Süresi 6 ay daha uzatılan 'Varlık Barışı' nedir? Kimler faydalanabilir?

Süresi 6 ay daha uzatılan 'Varlık Barışı' nedir? Kimler faydalanabilir?

'Varlık Barışı'nın süresi 6 ay daha uzatıldı. 30 Haziran 2019'a kadar Türkiye’deki bankalar veya aracı kurumlara bildirim yapılabilecek.

İleri Haber

AKP’nin daha önce ‘Varlık Barışı’ adı altında yasallaştırdığı ‘kara para aklama’ uygulamasının yıl sonunda biten süresi 6 ay daha uzatıldı.

Resmi Gazete’de yayımlanan kararda “6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51. maddesinin birinci fıkrasında yer alan gecikme zammı oranının, her ay için ayrı ayrı uygulanmak üzere %1,6 olarak belirlenmesine, mezkûr madde gereğince karar verilmiştir” denildi.

‘BARIŞ’ SÜRÜYOR

Yurt dışında tutulan varlıkların (döviz, altın, tahvil vb.) Türkiye'ye getirilmesi durumunda, "nereden buldun" diye sorulmadan ve vergi alınmaksızın kabulünü öngören ‘Varlık Barışı’ uygulamasında ise yıl sonu itibariyle sona erecek süre  30 Haziran 2020 tarihine kadar uzatıldı.

Bu süreye kadar Türkiye’deki bankalar veya aracı kurumlara bildirim yapılabilecek.

KAYIT DIŞI VARLIKLA HEP BARIŞILDI

- 2008 Varlık Barışı ile yurt dışından getirilen para yüzde 2 vergiye tabi tutuldu. Yurt içinden 20.4 milyar lira ve yurt dışından da 27.8 milyar lira olmak üzere toplam 48.2 milyar lira varlık beyan edildi. 1 milyar 600 milyon liralık vergi tahakkuk etti. 1 milyar 69 milyon liralık vergi ödendi.

- 2013 Varlık Barışı ile yurt dışından getirilen para yüzde 2 vergiye tabi tutuldu. 69.8 milyar lira beyan edildi. 1.4 milyar lira vergi tahakkuk ettirildi ve bu tutarın 209.2 milyon lirası tahsil edildi. Beyan edilip Türkiye’ye getirilip vergisi ödenen tutar 10.5 milyar lirada kaldı.

- Aralık 2016’da yurt dışı varlıkların Türkiye’ye getirilmesiyle ilgili 6736 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Kanunu çıktı. Ancak getirilen para herhangi bir vergi düzenlemesine tabi olmadığı için bu kanun ‘Varlık Barışı’ olarak geçmiyor. Bu kanunda getirilen varlıklar için Maliye’ye kayıt bildirim zorunluluğu yoktu. Varlıklarını getiren kaynak göstermeden direkt olarak bankalara yatırabildi.

KİME YARAR?

‘Varlık Barışı’ denilince akıllara ilk olarak Panama Papers, Paradise Papers ve Man Adası belgeleri geliyor. Söz konusu belgelerle birlikte Türkiye’nin önde gelen patronları ve hükümete yakın isimlerin yurtdışındaki gizli hesapları ortaya çıkmıştı. Bu isimler arasında AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve dönemin Başbakanı Binali Yıldırım’ın yakınları da bulunuyordu.

Paradise Papers belgelerinde Başbakan Binali Yıldırım’ın oğullarının Malta’da vergi kolaylıklarından faydalanan şirketleri ortaya çıkmıştı. Belgelere göre Malta’da Binali Yıldırım’ın oğullarının 5, dayısının 2, yeğeninin yöneticisi olduğu 4 şirket bulunuyor. Binali Yıldırım’ın oğulları Bülent ve Erkam Yıldırım’ın Malta’daki şirketlerinin isimlerinin ise Hawke Bay Marine Co Ltd., Black Eagle Marine Co Ltd., South Seas Shipping N.V., Dertel Shipping Limited ve Nova Warrior Limited olduğu belirtilmişti. Binali Yıldırım, söz konusu şirketlerin varlığını kabul etmişti.

CHP’nin ortaya çıkardığı Man Adası belgelerinde ise Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın oğlu, kardeşi, dünürü ve eniştesinin off-shore hesaplarıyla bağlantılı olduğu iddia edilmişti.