Süleymancılar Cemaati’nde yaşanan istismara 53 yıl hapis cezası

Süleymancılar Cemaati’nde yaşanan istismara 53 yıl hapis cezası

Süleymancılar Cemaati’nde öğrencileri istismara maruz bırakan Ömer Faruk Ergin’e mahkeme heyeti 53 yıl 1 ay hapis cezası verdi.

Süleymancılar Cemaati’nde 9 öğrenciyi istismara maruz bırakan Ömer Faruk Ergin’e mahkeme heyeti 53 yıl 1 ay hapis cezası verdi. 

İzmir’in Dikili ilçesindeki Süleymancılar Cemaati’ne ait olduğu belirtilen özel Miyase Yılmaz Ortaöğretim Erkek Öğrenci Yurdu’nda 9 çocuğa cinsel istismarda bulunan temizlik görevlisi Ömer Faruk Ergin hakkında görülen davanın son duruşması Dikili Adliyesi Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Basına kapalı olarak görülen duruşmaya  Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı avukatları ve Bergama’dan avukatlar katıldı. Duruşmayı Dikili Emek ve Demokrasi Platformu, Eğitim Sen İzmir 2 Nolu Şube yöneticileri, Eğitim-Sen Bergama ve Dikili temsilciliğinden üyeler ve Veli-Der takip etti.

Tutuklu yargılanan Ömer Faruk Ergin’in hazır edildiği duruşmada, mahkeme Ergin’e 53 yıl 1 ay 15 gün müebbet hapis cezası verdi. Dava avukatları her bir istismara maruz kalan çocuk için ayrı ayrı ceza verilmesi gerektiğini belirtti.

EĞİTİM-SEN'DEN AÇIKLAMA

Duruşma sonrası Bergama Adliyesi önünde Eğitim-Sen ve Veli-Der üyeleri açıklama yaptı. Eğitim Sen 2 Nolu Şube Başkanı Hasan Ali Kılıç, Türkiye’de özellikle son yıllarda çocuklara yönelik istismar vakalarında ciddi artış yaşanmasına dikkat çekti. Kılıç, “Siyasi iktidarın çeşitli şekillerde destek verdiği, teşvik ettiği farklı cemaatlerce kurulan kimi dini vakıf ve derneklerin yurt ve kurslarında bugüne kadar çok sayıda cinsel istismar iddiaları gündeme gelmiştir” dedi. Kılıç, Türkiye’nin dört bir yanında olduğu gibi, Dikili’de de yaşananların asıl sorumlusunun Milli Eğitim Bakanlığı ve siyasi iktidar olduğunu belirterek, “Kamusal, bilimsel, laik ve anadilinde eğitimi adım adım tasfiye ederek, okullarımızı, yurtlarımızı köy okullarını, yurtları kapatarak cemaatlere teslim eden Milli Eğitim Bakanlığı ve siyasi iktidar yaşananların asıl sorumlusudur” diye konuştu.

'SİYASİ İKTİDAR CEMAATLERE TANIDIĞI AYRICALIKLARA SON VERMELİ'

Kılıç, “Bugüne kadar çok sayıda cemaat ve tarikat yurtlarında yaşanan istismar vakalarının nasıl üzerinin örtülmek istendiğini, cinsel istismar suçu işleyen sanıkların hem siyaseten hem de yargı kararları ile korunmaya çalışıldığına ilişkin çok sayıda örnek yaşanmış olması düşündürücüdür. Siyasi iktidar dini vakıf ve cemaatlere tanıdığı bütün ayrıcalıklara ve desteklere derhal son vermeli, cemaat, tarikat ve vakıflarla yapılan bütün protokoller iptal edilmelidir. Çocuklara yönelik istismar vakalarına karışanlar ve diğer sorumlular en ağır cezaya çarptırılmalıdır” dedi.

'BÜTÜN ÇOCUKLAR İÇİN ADALET İSTİYORUZ'

Eğitim Sen Dikili Şube Başkanı Demet Önal da, çocuk istismarının engellenmesi için adaletin peşinde olduklarını belirterek, Giresun’da devam eden Rabia Naz’ın ölümüyle ilgili süren davayı da hatırlatarak, “Giresun’da, 11 yaşında hayat dolu bir kızı arabayla eziyorlar. Baba tek başına araştırıyor kızının ölümünü, otopsi yaptırıyor. Arabayla ezildiği ortaya çıkıyor. Babayı bu kez de akıl hastanesine yatırma kararı alınıyor. Şikayet eden kendi kardeşi, olayın örtbas edilmesine yardımcı oluyor. Baba hala yardım istiyor kızının katillerinin bulunması için. Küçük kızın çıkaramadığı ses olalım ve adaletin peşini bırakmayalım. Rabia Naz şahsında katledilen bütün çocuklar için adalet istiyoruz. Biliyoruz ki Rabia’yı katledenler cemaat yurdunda tecavüz edenlerle, aynı zihniyettedir” diye konuştu.

'NE OLMUŞTU?'

Süleymancılar Cemaatine ait olduğu söylenen özel Miyase Yılmaz Ortaöğretim Erkek Öğrenci Yurdu’nda 20 Aralık 2017’de 12 yaşında bir çocuğun yurtta hem temizlik görevlisi hem de Kur’an dersleri veren Ömer Faruk Ergin tarafından maruz kaldığı cinsel istismarı annesine anlatmasının ardından ailenin girişimiyle soruşturma başlatıldı. Yurtta kalan 20 çocuğun önce polis ardından pedagog ile görüştürülmesinin ardından Çocuk İzleme Merkezi’ne yurttan 8 öğrenci daha başvurdu. İddialar sonrası Milli Eğitim Müdürlüğü’nce geçici olarak mühürlenen yurttaki bazı çocuklar ailelerinin yanına gitti, bazıları da farklı bir özel yurda yerleştirildi.

Çocukların suç duyurusu sonucu tutuklanan Ömer Faruk Ergin hakkında iddianame hazırlandı ve yargılanmasına bir yıl sonra başlandı. Öte yandan davaya da gizlilik kararı getirildi.

DAHA FAZLA