Şule Çet davasında karar açıklandı: Sanıklardan Çağatay Aksu'ya 'iyi hal' indirimi

Şule Çet davasında karar açıklandı: Sanıklardan Çağatay Aksu'ya 'iyi hal' indirimi

6. duruşması görülen davada, mahkeme iki sanık hakkındaki kararını verdi.

Ankara'da bir plazanın 20. katından şüpheli şekilde düşerek hayatını kaybeden üniversite öğrencisi 22 yaşındaki Şule Çet’in ölümü hakkındaki devam eden davada bugün 6. duruşma Ankara 31. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. 

Davanın geçen duruşmasında mütalaasını açıklayan savcı sanıklardan Çağatay Aksu'nun "kasten öldürme" suçundan müebbet ve "cinsel saldırı" ile "kişiyi hürriyetinden yoksun kılmak" suçundan 39 yıla, Berk Akand'ın ise bütün bu suçlara yardımdan 31 yıla kadar hapsini istemişti. 

'GERÇEK ADALET İSTİYORUZ'

Duruşma öncesinde Adliye önünde basın açıklaması yapan Ankara Kadın Platformu üyeleri "Erkek Adalet Değil Gerçek Adalet" pankartı açtı. Yapılan açıklamada, indirim uygulanmaması gerektigi vurgulandı.

Duruşmaya tutuklu sanıklar Çağatay Aksu ve Berk Akand ile Şule Çet'in babası İsmail Çet, aile yakınları, tarafların avukatları ile davaya müdahil olan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının avukatı katıldı.

Duruşmayı çok sayıda kişi takip ederken, mahkeme için ayrılan iki salon da doldu.

DAKİKA DAKİKA DURUŞMADA YAŞANANLAR...

10.06 İki salonun da kalabalık olduğu belirtilen duruşmaya Sanık avukatları geldi.  Sanıklar ve mahkeme heyeti henüz gelmedi. 

10.33  Şule Çet ailesinin avukatları, duruşma öncesinde mahkemeye verdiği dilekçede, sanıklar Çağatay Aksu ve Berk Akand'ın cinayet, cinsel saldırı ve kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçlarından cezalandırılmasını ve hiçbir indirim uygulanmamasını istedi. 

10.35 Mahkeme ve sanıklar geldi. Duruşmanın başlaması bekleniyor.

10.38 Sanık Aksu: #SuleCetİcinAdalet etiketini şikayet ederek; Sosyal medyada halk galyana getirildi. Sahte otopsi raporları ile bizi suçladılar. A4 parçaları, yalan sosyal medya haberleri ile biz tutuklanmak zorunda kaldık. Şule’ye tecavüz etmedim. Cinsel ilişkiye girmedim.

11.11 Sanık Akand: Hiçbir şey görmedim. Hiçbir şey bilmiyorum. Çağatay’ı bırakın, kendime bile yardım etmedim bu davada. Eğer yardım ettiysem kafama sıkmış olurdum.

11.09 Sanık Aksu:Vicdanınıza sığınıyorum. Beraat istiyorum.

11.03 Sanık Aksu: Bizi cinayet büroda 3 saat dövdüler. Ters sorguda. Elinizi vicdanınıza koyun bana küfür etmeyin. Ben suçsuzum. Şule’de benim DNAm yok. İsterseniz yalan makinası getirin.Namusum ve şerefim üzerine yemin ederim. Ben suçsuzum.

11.01 Sanık Aksu: Cinsel ilişkide psa’ nın bir kriter olmadığı, uzun yıllar vücutta kaldığı, zaten kadınların vücudunda bulunan bir hormon olduğu bilirkişi raporlarında yazıyor. Tecavüz değil belki ilişki olabilir dediler ama benim spermim bulunmadı.

10.56 Sanık Aksu: Neden tutuklandığımı ve neden yargılandığımı bilmiyorum. Sinir krizleri geçiriyorum. Şule’ye dokunmadım. Suçluysam beni asın. istediğiniz yerde asın beni. Şule’nin neden intihar ettiğini bilmiyorum. 

11.22 Sanık avukatı: Şule zorla tutuluyorsa, defalarca çıkış kapısından geçmiş. Neden gitmedi. Olay yerinde darp yok. Tecavüz yok. DNA yok. Hiçbir şey yok. Oratada delil yok. 

11.29 Sanık avukatı: Maktül Şule boyuna göre yapılı hiç direnmemiş. İddia edilen boğuşma. Neden sanıkların üzerinde yok?Çağatay’a ait bir tane DNA yok.Şule neden direnmedi? Şule tecavüze karşı mücadele etmemiş. Öldürülmeye karşı mücadele etmemiş. Çağatay’ın suç işlediğine inanmıyorum. Çağatay’ın suç işlemediğinden dolayı beraatini ve tahliyesini talep ediyorum.Ortada delil yok. Delilerler de karartılmadı.

KARAR AÇIKLANDI

Mahkeme heyeti, sanık Çağatay Aksu’nun müebbet ve cinsel saldırı ve kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçundan da 12 yıl 6 ay hapsine, sanık Berk Akand’ın ise 18 yıl 9 ay hapsine hükmetti. Aksu'nun 'ağırlaştırılmış müebbet' hapis kararı mahkemedeki duruşu nedeniyle indirildi. Mahkeme iyi hal indirimi uyguladı ve müebbet hapis cezasına düşürdü.

'BAŞKA ANA BABALAR YAŞAMASIN'

Kararın açıklanmasının ardından adliyenin önünde kararı değerlendiren Şule Çet'in babası İsmail Çet, "Acımız bitmedi ama ceza aldıkları için devlete ve hükümetimize ve yanımızda olanlara teşekkür ederim. Ben bir baba olarak kız evladımı kaybettim. Başka ana babaların bu acıyı çekmesini istemiyorum. Yanımızda olan herkese teşekkür ediyorum" dedi.

ÇET AİLESİNİN AVUKATI KARARI DEĞERLENDİRDİ 

Avukat Umut Yıldırım: Adaletin tecellisi için bu kamuoyu baskısı oldu. Sanıkların istediği dosyanın kamuoyundan saklanmasıydı. Nitekim mahkeme bugün bir karar verdi. Ne kadar haklı olduğumuzu cinayetin ise ne kadar vahşice olduğunu ortaya koydu. 

DAHA FAZLA