Sudan'da askeri darbe oldu

Sudan'da askeri darbe oldu

Sudan'da askeri darbe oldu, ordu ilk açıklamasında anayasanın askıya alındığını açıkladı.

Sudan devlet televizyonu, ordunun kısa süre içerisinde önemli bir açıklama yapacağını bildirdi. 

Sudan'da ordu devlet televizyonu binasını kuşattı ve bazı askerler içeriye girdi.

Bazı televizyon kanalları ise Sudan Cumhurbaşkanı Ömer El Beşir'in istifa ettiğini duyururken, ordunun el Beşir ve hükümeti görevden alacakları iddialarına yer verildi. 

GÜNCELLEME 19.00

Hasan Sivri'nin sosyal medya hesabından aktarımına göre, ABD-Avrupa talebiyle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Sudan için kapalı oturum gerçekleştirecek.

GÜNCELLEME 15.43

Hasan Sivri'nin aktarımına göre, Sudan muhalefeti "Silahlı Kuvvetlerin beyanını reddediyoruz ve devrimcileri ayaklanmayı sürdürmeye çağırıyoruz" çağrısı yaparken, halk Savunma Bakanlığı önünde "Bir askeri darbeyi başkasıyla değiştirmeyeceğiz" sloganları atıyor. 

GÜNCELLEME 15.03

Hasan Sivri'nin sosyal medyadan aktarımına göre, darbe lideri Avd Bin Awf okuyor darbe açıklamasını okudu: "El-Beşir görevden alındı. Ölümlerden ve şiddet olaylarından dolayı Sudan halkından özür dileriz. 2 yıllık askeri geçiş meclisi olacak. Başında ben olacağım. Anayasa askıya alındı. 3 aylık OHAL ilan ediyoruz. Sokağa çıkış yasağı ilan ediyoruz. Hükümet ve ona bağlı tüm idareler hükümsüzdür. Elçilikler ve yabancı misyonlar ile ilişkimiz olduğu gibi devam ediyor. Halkımızdan istediğimiz şiddetli güvenlik tedbirlerine tahammül etmeleri."

GÜNCELLEME 13.27

Duvar'ın haberine göre Sudan Ulusal İstihbarat ve Güvenlik Servisi’nden yapılan açıklamada, ‘ülke çapındaki bütün siyasi tutuklarının serbest bırakıldığı’ duyuruldu. Açıklama devlet televizyonundan yayınlandı.

Sudan’ın ana muhalefet partisi ise Beşir’in ‘bazı Müslüman Kardeşler liderleri ile ev hapsine alındığını’ duyurdu.

GÜNCELLEME 12.34

Hasan Sivri'nin aktarımına göre, sokağın en etkin gücü Sudan Komunist Partisi MYK üyesi Sadık Yusuf  “Askeri liderlerle, yönetimin sivil bir meclise devrini konuşmaya hazırız. Aksi bir yönetimin ise tüm muhalefet tarafından reddedildiği bilindiği için ordunun yönetimde ısrar etmeyeceğini düşünüyorum. Beklemiyorum ama askeri meclis kurulması halinde sokaklardan çekilmeyeceğiz. Hedefimizde toplumsal adaleti sağlama, geniş kalkınma ve demokrasi inşası var. Sömürgecileri kovan bu halkın tecrübeleriyle bu noktaya geldik” şeklinde konuştu.

GÜNCELLEME 10.57

Reuters haber ajansı, Sudan hükümet kaynakları ve bir eyalet bakanına dayandırdığı haberinde Sudan Devlet Başkanı Ömer el Beşir'in görevi bıraktığını ve geçiş konseyinin oluşturulması için çalışmaların başladığını bildirdi.

GÜNCELLEME 09.30

Sudan'da siyasi kaynaklar, askerlerin iktidardaki Ulusal Kongre Partisi liderlerini gözaltına almaya başladığını belirtti.

GÜNCELLEME 09.15

Al Arabiya, Sudan ordusunun Savunma Bakanı öncülüğünde bir geçici konsey atadığını açıkladı

GÜNCELLEME 08.57

Al-Masdar News, Sudan'da ordunun yönetime el koyduğunu iddia etti.