Sülfürik asitten zehirlenen iki işçi hayatını kaybetti

Sülfürik asitten zehirlenen iki işçi hayatını kaybetti

İstanbul Başakşehir’deki bir sanayi sitesinde kimyasal atık su arıtma tesisine depo temizlemeye giden iki taşeron işçi yaşamını yitirdi.

21 Haziran’da İstanbul Başakşehir’de İSKİ bünyesinde çalışan Seyit Akdemir ve Kadir Karaduman adlı iki taşeron işçi, kimyasal depo temizliği konusunda eğitimleri olmamasına rağmen gönderildikleri bir işte gazdan zehirlenerek yaşamını yitirdi.

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan DİSK/Enerji-Sen, iş cinayetinin 21 Haziran’da yaşandığını açıkladı ve detayları paylaştı:

“İSKİ’ye bağlı taşeron şirketlerden biri olan Erdemler adlı şirket 21 Haziran Cuma günü 07.00-15.00 vardiyasında çalışıp paydos etmesi gereken işçileri Başakşehir’de bir sanayi sitesinde iş aldıklarını söyleyerek 3 adet üzerlerinde İSKİ logosu bulunan vidanjörle tekrar çalışmaya götürdüler.

Hiçbir işçi sağlığı ve güvenliği önleminin alınmadan temizleme işlemine zorlanan işçilerden Seyit Akdemir (26) çalıştığı depo içerisinde fenalaşınca iş arkadaşı Kadir Karaduman’da (34) arkadaşını çıkarmak için girdiği depo içerisinde bulunan sülfürik asitten dolayı zehirlenerek hayatlarını kaybettiler.

Olay yerine gelen sağlık ekipleri ve itfaiye ekiplerinin müdahalesi ile depodan çıkarılan işçilerin ayakları ve kafalarında gazdan dolayı morluklar oluştuğu görüldü. İş cinayetinin yaşandığı alana iş teftiş müfettişleri yerine il sağlık müdürlüğünden yetkililikler gönderildi. Ailelerinin talepleri üzerine otopsi işlemi yapılan işçiler memleketlerinde toprağa verildi.”

'KİMYASAL DEPO TEMİZLİĞİYLE İLGİLİ EĞİTİMİMİZ YOK'

İki işçinin yaşamını yitirdiği olaya ilişkin başlatılan soruşturmada ifade veren taşeron firma yetkilileri, temizlenecek yerin kimyasal depo olduğu bilgisinin sanayi sitesi yönetimi tarafından kendilerine verilmediğini savundu.

Buna karşılık sanayi sitesi yönetimi, taşeron firmaya konuyla ilgili gerekli bilgilendirmenin yapılarak 8 bin 500 liralık bir sözleşme imzaladıklarını, ancak “Erdemler” adlı şirketin gerekli önemleri almadığını öne sürdü.

Olay yerinde bulunan ve gazdan etkilenmeyen bir işçi de “Bizim kimyasal depo temizliği ile ilgili hiçbir eğitimimiz de, bunun için gerekli malzememiz de yok. Bize ‘iş var’ dediler, biz de geldik” dedi.

'İSKİ LOGOLARI SÖKÜLMÜŞTÜ'

Yakınlarını kaybeden aileler İSKİ yönetimi ile yaptıkları görüşmede, yetkililerin konunun kendileri ile alakalı olmadığını, olay günü işçilerin kullandığı vidanjörlerin üzerindeki İSKİ logolarının söküldüğü bilgisinin kendilerine aktarıldığını söyledi.

'DENETLEMEYİ YAPMASI GEREKEN İSKİ'

DİSK/Enerji-Sen Genel Sekreteri Süleyman Keskin, yaşanılan olayın kaza değil cinayet olduğunu, İSKİ’nin “konu ile alakamız yok” diyerek yasal sorumluluklarından kaçamayacağını belirterek, “Asıl denetlemeyi yapması gereken, yasal olarak da asıl işveren pozisyonunda olan İSKİ. İşçilerin kullandığı araçların sorumluluğu da İSKİ’de” diye konuştu.

İSKİ ise konuya ilişkin henüz bir açıklama yapmadı.