Sudan'da neler oluyor?

Sudan'da neler oluyor?

Sudan'da ekmek ve benzine gelen zamlardan sonra başlayan protesto gösterileri artarak devam ediyor.

İleri Haber

Sudan'da geçtiğimiz ay ekmek ve benzine gelen zamlardan sonra Nil kıyısındaki Atbera ve Port Sudan kentlerinde başlayan ve Başkan Ömer El-Beşir'in istifasını isteyen eylemler şiddetlenerek devam ediyor. Uluslararası Af Örgütü, gösterilerde en az 40 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

  

SARAY'A YÜRÜYÜŞ

Sudan Meslek Grupları Birliği, Nida Sudan İttifakı, Ulusal Birlik Güçleri ve Muhalif Toplanma Koalisyonu'ndan yapılan ortak yazılı açıklamada, iki ana yürüyüşün Hartum ve Umdurman kentlerinden başkentin merkezindeki cumhurbaşkanlığı sarayına doğru olacağı, Burri, Şembat, El-Mezad ve El-Halfaya semtleri ile Bahri kentine bağlı El-Kedru bölgesinden de yine saraya doğru lokal yürüyüşlerin gerçekleştirileceği bildirildi

Açıklamada, El-Cezire eyaletinde eyalet meclisi yönünde, 12 köyden başkente giden anayola doğru ve el-Kadarif kentinden de yine eyalet meclisi yönünde yürüyüşlerin yapılacağı belirtildi.

'5 ÜLKE ORDUSU VAKİT KOLLUYOR'

Sudan İstihbarat Başkanı Salah Abdullah Kuş, 5 ülkenin ordusunun, başkent Hartum'a doğru harekete geçmek için vakit kolladığını iddia etti.

Kuş, "Sudan'da kendilerine karşı direnecek kimse kalmasın diye kaos, yağmalama ve ölüm olaylarıyla ülkeyi meşgul eden 5 ordu, Hartum'a doğru ilerlemek için uygun vaktin gelmesini bekliyor" şeklinde konuşurken, bu 5 ülkenin hangileri olduğuna dair bir beyanda bulunmadı.

DIŞ GÜÇLER AÇIKLAMASI

Kuş, ülkedeki 'sol ve isyancı hareketin' siyasi güçlerin çıkarlarının dış güçlerle bağlantılı olduğu şeklinde tanıdık bir açıklamada bulundu.

Ülke içindeki bu güçlerin dış güçlere boyun eğmek için zemin oluşturma girişimlerini yakından takip ettiklerini iddia eden Kuş, ülkenin istikrarının gösteri düzenleyerek ve slogan atarak değil, halkın seçimleriyle sağlanacağını söyledi.

Bunun yanı sıra, Sudan'da iktidardaki Ulusal Kongre Partisi, gençlerle ve toplumdaki farklı kurumlarla çeşitli düzeylerde diyalog başlatmaya hazır olduğunu duyurdu. 

Parti tarafından yapılan ve Sudan Haber Ajansı SUNA'da yer alan açıklamada, partinin, ilçe ve köylerdeki gençler, kurumlar, gruplar ve derneklerle diyalog başlatmaya hazır olduğu ve ülkedeki kriz ortamına çözüm bulmak için ulusal partilerle yürütülen diyaloğa devam edileceği belirtildi.