Şule Çet davasının ilk duruşması görüldü: Sanık avukatları gülerek savunma yaptı

Şule Çet davasının ilk duruşması görüldü: Sanık avukatları gülerek savunma yaptı

Ankara’da cinsel saldırıya maruz bırakıldıktan sonra 20. kattan aşağı atılarak katledilen Şule Çet’in cinayetinin soruşturulduğu dava Ankara Adliyesi'nde görüldü. Sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verilirken, bir sonraki duruşma 15 Mayıs'a ertelendi.

İleri Haber / Ankara Adliyesi

Ankara'da cinsel saldırıya maruz kaldıktan sonra bir plazanın 20. katından atılarak katledilen 20 yaşındaki üniversite öğrencisi Şule Çet’in cinayetinin soruşturulduğu dava bügün Ankara 31. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verilirken bir sonraki duruşma 15 Mayıs'a ertelendi.

Çok sayıda kadın örgütü ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin yanı sıra, HDP milletvekili Filiz Kerestecioğlu ile CHP'li milletvekilleri Mahmut Tanal, Canan Yüceer, Sezgin Tanrıkulu ve Gamze Taşcıer de duruşmayı izlemek üzere adliyeye geldi.

GÜNCELLEME 17.35

Ara karar açıklandı. Sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verildi. Bir sonraki duruşma tarihi ise 15 Mayıs Çarşamba günü saat 10.00 olarak belirlendi.

GÜNCELLEME 17.20

Savcı, Şule Çet'in vücudundaki izlerin düşmeye bağlı olup olmadığının anlaşılması için yeniden rapor alınmasını talep etti.

GÜNCELLEME 17.08

Sanık avukatları sürekli Twitter’a bakıp Şule’ye verilen desteklerden şikayetçi oluyor ve sosyal medya paylaşımlarını hakime şikayet etti. 

Sanık Çağatay Aksu'nun yakını, Çet'in babasının "O benim kızımdı, kızım!" sözlerine "O kızın o saatte neden orada olduğunu soracaksın" diyerek cevap verdi.

GÜNCELLEME 16.31

Sanık Berk Akand'ın avukatı tahliye istedi. Sanık avukatı, DNA'nın bir insandan başka bir insana geçip geçmeyeceğine ilişkin bilirkişi raporu istedi. Müziğin kapandığı saatle ilgili tespitin doğru olmadığını öne sürerek tekrar incelenmesini ve müvekkilinin tutukluluğunun çok geniş kapsamda ele alınmasını talep etti. Sanık avukatı gülerek, Berk Akand’ın tahliyesini istedi. Sanık avukatı, "Müvekkilim serbest olduğu süre boyunca kaçmadı. Eğer suçlu olsa orta zeka seviyesi olsa yurt dışına kaçmıştı" diyerek savunma yaptı.

GÜNCELLEME 16.14

Sanık avukatı Levent Ekmen, gülerek “65 kilo bi adam, 50 kilo bi kızı niye tutamadın diye üzerine gidiyorlar. Ben 90 kiloyum, o yükseklikten ben de tutamam” dedi.

Berk Akand'ın avukatı ise gülerek yaptığı savunmasında “Sosyal medyada #ŞuleÇetiçinAdalet diye bir hashtag açmışlar, binlerce tweet atmışlar. O yüzden bu duruşma salonu bu kadar kalabalık. Şimdi telefonuma baktım şu an mahkemeden bile canlı yayın yapıyorlar” dedi ve ekledi “Savcılık makamının iddialarını komik buluyoruz."

GÜNCELLEME 16.08

Sanık Çağatay Aksu, Şule'nin psikolojik rahatsızlığının olduğunu öne sürerek beraatını talep etti. Çağatay Aksu'nun avukatı, müvekkillerinin tutukluluğuna yetecek kadar kanıt olmadığını, 4 ay tutuksuzken de bir yere kaçmadıklarını öne sürerek sanığın tahliyesini talep etti. Şule'nin babası İsmail Çet, sanık avukatların tahliye talebine, "Başka babanın kızlarını öldürsün diye mi?" diyerek tepki gösterdi.

GÜNCELLEME 15.51

Okunan raporda yer alan cinsel saldırı bulgularının delil niteliğinde olduğu Şule'nin avukatları tarafından açıkça belirtildi. Avukatlar, sanıkların sadece 'cinsel saldırı'dan değil; 'insan öldürme' suçundan da tutuklanmasını ve tutukluluk hallerinin devamını talep etti. 

