‘Suikast’ iddialarına Almanya emniyetinden yanıt: Tehlikeden haberdarız

‘Suikast’ iddialarına Almanya emniyetinden yanıt: Tehlikeden haberdarız

Alman emniyet yetkilileri, HDP'li Garo Paylan'ın gündeme getirdiği Avrupa'daki bazı Türkiye kökenlilere suikast iddiasıyla ilgili "Tehlikeden haberdarız" açıklamasını yaptı.

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, AKP iktidarı döneminde Avrupa ülkelerine yerleşmek zorunda kalan akademisyen, gazeteci, yazar ve yurt dışındaki Alevi ile Ermeni kanaat önderlerine yönelik Türkiye içinden yönlendirilen suikast hazırlığı olduğuna dair istihbarat aldığını açıklamıştı.  

Alman Emniyet Teşkilatı, HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan'ın Avrupa'daki Türkiye kökenli bazı kişilere suikast hazırlığı yapıldığı yönündeki iddialarıyla ilgili, "Tehlike durumundan haberdarız" açıklamasını yaptı.

DW Türkçe’den Gazel Acer’in haberine göre, Alman Emniyet Teşkilatı yetkilileri, söz konusu suikast hazırlığı iddiasının araştırılmaya devam edildiğini ifade etti. Emniyetten yapılan açıklamada, "Söz konusu tehlike durumundan haberdarız ve en gerekli duyarlılıkla incelememizi sürdürüp durum değerlendirmesi yapıyoruz. Ancak duruma ilişkin ayrıntılar ve koruma önlemlerine dair bilgi veremeyecek olmamızı anlayışla karşılamanızı bekliyoruz" ifadeleri kullanıldı.

ALEVİ FEDERASYONU: AŞIRI SAĞCI TÜRKLERİN HEDEFİNDEYİZ

Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu'ndan Yılmaz Kahraman, kendilerinin de altı ay ve bir sene öncesine kadar bazı değişik kanallardan Almanya ve Avrupa'da suikast planları olduğuna yönelik bir tehdit olduğu duyumunu aldıklarını belirtti.

Kahraman, bu durumu İçişleri Bakanlığı'na bildirdiklerini ve bakanlığa değişik kanallardan bu yönde bilgiler aldıklarını söyleyerek, uyarıda bulunduklarını aktardı. Kahraman, bakanlığın konfederasyon başkanına gerekli incelemelerin yapılacağını aktardığını ifade etti.

Kahraman, daha önce de Almanya'daki cem evlerine saldırılar düzenlendiği ve duvarlarının işaretlendiğini aktardı.

"Baden Württemberg eyaletinde ve Müllheim'da cem evlerimize saldırılar oldu, işaretlemeler oldu. Yine Emmerich Alevi Kültür Merkezi'ne de saldırı oldu" diyen Kahraman, tüm bu vakaların polise intikal ettiğini ancak herhangi bir şüphelinin yakalanamadığını aktardı.

Türkiye'de yaşanan gelişmelerin Almanya’da kendilerine de yansıdığını belirten Kahraman, aşırı sağcı Türkiyeli grupların da hedefinde olduklarını belirtti.

HAYKO BAĞDAT: ÇOK CİDDİ BİR TEHDİT VAR

Almanya’ya giden gazeteci Hayko Bağdat, HDP Milletvekili Paylan'ın açıkladığı istihbarat bilgilerinden haberdar olduğunu ve çok ciddi bir tehdidin olduğunu vurguladı. Bu konuda kurumlarla işbirliği içinde olduğunu belirten Bağdat, "Türkiye vatandaşlarını korumak için gereğini yapsın" dedi.