Süleyman Soylu, Danıştay'ın görüntü yasağı kararını yorumladı: “Danıştay’ın dikkat çektiği hassasiyet doğru bir hassasiyet”

Süleyman Soylu, Danıştay'ın görüntü yasağı kararını yorumladı: “Danıştay’ın dikkat çektiği hassasiyet doğru bir hassasiyet”

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Tekirdağ’da; Danıştay’ın İçişleri Bakanlığı’nın toplumsal olaylarda görüntü alınmasını yasaklayan genelgesini durdurma kararını, “Danıştay’ın dikkat çektiği hassasiyet doğru bir hassasiyet. Basın özgürlüğü konusu, bu hassasiyete dikkat çekilmesi konusunda bir irade koydu" dedi.

Tekirdağ’da AB MODEX Saha Tatbikatı’na katılan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Birgün’de yer alan habere göre Danıştay’ın Emniyet Genel Müdürlüğü’nün, toplumsal olaylarda görüntü alınmasını yasaklayan ve yaptırıma bağlayan genelgesine ilişkin yürütmeyi durdurma kararını değerlendiren Soylu, şunları söyledi:

“Emniyet Genel Müdürlüğü’müzün genelgesi ile ilgili Danıştay’a bir müracaat yapıldı, Danıştay bunun üzerine bir inceleme gerçekleştirdi. Yaptığı incelemede, esasen bizim amacımızı, hedefimizi ortaya koyan bir durdurma gerçekleştirmedi."

‘DOĞRU BİR HASSASİYET’

Danıştay'ın kararıyla çelişmediklerini iddia eden Soylu, "Orada belki de bir hassasiyete dikkat çekti ki oradaki hassasiyet zaten bizim hassasiyetimiz, yani Danıştay’ın dikkat çektiği hassasiyet doğru bir hassasiyet. Belki yazımda Anayasa'da bütüncüllüğü olduğu için çok altı çizilmeyen, basınla ilişkiler yani basın özgürlüğü konusundaki bu hassasiyete dikkat çekilmesi konusunda bir irade ortaya koydu. Biz, o Anayasa'da var diye böyle bir değerlendirme yapmamış arkadaşlar. Burada Danıştay’ın hassasiyeti doğru bir hassasiyettir. Arkadaşlarımız da Danıştayımızın bu ortaya koyduğu hassasiyet konusundaki çalışmaları da Danıştayımızla yürütmektedir. Ama orada esas meselenin ana amacını taşıyan noktada bir eksiklik söz konusu değil. O hassasiyet değerlendirilecek ve aynı şekilde Danıştay’ın da arzu ettiği şekilde bir düzenlemeyle devam edilecek diye düşünüyorum" diye konuştu.

BASIN HÜRRİYETİNE VURGU

Danıştay 10’uncu Dairesi, kamusal alanda cep telefonuyla video çekilmesini engelleyen Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından 27 Nisan’da yayımlanan genelgenin yürütmesini oy birliğiyle durdurmuştu. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun mayıs ayında yaptığı açıklamayla Anayasa’yı ve demokrasiyi ihlal etmediğini öne sürdüğü genelge, Danıştay’a göre tam tersi. Danıştay kararında, genelgenin haberleşme ve basın hürriyetini kısıtladığı vurgulandı.