'Sur’da çocuğa yapılan çok boyutlu istismardır, soruşturma başlatılmalı'

'Sur’da çocuğa yapılan çok boyutlu istismardır, soruşturma başlatılmalı'

Polisin Sur operasyonu sırasında çocukların kıyafetlerini çıkartıp araması görüntülerine tepki büyüyor.

Sosyal medya üzerinden yayınlanan ve kısa sürede infial yaratan Sur’a ilişkin yeni görüntüler ortaya çıktı. Bahse konu görüntülerde aralarında çocukların da olduğu sivil yurttaşlara yönelik kolluk kuvvetlerinin uygulamaları tepki topladı. Kamuoyundaki tepkiler ve meselenin nasıl tanımlanacağı sorularını hukukçular yanıtladı. Görüntülere ilişkin avukat Gazal Bayram, “Görüntülerde çocuğa yapılan istismardır” derken, Diyarbakır Barosu Başkanı Ahmet Özmen de, bu ve benzeri yaşanan durumlara ilişkin daha önceki başvuruları için de dava açılmadığını, bu konuya ilişkin  en kısa zamanda soruşturma başlatılması gerektiğini söyledi.

Evrensel'de yer alan haberre göre; Diyarbakır’ın merkez ilçesi Sur’da başlatılan sokağa çıkma yasağı boyunca burada yaşayan sivil yurttaşlar yasak ve operasyonlara tepki göstererek evlerinden çıkmamıştı. Tank ve top atışlarıyla operasyonların dozajı artınca yüzlerce sivil yurttaş çocuklarıyla birlikte Sur’dan çıkmak zorunda kalmıştı.

TAHLİYELERDE DAHA ÖNCE DE İŞKENCE YAPILMIŞTI!

Operasyonlar süresince aralıklarla siviller için koridor açılmıştı. Bu koridorlarda insanlar çıplak halde sıraya dizilerek aranıyor, darp ediliyordu. Burada can telaşıyla çıkan kimi siviller de doğrudan gözaltı alınıp, tutuklanmıştı. Yine çok sayıda çocuk, ailelerinden alınarak Çocuk Esirgeme Kurumu’na gönderilmişti. Şimdi ise sosyal medyada “CcC Doğan” adıyla paylaşılan ve 2016 yılının Mart-Nisan aylarında yaşandığı tahmin edilen yeni görüntüler ortaya çıktı. Bu görüntülerde kolluk güçleri, Sur’dan çıkmak isteyen kişilerin göbek, bel ve sırt kısımlarının açılmasını istiyor. Çok sayıda küçük çocuk ve kadınlar aynı muameleye maruz kalıyor.

‘YAŞANANLARDA ÇOK BOYUTLU İSTİSMAR VAR’

Görüntüler hakkında konuşan eski Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Gazal Bayram, “Özellikle küçük kız çocuğunun olduğu görüntülerde bu çocuk büyük bir tehlikeymiş gibi görülüp, uzaktan bir şekilde üzerinde bomba var mı yok mu diye bir uygulamadan geçiriliyor. Bu çok acı bir durum. Aylarca insanlar her şey hiçe sayılarak travma yaşatıldı. Oradaki bu çocuk muhtemelen ailesiyle birlikte Sur’dan çıkmaya çalışıyordu. Orayı bilen yani orada ikamet eden bir çocuk olduğu kanısındayım. 7-8 yaşında olduğunu sandığım çocuğa polisin yaklaşımı ve çocuğun ‘polis amca’ diye hitap etmesi benim için oldukça tüyler ürpertici. Bu görüntüleri çekenler kimler bilmiyorum ancak, bu görüntülerin yayınlanması bu çocuğun hayatındaki kötü bir öykü olarak kalmasını sağlayacak. Yaşadıkları en başta büyük bir travma. Bu çocuk burada çok ciddi tacizlere maruz kalıyor. Bu çocuğun kafasındaki polis olgusu artık değişecektir. Daha büyük tepki ve öfkelerle bundan sonra yaşamış olacak” diye konuştu.Yaşanan uygulamada birçok yönüyle istismar olduğunu ifade eden Bayram, “Burada birden fazla istismar var; duygusal istismar, fiziksel istismar ve cinsel istismar. Duygusal istismar en başta bariz olarak bulunuyor. Fiziki istismar da öyle. Bununla birlikte cinsel istismar da olduğunu düşünüyorum. Bedensel bir teşhir var. İstismar sadece bedene dokunulması olarak tanımlanamaz" dedi.

‘ÇOCUKLAR HALA YARGILANIYOR’

Çocuklara yönelik yaklaşımın Sur’da ilk günden bugüne normal olmadığını da hatırlatan Bayram, “Bizler, Mart 2016’da sivil tahliyeleri yapılıyordu. Son yapılan o tahliyelerde siviller çıkarılıyor ve 20’ye yakını çocuktu. Burada 10’nun üzerinde çocuk direkt ‘terör örgütü üyeliği’ suçlamasıyla adliyeye sevk edilmişlerdi. Burada o çocuklar bu çatışmalı ortama maruz kaldıkları göz ardı edilerek, direkt kriminalize edilen bir yaklaşımla karşılaşıldı. Hala tutuklu olan çocuklar var. Bu çocuklar aylarca bomba sesleri altında yaşadılar. Evden çıkamıyor, yiyecek alamıyor, sağlık hakkından yararlanamıyor. Bir çok boyutuyla çocuklar burada birçok istismara maruz kaldılar. Haklarında cezai işlem yapılamayacak yaşta olan çok sayıda çocuk da Çocuk Esirgeme Kurumu’na gönderildi.

Savcılık bununla ilgili derhal soruşturma başlatmalı. Soruşturma başlatılmasa bile Nihat Kazanhan, Ceylan Önkol davalarında gördüğümüz gibi bir cezasızlık politikası devreye giriyor. Bu konuda etkin bir yargılama yapılması elbette talebimizdir” diye ekledi.

‘FAİLLER AÇIĞA ÇIKARILIP YARGILANSIN

Diyarbakır Barosu Başkanı Ahmet Özmen de, “Diyarbakır Çocuk Hakları Merkezimiz görüntüleri detaylı olarak inceleyip gerekli hukuki girişimleri yapacaktır. Bu vesileyle bizler bir kez daha benzer örnekleri yaşanan bu vakalara ilişkin başvurularımızın hızlandırılmasını ve davaya dönüştürülmesini, faillerin açığa çıkarılarak yargılanmasını istiyoruz” dedi.