Sudan'da protestolarda en az 7 kişi yaşamını yitirdi

Sudan'da protestolarda en az 7 kişi yaşamını yitirdi

Sudan'da silahlı güçler ve göstericiler arasında çıkan çatışmalarda en az 7 kişi hayatını kaybetti.

Sudan'da güvenlik güçleri ile eylemciler arasında çıkan çatışmalarda en az 7 kişi hayatını kaybetti.

Başkent Hartum'da sivil hükümet taleplerinin yükseldiği gösterilerde, ordu karargahının önünde oturma eylemi yapanların açılan ateş sırasında öldüğü belirtiliyor. Çatışmalarda onlarca kişinin ise yaralandığı aktarıldı. Göstericiler, askerleri ölümlerden sorumlu tutarken, ordu kimliği belirlenmeyen grupları suçluyor.

Sudan, Ömer el Beşir’in devrilmesinden bu yana askeri geçiş konseyi tarafından yönetiliyor. Göstericiler 6 Nisan’dan beri, Beşir’in ordu tarafından devirmesinden 5 gün önce, karargah önündeki meydanda protestolara devam ediyordu.

Başlarda, göstericiler ile generaller arasında görüşmelerde ilerleme kaydedilmesine dair küçük de olsa bir işaret vardı. Bununla birlikte, pazartesi gecesi yaşanan şiddet olaylarından az önce her iki tarafta yeni bir yönetimi kabul ettiklerini açıklamışlardı. Sokaklarda artan silahlı çatışmalar ordu içindeki bölünmeleri ve süreci istikrarsızlaştırma girişimi olarak değerlendiriliyor.

Duvar'ın haberine göre, bazı generaller ordunun büyük imtiyazlarına rağmen hayal kırıklığına uğramış hissederken, göstericiler istediklerini alana kadar sokakları terk etmeyeceklerini söylüyorlar.