Sudan'da muhalefet ve AGK anlaştı

Sudan'da muhalefet ve AGK anlaştı

Sudan'da askeri geçiş koseyi ve muhalefet, geçiş sürecinde uzlaşma sağladı.

Sudan'ı Ömer el Beşir'in nisan ayında askeri darbeyle indirilmesinin ardından, askeri geçiş konseyi (AGK) ve sivil geçiş dönemi isteyen muhalifler arasında anlaşma sağlandı. 

Taraflar, 3 yıl görevde kalacak bir geçiş süreci üzerinde uzlaşıya varmış ancak bu süreçte sivillerin ne kadar rol üstleneceği konusunda müzakereler tıkanmıştı. Etiyopya ve Afrika Birliği'nin arabuluculuğunda taraflar yeniden müzakere masasına oturmuştu.

Başkent Hartum'da hafta başında yeniden başlayan müzakereler sonunda taraflar, seçime gidene kadar ülkeyi üç yıl ya da üç yılı biraz aşan bir süre boyunca yönetecek iktidar konseyinin dönüşümlü olarak muhalifler ve askerler tarafından kontrol edilmesinde anlaştı.

Anlaşma, teknokratlardan oluşacak bağımsız bir hükümetin kurulmasını ve son haftalarda ülkede yaşanan şiddet olaylarının bağımsız bir komite tarafından araştırılmasını da içeriyor. Taraflar yasama konseyinin kuruluşunun ise ertelenmesine karar verdi. Konseyde çoğunluğun hangi tarafta olacağı en büyük anlaşmazlık konularından biri.