Şule Çet davasında ısmarlama rapor yazan adli tabip, gözaltında işkenceye de 'sağlam' raporu vermiş

Şule Çet davasında ısmarlama rapor yazan adli tabip, gözaltında işkenceye de 'sağlam' raporu vermiş

Şule Çet davasında skandal ifadeler içeren ısmarlama raporu yazan Uzman Adli Tabip Mehmet Nuri Aydın'ın, 1989 yılında gözaltında işkence gören ve iki kolu kırılan Kutay Meriç'e de 'sağlam' raporu verdiği ortaya çıktı.

İzel Sezer - @izelsezer

Ankara'da cinsel saldırıya maruz kaldıktan sonra bir plazanın 20. katından atılarak katledilen Şule Çet'in katil zanlılarının 'ısmarlama' rapor aldığı Uzman Adli Tabip Mehmet Nuri Aydın'ın, 1989 yılında şu anki Halkevleri MYK üyesi Kutay Meriç'e Ankara Emniyeti'nde yapılan ve iki kolunun kırıldığı işkenceyi görmezden gelerek 'sağlam' raporu veren doktor olduğu ortaya çıktı. Ayrıca Aydın'ın, Ankara Tabip Odası tarafından 9 ay meslekten men edildiği ve cezasının Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi disiplin kurulunca onandığı öğrenildi.

Yarın görülecek dava öncesi ortaya çıkan ve Mehmet Nuri Aydın'ın imzası olan raporda; Çet'in antidepresan kullanması, Çağatay Aksu'nun yanında bulunması gibi sebepler cinsel saldırı ve cinayete kılıf olarak gösterilmişti.

İleri Haber'e konuşan Kutay Meriç yaşananları şu şekilde anlattı:

'KOLLARIM ÇALIŞMIYOR DEDİM, BİR ŞEYİN YOK SENİN DEDİ'

"Cunta sonrası 1989'un 2 Mayıs'ında gözaltına alındım. Cunta gitmiş ama cunta hukukunun hala sürdüğü bir dönemdi. Cunta'nın işkencelerinin de, bıraktığı işkence düzeninin de sürdüğü bir dönemdi. Nitekim gözaltına alındık, orada 21 gün Ankara Emniyeti Derin Araştırma Laboratuvarı’nda (DAL) işkence gördük. Sonrasında mahkemeye çıkarırlarken beni Adli Tıp'a götürdüler ve Adli Tıp'ta Mehmet Nuri Aydın bana "Bir şeyin var mı" diye sordu, ben de kollarımın çalışmadığını söyledim, kırık olduğunu bilmiyordum ama kollarım hareket etmiyordu. İki elimi de kullanamıyordum. "İki elimi de kullanamıyorum, ellerim sakatlandı" dedim, "Bir şeyin yok senin" dedi, sağlam raporu verdip gönderdi."

'HALA GÖREV YAPTIĞININ FARKINDA DEĞİLDİM'

"Şule Çet davasında da, bu kişiler devlette tutuluyor ve bu pis işler bu şahıslara yaptırılıyor" diyen Meriç, sözüne şu şekilde devam etti: Rütbe de alıyorlar; makam, mevkii de alıyorlar. Ben Adli Tıp'ta Mehmet Nuri Aydın'ın hala görev yaptığının farkında değildim. O zamanlar daha gençti, doktordu. Hemen hemen bizlerle aynı yaştaydı. Şimdi uzmanlığını almış ve uzman adli tabip olmuş."

"Böylesi işkence destekçisi birinin hala görevde olmasına, bu şahsın raporlarına güvenilerek adalet dağıtılması çabasını esefle ve üzülerek karşıladım" diyen Kutay Meriç, "Bu kişinin neden böyle bir rapor verdiğinin sorgulanması ve hatta kanaatimce yok hükmünde sayılması gerekir" dedi.