GÜNCELLEME 15.45

Ofisin sahibi Burak tanık olarak verdiği ifadesinde "Beni plazanın güvenliği aradı, 'Cinayet işlendi, gelmeniz lazım' dedi" ifadelerini kullandı. İlk ifadesinde 'İçki şişelerini gördüm' diyen ofis sahibi, şimdi verdiği ifadesinde ise savcıyla olay yeri inceleme yaparken içki şişelerini görmediğini söyledi.

GÜNCELLEME 15.32

Sanıklar Akand ve Aksu'nun arkadaşı olan tanık Mustafa Aydın dinleniyor: O gece restoranda Şule, Çağatay ve Berk'le oturdum.Sonra yanlarından kalktım, ardından da uyudum. Sonra Berk beni karakoldan aradı, "Kötü şeyler oldu, gel" dedi. Kalkıp yanlarına gittim.

GÜNCELLEME 15.03

Berk Akand'ın o gece sürekli telefonla arayarak plazaya çağırdığı tanık Pınar Turgut'un ifadesine geçildi: 

"Berk beni plazaya davet etti. Aramalar devam etti ve bana videolar gönderdi. Berk sürekli beni aradığında 'Ne bu tacize varan aramaların' dedim. Sonra rahatsız olup telefonumu kapattım. Berk bana 'Kötü şeyler oldu, telefonu aç' yazan bir mesaj atmıştı. Sabaha karşı da 'Beni ara' yazan bir mesaj atmıştı ama mesajları sildim Sabah aradım. Olayı anlattı, ben de inanmadım. 'Saçmalama' deyip telefonu kapattım. Sonra olayı haberlerde gördüm."

Berk Akand, Turgut'un "Berk beni tacize varacak şekilde çok arayarak rahatsız etti" demesi üzerine söz aldı: Pınar bana "Tacize varan aramaların var" diyince ağırıma gitti, "O taciz dediğin benim duygularım" dedim ve mesajlaşmaları sildim. Zaten başka bir nişanlım var.

Akand, ifadesinde Turgut'a attığı "Kötü şeyler oldu, telefonu aç" mesajını sabah attığını söylemişti. Mahkeme, Akand ve Turgut arasındaki konuşmaların kayıtlarının çıkartılmasını istedi. Tanık Turgut, telefonunu mahkeme heyetine verdi.

Şule'nin Avukatı Umur Yıldırım söz aldı: Pınar hanım, yemin altında beyanda bulunduğunuzu hatırlatırım. Gece 01.30 gibi uyuduğunuzu söylüyorsunuz. HTS kayıtlarına göre 02.30'dan sonra 21 dakika telefonda konuşuyorsunuz, sonra sanık Berk Akand size çok kötü şeyler oldu diye mesaj atıyor.

GÜNCELLEME 14.53

Şule Çet'in ev arkadaşı olan Lilya'nın ifadesine geçildi. Lilya ifadesinde şunları söyledi: Şule, olayın olduğu gün bana "Çağatay bana sürekli yazıyor ne yapayım, gideyim mi? Hem alacak param var, hem iş görüşmesi yapacağız" dedi. Şule, daha önce de Çağatay'ın kendisine asıldığını söylemişti. Çağatay’ın Şule’ye asıldığını öğrendikten sonra Şule’ye bağımızı koparmayalım dedim. Sonra restorandan kalkıp ofise gidince konuşmuştuk, Şule'ye "Çık, gel" dedim.

Hakimin "Şule psikolojik tedavi görüyor muydu?" sorusu üzerine Lilya: Hayır, çok hayat doluydu. Psikolojik bir sıkıntısı yoktu sadece sessiz bir yapısı vardı. İntihara meyilli bir hali yoktu.

GÜNCELLEME 14.38

İkinci tanık Murat Abalı'nın ifadesine geçildi: Çağatay çok sakindi, sesin gelmesinden 15 dakika sonra Çağatay ve Berk aşağı indiler.

