Sudan’da halk ‘sivil yönetim’ talebiyle sokaklarda!

Sudan’da halk ‘sivil yönetim’ talebiyle sokaklarda!

Sudan’da halk ‘yönetim sivillere devredilsin’ diye sokaklara döküldü. Hartum’da toplanan binlerce kişi, askerin ya da sivillerin demokratik dönüşüm önünde durmaması için ayaklandı.

Sudan halkı yeni Sudan’ı inşa etmek için protestolarına geri döndü. Dün Sudan Meslek Odaları Birliğinin çağrısıyla Hartum Tren İstasyonu çevresinde toplanan eylemciler, Cumhurbaşkanlığı Sarayı çevresinde ve Eski Rejimin İzlerini Ortadan Kaldırma ve Yolsuzlukla Mücadele Komitesi merkezi önünde eylem yaptı.

Eylemde, "Demokratik geçişi destekliyoruz. Sivil hükümet istiyoruz. Özgürlük, barış, adalet. Sudan halkı, yeni Sudan'ı inşa etmek istiyor. Halktan başka iktidar yok." şeklinde sloganlar atıldı. Medeni ve Atbera kentlerinden öğleden sonra trenle gelen yüzlerce kişi de Hartum’daki protestoculara katıldı. Protestocular bazı sokak ve caddelerde araç lastiği yaktı.

Polis, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na yaklaşmak isteyen kalabalığı göz yaşartıcı gaz kullanarak dağıttı.

Başkentin yanı sıra Niyala, El Faşir, Medeni, Atbera, Damir, Kesele ve Port Sudan gibi kentlerde de demokratik geçisin ve Aralık 2018'deki halk devrimin tamamlanması ve sivil bir yönetim için gösteriler düzenlendi.

Telgraph'ın haberine göre; başkentin yanı sıra Niyala, El Faşir, Medeni, Atbera, Damir, Kesele ve Port Sudan gibi kentlerde de demokratik geçişin ve Aralık 2018'deki halk devrimin tamamlanması ve sivil yönetim için gösteriler düzenlendi.

PROTESTOLARDA SİLAH KULLANILMAYACAĞI AÇIKLANDI

Sudan Başsavcılığından yapılan açıklamaya göre, başkent Hartum'daki protestolarda ihlalleri önlemek amacıyla farklı noktalarda 18 savcı görevlendirildi.

Anayasal Bildiri anlaşması uyarınca protestoların güvenliğini sağlamakla yükümlü olan Başsavcılık, polislerin silah kullanmasını engelledi.

NE OLMUŞTU?

Sudan'da, Ağustos 2019'dan bu yana sivil gruplar, ordu ve barış anlaşmasına imza atan silahlı hareketlerin iktidarı paylaştığı 53 aylık geçiş dönemi devam ediyor.

Devlet Başkanlığına eş değer konumdaki Geçici Egemenlik Konseyinin başında 2019'dan bu yana askeri isimler bulunuyor.