖDERSEN SAĞLIK HİZMETİ ALIRSIN’
Ersoy, 2020 yılı başında yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile GSS borcu bulunan yaklaşık 6 milyon yurttaşın Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastaneler ile kamu üniversite hastanelerinde sunulan sağlık hizmetlerinden yılsonuna kadar yararlanabilmesinin önünün açıldığını ancak bu sürenin 31 Aralık’ta sona ermesi ile prim borcunu ödeyemeyen yurttaşlara tekrar sağlık hizmetlerinden faydalanma koşulu getirildiğini ifade etti. Buna göre ağustos 2020 öncesine ait kesinleşmiş tüm prim borçları bulunan yurttaşların borçları otomatik olarak yeniden yapılandırılmış ve borcunu yapılandıranlardan ancak ilk taksitini ödeyenler ve cari dönemde 60 günden fazla borçları olmayanlar ile bu yurttaşların bakmakla yükümlü oldukları kişiler sağlık hizmetlerinden yararlanabileceğini hatırlatan Ersoy, “Sağlık hizmetlerinden yararlanılması amacı ile getirilen bu ‘koşul’ birçok yurttaşın prim borçlarını ödeyememesi sonucunda hastanede tedavi edilmemesine ve sağlık hakkına ulaşmasına engel olmuştur” ifadelerini kullandı.
‘TÜM GSS BORÇLARI SİLİNSİN’
Tüm dünyanın salgın ile boğuştuğu dönemde GSS borcu olduğu gerekçesi ile yurttaşların sağlık hizmetinden mahrum bırakılmasının toplum sağlığının tehlikeye attığını ve insanların hastalıkla yüz yüze bırakıldığını ifade eden Ersoy, salgın döneminde yurttaşların GSS borcu yüzünden mağdur olmaması, sağlık hakkının ücretsiz olarak verilmesinin sağlanması ve gerekli düzenlemelerin yapılmasının TBMM’nin görev ve sorumluluğunda olduğunu söyledi.
Ersoy, bu nedenle de GSS borçlarının silinmesi ve sağlık hakkının ücretsiz olarak verilmesinin sağlanması ve gerekli düzenlemelerin yapılması için Meclis Araştırmasının açılması için önerge verdi.
Ayrıca Ersoy, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması amacı ile verdiği önergede şu soruları yöneltti:
Bu bağlamda;
1.Sağlık Bakanlığının, Genel Sağlık Sigortasına borcu olan 6 milyon yurttaşın prim borçlarının silinmesi ve sağlık hizmetlerinden yararlanması amacı ile herhangi bir çalışması var mıdır?
2.Genel Sağlık Sigortası prim borçlarını ödeyemeyen yurttaşlara sağlık hizmeti verilmeyerek, ancak sağlık hizmeti bedeli ödenirse yararlanabileceklerinin söylenmesi yurttaşların sağlığını hiçe sayan bir uygulama değil midir?
3.Özellikle pandemi döneminde Genel Sağlık Sigortasına borcu olan yurttaşların sağlık hizmetlerinden faydalanmaları için ne yapmaları gerekecektir? Kendilerinde ve bakmakla yükümlü oldukları kişilerde Covıd-19 belirtileri olduğu zaman nereye başvuracaklardır? Tedavilerini Sağlık Bakanlığı üstlenecek midir?
4.2019-2020 yılında Genel Sağlık Sigortasına borcundan dolayı, hastaneye başvurduğu halde sağlık hizmeti verilmeyen kaç yurttaş vardır? Başvuranlar arasında Covid-19 hastası var mıdır?
5.Sağlık Bakanlığı’nın öncelikli görevi toplum sağlığının korunmasıdır. Bu nedenle sağlık güvencesi olmayan yurttaşların sağlık hizmetlerinden faydalanmıyor oluşu toplum sağlığını tehdit etmiyor mu?
6.Sağlık Bakanlığı'nın 2021 yılında şehir hastaneleri için ayırdığı tutar bütçenin büyük kısmını oluşturarak 16 milyar 392 milyon TL'ye çıkmıştır. Bakanlık olarak bu bedelin borcunu ödeyemediği için belki de hayatını kaybetme riskini yaşayan yurttaşlar için harcanması söz konusu değil midir?
Koronavirüs Bilim Kurulu bugün toplanıyor
Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yazılı bir açıklama yapması bekleniyor.
20-01-2021 11:32

