Sunal Ailesinin Açtığı Telif Davasında Yandaş Lehine Karar

Sunal Ailesinin Açtığı Telif Davasında Yandaş Lehine Karar

Kemal Sunal’ın ailesi, yandaş Koçyiğit'e ait film şirketine 36 filminden telif alamadıkları için dava açtı. Şirket, filmlerin 1995’ten önce çekildiğini söyleyerek davanın reddini istedi.

Türk sinemasının unutulmaz isimlerinden Kemal Sunal’ın filmleriyle ilgili olarak oğlu Ali Sunal, kızı Ezo Sunal ve eşi Gül Sunal ile Hülya Koçyiğit-Selim Soydan çiftine ait olan Gülşah Film arasında beş yıldır devam eden telif davası sonuçlandı.

Aile, Kemal Sunal’a ait 36 filmin sinema gösterimleri dışında Gülşah Film tarafından yıllarca çeşitli televizyon kanallarına satıldığını, bu filmlerin sayısız kez yayınlandığını, davalı şirketin ciddi maddi gelir elde ettiği halde kendilerine herhangi bir telif ödenmediğini iddia etmişti.

DAVANIN REDDİNİ İSTEDİLER

Davalı Gülşah Film ise davaya konu filmlerin en eskisinin 1975, en yenisinin ise 1990 yılı yapımı olduğunu, 1995’ten önce yapılan filmlerle ilgili kanunda herhangi bir düzenleme olmadığını belirterek davanın reddini istedi. Mahkeme, önce Sunal Ailesi’nin yaklaşık 850 bin lira telif hakkı kazandığına karar verdi.

YARGITAY BOZDU

Ancak Gülşah Film, mahkemenin kararına itiraz edince dosya Yargıtay’a taşındı. Yargıtay, davayı Gülşah Film lehine bozdu, dava yeniden görülmeye başlandı. Mahkemenin  gerekçeli kararında; Gülşah Film haklı bulundu. Mahkeme, hakların yapımcıya devredildiğini söyleyerek davayı reddetti.

DAHA FAZLA