Sülekler Köylüleri: ‘Birlik olup kömür madenini açtırmayacağız!’

Sülekler Köylüleri: ‘Birlik olup kömür madenini açtırmayacağız!’

HES’e karşı verdikleri mücadele ile kendilerinden söz ettiren Sülekler köylüleri, bu kez de Sülekler Yaylası’na açılması planlanan kömür madenine karşı mücadele ediyor.

Seçkin Barbaros

Antalya’nın Korkuteli ilçesine bağlı Sülekler köyünde yaşayan yurttaşlar, Sülekler Yaylası sınırında bulunan ve Dereköy Yaylası Dökük Mevkiinde açılması planlanan kömür madenine karşı mücadele ediyor.

Sülekler Köyü’nde, Dereköy’lü yurttaşlar ile ekoloji örgütleri ve A Platformu'nun da katılımıyla bir araya gelen yurttaşlar, tarım ve hayvancılığın merkezi olan yaylalarında kömür madeni istemedikleri dile getirdi.

VİŞNE BAHÇELERİ TEHDİT ALTINDA

Toplantıda, Turkuaz Kömür İşletmeleri AŞ. tarafından tarım arazilerinin tam ortasına açılması planlanan maden, aynı zamanda Sülekler Yaylasında bulunan ve köylülerin önemli gelir kaynağı olan vişne bahçelerini de olumsuz etkileyeceği bildirildi.

MADEN ÇALIŞMALARI SONUCU ORTAYA ÇIKACAK TOZ BÜYÜK BİR ALANA YAYILACAK

Toplantıda, dört köy yaylasının tarım arazilerinin tam ortasında yer alan kömür madeni projesi, bölgenin rüzgârlı yapısıyla birlikte kömür madenciliğinde ortaya çıkacak olan kömür tozu ve partiküllerinin daha büyük bir alana yayılarak insanların yanı sıra flora ve fauna üzerinde de büyük olumsuzluklara sebep olacağı dile getirildi.

SU KAYNAKLARI KÖY İÇİN HAYATİ ÖNEME SAHİP

Köylüler, tarım alanlarının ortasına yapılması planlanan kömür madeni projesinin aynı zamanda Sülekler ve Dereköy’ün ana su kaynağı olan Korkuteli Çayı’nın da üzerinden geçeceğini belirterek su kaynaklarının köy için hayati önem taşıdığını dile getirdi ve projenin iptal edilmesini istedi.

‘BİRLİK OLUP KÖMÜR MADENİ AÇTIRMAYACAĞIZ’

Toplantıda konuşan Sülekler Muhtarı Hakkı Horzum “Yaylamızın sınırında açılacak kömür madeni sulara zarar verecek. Yıllar içinde kaynaklarımızın suyu belirli oranda azaldı, kömür madeni nedeniyle de daha da azalacak görünüyor, su kaynaklarımız mutlaka korunmalı” dedi.

Toplantıda söz alan bir diğer isim Dereköy’lü Eyüp Özdemir, yaylaların korunması gerektiğini dile getirirken A Platformu Sözcüsü Hediye Gündüz ise, “Sülekler köylüleriyle daha önce birlik olduk, HES yaptırmadık, yine birlik olup kömür madeni açtırmayacağız” şeklinde konuştu.

DAHA FAZLA