Sudan ordusunun nöbet tutan halka saldırısında ölü sayısı 101'e yükseldi

Sudan ordusunun nöbet tutan halka saldırısında ölü sayısı 101'e yükseldi

Sudan’da darbe karşıtı gösterilerde askeri merkezler önünde demokrasi nöbeti tutan halka ordunun saldırması sonucu ölü sayısı 101'e yükseldi.

Sudan Doktorlar Komitesi, güvenlik güçlerinin pazartesi sabahı başkent Hartum'da ordu karargahı önündeki göstericilere müdahalesinde hayatını kaybedenlerin sayısının bugün hastanelerde yaşamını yitirenlerle 101'e ulaştığını bildirdi.

Komiteden yapılan yazılı açıklamada, güvenlik güçlerinin pazartesi sabahı başkent Hartum’da ordu karargahı önündeki göstericilere müdahalesinde ve daha sonra hayatını kaybedenlerle ölü sayısının 101’e ulaştığını kaydetti.

Konsey, görev süresini daha önce iki yıl olarak ilan etmişti. Seçim kararı halk ayaklanmasını sona erdirmek için bir taktik olarak değerlendiriliyor. Sudan muhalefeti ise iki hafta önce başlattıkları grevi sürdürme kararını yineledi. Sudan Komünist Partisi, meslek birlikleri ve muhalefet güçlerinden yapılan açıklamalarda “Rejim devrilene kadar süresiz grevdeyiz” denildi.

CUNTA MADDİ VE SİYASİ DESTEK ARIYOR

Cunta lideri Burhan, geçtiğimiz haftalarda Mısır, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkeleri ziyaret ederek görüşmelerde bulunmuş ve siyasi destek almıştı. Bu ülkelerden cuntaya önemli maddi destek de sağlanıyor.

ABD, YAZDIĞI AÇIKLAMAYI SİLDİ

ABD’nin Hartum Büyükelçiliği’nin Twitter hesabından yapılan açıklamada, “Sudan güvenlik güçlerinin protestoculara ve sivillere yönelik saldırıları yanlış ve durmalı” denildi. BBC’nin haberine göre, şiddetten Sudan ordusunun sorumlu tutulduğu ve ordunun Sudan halkını “sorumlu bir şekilde yönetememekle” suçlandığı kısım ise daha sonra açıklamadan silindi.

ALMAN BASINI: YÜREKSİZ KATİLLER!

Sudan’da askerlerin halka saldırısı dünya basınında da gündem oldu. DW Türkçe’nin haberine göre Almanya’da yayınlanan Süddeutsche Zeitung, “Yüreksiz katiller” başlığını verdiği yorumunda şu ifadeleri kullandı:

“Sudan Baharı’nın sonu mu geldi? Yüzbinlerce insan aylardır daha iyi bir yaşam için askeri yönetime karşı protesto gösterileri düzenliyor. Sokaktan gelen baskının da etkisiyle 30 yıllık iktidarı döneminde ‘dokunulmaz’ diye görülen Ömer El Beşir Nisan ayında devrildi. O tarihten beri Hartum’da özgürlük rüzgarları esiyordu. Ancak akıbetinin Arap Baharındaki protestoların sonuna benzeyebileceği endişesiyle birlikte. Kokuşmuş eski elit yapının üstünlüğünün süreceği de buna dahil. Pazartesi günü korkulan gerçeğe dönüştü. Askerler göstericileri vahşice öldürdü. Gerçek istikrar ancak gerçek bir gelecek perspektifi sunan bir ülkede özgürlükle olur. Sudan’daki gençlerin devrimi başarısız olursa, Afrika kıtasında her geçen gün daha fazla genç gelecekten ümidini kesecek.”

NE OLMUŞTU?

Darbeyle geldiği iktidardan 30 yıldır gitmeyen Devlet Başkanı Ömer Beşir halkın aylar süren protestoları sonucunda devrilmişti. Ordu yönetime el koymuştu. Halkın sivil yönetim talebini geçiştirmeye çalışan ordu, önceki gün sabah saatlerinden itibaren darbe karşıtı göstericilere saldırı başlatmıştı. Hartum’daki Savunma Bakanlığı önünde haftalardır oturma eylemi yapan halka makineli tüfeklerle ateş açmıştı.