Sudan'da darbe girişimi iddiası: Başbakanı ev hapsine aldılar

Sudan'da darbe girişimi iddiası: Başbakanı ev hapsine aldılar

Sudan Enformasyon Bakanlığı, geçiş hükümetinden bazı bakanlar ve ülkeyi yöneten koalisyon hükümeti ortağı partilerin liderlerinin ordu tarafından gözaltına alındığı duyuruldu.

Sudan'da 21 Eylül'deki askeri darbe girişiminin ardından Sudan Enformasyon Bakanlığı, geçiş hükümetinin bazı bakanlarının ve ülkeyi yöneten koalisyon hükümeti ortağı partilerin liderlerinin ordu tarafından gözaltına alındığını açıkladı.

İnternet ve telefon hatlarında kesintilerin yaşandığı ülkede Başbakan Abdullah Hamduk'un evinin bir grup asker tarafından kuşatıldığı ve Hamduk'un zorunlu ikamete alındığı bildirildi.

Euronews’in haberine göre; pazar günü Başbakanın istifası ve hükümetin feshedilmesi yönünde sloganlar atan çok sayıda eylemci, Cumhurbaşkanlığı Sarayı yakınındaki köprü ve ana yolları kapatmıştı. Sudan polisi, hükümet karşıtı protestocuları göz yaşartıcı gazla saldırmıştı.

NE OLMUŞTU?

Sudan'da 21 Eylül'deki askeri darbe girişiminin ardından iktidarın asker ve sivil bileşenlerinin birbirlerine yönelik ağır eleştiriler yöneltmesi, sivillerin askerin yönetimden çekilmesi, ordunun ise hükümetin feshine dair açıklamaları siyasi ortamda gerginliği artırmıştı.

Ülkede 16 Ekim'den bu yana hükümetin feshedilmesi talebiyle Cumhurbaşkanlığı Sarayı çevresinde protestolar sürerken, asker de hükümetin feshedilmesi ve daha kapsamlı yeni hükümet kurulması konusunda bir süredir hükümete baskı yapıyor.