Şule Çet davasında verilen kararı değerlendiren Avukat Yelda Koçak: ‘İyi hal’ indirimi kabul edilemez

Şule Çet davasında verilen kararı değerlendiren Avukat Yelda Koçak: ‘İyi hal’ indirimi kabul edilemez

Şule Çet davasında sanıklara verilen cezaları değerlendiren Koçak, "Ceza almaları sevindirici olsa da karar bu ‘iyi hal’ indirimi sebebiyle eksiktir” dedi.

İleri Haber

Şule Çet davasında mahkemenin kararını değerlendiren Avukat Yelda Koçak, sanıklardan Çağatay Aksu’ya uygulanan ‘iyi hal’ indiriminin kabul edilemez olduğunu söyledi.

Şule Çet’in ölümü hakkındaki devam eden davada 6. duruşma Ankara 31. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün görüldü. Mahkeme, davanın karar duruşmasında sanık Çağatay Aksu’nun müebbet ve cinsel saldırı ve kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçundan da 12 yıl 6 ay hapsine, sanık Berk Akand’ın ise 18 yıl 9 ay hapsine hükmetti. Aksu'nun 'ağırlaştırılmış müebbet' hapis kararı mahkemedeki duruşu nedeniyle indirildi. Mahkeme iyi hal indirimi uyguladı ve müebbet hapis cezasına düşürdü. 

Kararı değerlendiren İlerici Kadınlar Meclisi üyesi Avukat Yelda Koçak, Şule Çet davasını “Tecavüz edip öldürdükleri işçi kadının cinayetini güçlerine, paralarına ve ailelerinin nüfusuna güvenerek örtbas edebileceklerini zanneden erkeklerin hak ettikleri cezayı aldıkları bir davadır” şeklinde niteleyen Koçak, mahkemenin uyguladığı ‘iyi hal’ indirimine ise tepki gösterdi.

'İYİ HAL' İNDİRİMİ HUKUKSUZDUR'

“Bu dava, kadın cinayetlerinde neden ‘iyi hal’ indirimi uygulanmaması gerektiğini gösteren örnek bir davadır” diyen Koçak, sanığın Şule Çet’in babasına söylediği “Kızına sahip çıksaydın” sözünden dolayı bile bu ‘iyi hal’ indiriminin hukuksuz olduğunu söyledi. ‘İyi hal’ indiriminin uygulamasının sadece kravat takmak ya da beyanlarda “efendim” kelimesinin sıklıkla tekrarlanmasına yönelik bir uygulama olmadığını vurgulayan Koçak, sanıkların dava sürecinde birbirlerine mektuplar göndererek delil karartma girişiminde bulunduklarını hatırlatarak, “Ceza almaları sevindirici olsa da karar bu ‘iyi hal’ indirimi sebebiyle eksiktir” dedi.

DAHA FAZLA