Sudan'da kadın sünneti yasaklandı

Sudan'da kadın sünneti yasaklandı

Sudan'da geçici hükümet kadın sünneti uygulamasını yasakladı. Kadın sünneti yapanların 3 yıl hapis ve para cezası almasını öngören yasa kabul edildi.

Sudan'da geçici hükümet kadın sünnetini yasakladı. Kadın sünneti yapanların 3 yıl hapis ve para cezası almasını öngören yasa Ceza Kanunu'nun 141. maddesinde yapılan değişiklikle kabul edildi.

Sudan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, bakanlar kurulunun kadın sünnetini de suç kapsamına alan özel bir maddeyle Ceza Kanunu'nda yapılan değişikliğin memnuniyetle karşılandığı ifade edildi.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) da kadın sünnetinin zihinsel ve fiziksel ciddi sonuçlar doğurduğunu belirterek Sudan'da alınan bu kararın önemli olduğunu belirtti.

10 KADINDAN 9'U SÜNNET EDİLİYORDU

UNICEF raporlarına göre, Sudan'da yaşları 15 ile 49 arasında değişen her 10 kadından 9'u sünnet ediliyor. 

Birçok ülkede insan hakları ihlali olarak değerlendirilen kadın sünneti, BM'ye göre 31 ülkede varlığını korurken, şu an hayattaki 200 milyona yakın kız çocuğu ve kadın bu uygulamaya maruz kaldı. 

Kadın sünneti hala; dini, kültürel ve toplumsal nedenlerle dünya genelinde farklı din ve toplumların mensuplarınca uygulanıyor.