Koronavirüs Bilim Kurulu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında video konferans aracılığıyla bugün toplanacak. Koca'nın toplantı sonrası yazılı açıklama yapması bekleniyor.
Saat 17.00'de başlayacak olan toplantının gündemi aşılama süreci ve salgındaki son durum olacak.
Aşılama programının birinci aşamasının ikinci adımı dün başlamıştı. Bu kapsamda, huzurevleri ve bakımevlerinde kalanlar ile buradaki personelin aşılanmasına başlanmıştı.
SALGINDA SON DURUM
Türkiye'de dün (19 Ocak) açıklanan son resmi verilere göre, 175 bin 133 koronavirüs testi yapıldı, 6 bin 818 kişinin testi pozitif çıktı, 167 kişi yaşamını yitirdi. Ağır hasta sayısı 2 bin 162 oldu, iyileşen sayısı 2 milyon 277 bin 987'ye yükseldi.
Vaka sayısı 2 milyon 399 bin 781, vefat sayısı 24 bin 328, ağır hasta sayısı 2 bin 162 oldu. Son hasta sayısı 761 olarak kaydedilirken iyileşen kişi sayısı 7 bin 218 olarak verildi.
Test sayısı 27 milyon 698 bin 556'ya ulaştı. Vaka sayısı 2 milyon 399 bin 781, can kaybı sayısı 24 bin 328, ağır hasta sayısı 2 bin 162 oldu.
2 sağlık emekçisi daha koronavirüs sebebiyle yaşamını yitirdi
TTB, sağlık emekçileri Hatice Arıkan ve Ramazan Ateş'in Covid-19 sebebiyle hayatını kaybettiğini duyurdu.
20-01-2021 07:27

Türk Tabipleri Birliği (TTB), yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle iki sağlık emekçisinin daha hayatını kaybettiğini duyurdu.
AKP iktidarının ''Hakkınız ödenmez'' dediği fakat salgınla mücadelede yalnız bıraktığı sağlık emekçileri hayatlarını kaybetmeye devam ediyor.
TTB'nin yaptığı sosyal medya paylaşımlarına göre, Hatay Dörtyol Devlet Hastanesi'nde görev yapan Tıbbi Sekreteri Hatice Arıkan ve Hatay İskenderun Devlet Hastanesi'nde görev yapan Radyoloji Teknisyeni Ramazan Ateş koronavirüs sebebiyle yaşamını yitirdi.
Bursa'da Diş Hekimini bıçaklayan sanık tahliye edildi
Bursa'da dişini çekerken hekimi Hamdi Gören'i göğsünden yaralayan M.D.'ye verilen 11 yıl 8 aylık hapis cezası İstinaf Mahkemesi tarafından bozuldu. Cezası 6 yıl 3 aya indirilen sanık, bu kararla tahliye edildi.
19-01-2021 23:24

Bursa'da diş çektirmek için gittiği hastanede, diş hekimi Hamdi Gören'i (55) göğsünden bıçaklayarak ağır yaralayan ve "iyi hal" indirimiyle 11 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılan M.D.'nin (20) cezası, istinaf nahkemesince 6 yıl 3 aya düşürüldü. M.D., kararla birlikte tahliye edildi.
Demirören Haber Ajansı'nın aktardığı habere göre, mahkeme heyeti, sanığa "kasten öldürmeye teşebbüs" suçundan verilen 11 yıl 8 aylık hapis cezasının kaldırılarak "ağırlaşmış kasten yaralama" suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezası hükmetti. Ayrıca sanığın iki yıldır tutuklu bulunmasını göz önüne olan heyet, sanığın hükümle birlikte tahliyesine karar verdi.
Bursa 15. Ağır Ceza Mahkemesinde yapılan yargılama sonunda tutuklu sanık M.D., "kamu görevlisine karşı kasten öldürmeye teşebbüs" suçundan iyi hal indirimiyle 11 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. Taraflar, karara istinaf mahkemesinde itiraz etti. Müşteki avukatının itirazını reddeden Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi, sanık avukatı Erdal Yıldız'ın itirazını ise kabul etti.
İstinaf mahkemesinde görülen duruşmada sanık M.D. çok pişman olduğunu öne sürdü. Hamdi Gören ise sanığın diş çekimi işleminden sonra kendisini bıçakladığını ifade ederek, "Çekim sırasında değil, hekim masasına oturduğumda bıçaklandım. 'Kalbimden bıçakladım' diye bağırınca hemşire güvenliği çağırmak için odadan çıktı. O sırada yaklaşık 5 dakika odada yalnız kalmış olabiliriz, tekrar bıçaklamamış olabilir" diye konuştu.
Duruşmada savcı ise sanığın kasten öldürmeye teşebbüs suçundan cezalandırıldığını ancak doktorda tek bıçak darbesi oluşu, sanığın eylemine devam edebilecek durumda olmasına rağmen devam etmemesi ve doktora tıbbi müdahaleyi engellemediği gerekçelerinin göz önüne alınarak, "yaralama" suçundan hüküm kurulmasını ve tahliye kararı verilmesini istedi.
Önceki yıl Eylül ayında Bursa Ağız ve Diş Hastalıkları Hastanesi’nde meydana gelen olayda, şüpheli M. D., dişini çektirmek için gittiği hastanede canını acıttığını ileri sürdüğü hekim H. G.’yi göğsünden bıçaklayarak yaralamıştı.