GÜNCELLEME 14.27

Yelken Plaza'da güvenlik olan tanık Akif Deniz dinleniyor: Çağatay Aksu plazaya 00.30 civarında geldi. 03.50 civarında yüksek bir ses duyduk, etrafı kolaçan ettik. Önce bir şey bulamadık ama sonra geri dönüp bilgisayar ekranlarından kontrol ederken asansörde Berk Akand ve Çağatay Aksu'nun olduğunu gördük. Yanlarına gittik. Çağatay aracına binip ayrıldı, Berk ise plazada kaldı. Çağatay ayrılırken çok sakindi ama Berk'e sürekli "Hadi gidelim" diyordu. Çağatay arabayla ayrıldıktan sonra Berk, Çağatay'ı arayıp telefonu hoparlöre aldı ve "Neredesin lan şerefsiz" dedi. Çağatay da "Geliyorum" dedi. 

GÜNCELLEME 14.19

Duruşma başlarken Şule Çet'in babası İsmail Çet ve abisi Şenol Çet konuştu. Abisi, olayı nasıl öğrendiğini anlattı. Aile bireyleri sanıklardan şikayetçi olduğunu söyledi. Tanıkların ifadesine geçildi.

GÜNCELLEME 14.12

Duruşma tekrar başladı. Sanıklar salona getirildi.

GÜNCELLEME 13.06

Duruşmaya ara verildi.

GÜNCELLEME 12.53

Yapılan incelemelerde Şule Çet öldürüldüğünde sanıkların kullandığı bardakların yıkandığı belirlendi. Bu durum sanık Çağatay Aksu'ya sorulduğunda "Şule düşmeden önce yıkamıştım zaten" şeklinde cevap verdi. Diğer sanık Berk Akand ise "Şule düştükten sonra Çağatay bana seslenerek beni dürterek kaldırdı ve sonrasında bardakların yıkanma sesini duydum" şeklinde ifade verdi.

GÜNCELLEME 12.49

Şule'nin gece 4 civarında öldürüldüğü saptanırken, iki sanık da gece 3 civarında müzik çaldığını ve müzik sesinden birbirlerini duyamadıklarını iddia ediyor. Uzman raporundaysa müziğin 01.10 civarında kapatıldığı bilgisi yer alıyor.

GÜNCELLEME 12.22

Sanık Berk Akand'ın savunmasına geçildi. Akand "19.00 gibi restorana gittiğimde Şule ile Çağatay oturuyorlardı beraber" dedi. Ardından da Çağatay'ın ifadesinde ve mesajlarda Şule'nin 22.00'da restorana gittiği hatırlatıldığında "Çağatay tek başına oturuyordu, sonra Şule'yi restorana çağırdık. 22.00'a doğru geldi. 00.30 civarında Çağatay 'Bize gidelim' deyince Şule, 'Gelmesem iyi olur' dedi. Ben de gidelim, eğleniriz diyerek ısrar ettim" ifadelerini kullandı. Akand, "Söylemeye utanıyorum, Ramazan ayıydı, içiyorduk. Orada tek içen bizdik" dedi.

GÜNCELLEME 12.15

Sanık Çağatay Aksu'ya, raporlarda Şule’ye zorla cinsel şiddetin var olduğu soruldu. Aksu, “Ne diyorsunuz, öyle bir şey asla olmadı. Hani nerede, hangi rapor? Ben de istedim cezaevinde o raporu inceledim. Öyle bir şey göremedim" dedi.

GÜNCELLEME 12.04

Çağatay Aksu'dan yalan ifade: Aksu, "18.00'da konuştuk biz, geleceğini unuttuk bile 22.00 gibi geldi taksiye binmiş" derken Şule'ye attığı mesajlar ise Aksu'nun Şule'ye "Geldim, taksiye atlayıp gel" dediğini ortaya çıkardı

GÜNCELLEME 11.26

Şule Çet'i katleden sanıklardan Çağatay Aksu savunma yapıyor: Böyle bir suçlama ile karşınızda olduğum için özür dilerim. Allah'ın vicdanı ve sizin vicdanınıza güveniyorum. Hiçbir suçlamayı kabul etmiyorum. 

GÜNCELLEME 11.20

Sanıkların savunmalarına geçildi.

GÜNCELLEME 11.18

Mahkeme heyeti, Şule Çet'in yakınları ve Aile Bakanlığı'nın dışındaki kurumlar ve milletvekillerinin davaya katılma talebini reddetti.

GÜNCELLEME 10.43

Sanıklar Çağatay Aksu ve Berk Akand duruşma salonuna getirildi

GÜNCELLEME 10.30

İzleyiciler salona alındı. Mahkeme heyeti, salona çevik kuvvet ekiplerini sokarak tüm izleyicilerin telefonlarını kapattırmak istedi. İzleyicilerin tepkisi üzerine 'Görüntü alanlar hakkında yasal işlem başlatılacak' tehdidinde bulundu.

GÜNCELLEME 09.44

Ankara Kadın Platformu, Şule Çet davasının ilk duruşması öncesinde açıklama yaptı.

GÜNCELLEME 09.40

Duruşma, 31. Ağır Ceza Mahkemesi'nden, 19. Ağır Ceza Mahkemesi'ne alındı.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

SORUŞTURMA SÜRECİ

Çet’in katledilmesinin ardından Çağatay Aksu ve Berk Akand gözaltına alındı. İlk ifadelerinin ardından Aksu ve Akand serbest bırakıldı. Otopsi raporunun da ortaya çıkmasıyla soruşturma derinleştikçe savcılık olayın cinayet olabileceği ihtimali üzerinde yoğunlaştı. Ardından soruşturma, cinayet soruşturmasına dönüştürülerek Aksu ve Akand tutuklandı.

OTOPSİ RAPORU ORTAYA ÇIKARDI

Ankara Adli Tıp Kurumu’nun hazırladığı otopsi raporu, gerçeği ortaya çıkardı. Rapora göre, Şule Çet’in cinsel saldırıya maruz kaldığına dair bulgulara rastlandı. Yine Çet’in tırnaklarında Çağatay Aksu’ya ait doku örnekleri tespit edildi. Kanında “Uyumayı tetikleyen uyarıcı madde” ile vücudunda boğuşma izlerine de rastlanan Çet’in düştüğü iddia edilen pencerede kendisine ait parmak izine ulaşılamaması ise atılma şüphesini arttırdı.

SORUŞTURMAYI YETERİNCE HIZLI YÜRÜTMEDİĞİ İÇİN SAVCI DEĞİŞİKLİĞİ YAPILDI

Soruşturma sürerken Çet’in ailesi ve kadın örgütleri tarafından çeşitli eylemlerle olayın cinayet olduğu ve savcılık tarafından yeterince etkin soruşturma yürütülmediği yönünde kamuoyu oluşturdu. Çet’in cinsel saldırıya uğradığının ortaya çıkması üzerine soruşturmayı yeterince hızlı yürütmediği gerekçesiyle savcı değişikliğine gidildi. Savcı Aykut Hüseyin Koca tarafından soruşturma tamamlanarak iddianame düzenlendi.

SAVCI AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET İSTEDİ

Savcı iddianamede; ifadeler, raporlar, tanık ifadeleri, telefon incelemeleri sonrası Şule Çet’in cinsel saldırıya maruz kaldığını ve plazanın 20. katından atılarak öldürüldüğü sonucuna ulaştı. Olaydan hemen sonra ’intihar’ diye başlatılan soruşturma, cinsel saldırı ve cinayet soruşturmasına dönüşerek, hazırlanan iddianamede Çağatay Aksu ve Berk Akand’ın ’kasten öldürme, cinsel saldırı ve hürriyetten yoksun bırakma’ suçlarından ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet ve 39 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istendi. 

[ih2]

ISMARLAMA MÜTALAA RAPORU HAZIRLANDI

Şule Çet’in katil zanlıları Çağatay Aksu ve Berk Akand lehine alınan mütalaa raporunda katledilen Çet'i suçlayan ifadeler kullanıldı. İlk duruşma öncesinde ortaya çıkan raporda; Çet'in antidepresan kullanması, Çağatay Aksu'nun yanında bulunması gibi sebepler cinsel saldırı ve cinayete kılıf olarak gösterildi.

Raporun istenme gerekçesi olarak öne sürülenler arasında, Çet'in 'majör depresif bozukluk' tanısı aldığı ve ölümünde kullandığı ilacın etkisinin olup olmadığı gibi soruların yer alması da katillerin aklanması için ısmarlama bir rapor olduğunu ortaya koyar nitelikte oldu.

[ih3]

Ankara 31’inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilerek açılan davanın, ilk duruşması bugün görülüyor.

DAHA FAZLA