Şubatta en az 106 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti

Şubatta en az 106 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti

İSİG Meclisi, Şubat 2022 İş Cinayeti Raporu’nu açıkladı.

İleri Haber

İSİG raporuna göre şubat ayında en az 160 işçi, iş cinayetlerinde yaşamını kaybetti. 106 emekçinin 97’si ücretli (işçi ve memur), 9’u kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluştu. 2022 yılının ilk iki ayında iş cinayetlerinde en az 225 işçi yaşamını yitirdi.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, Şubat 2022 İş Cinayeti Raporu’nu açıkladı. Verilerin yüzde 63’ü ulusal basından; yüzde 37’si ise yerel basın, işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri, meslek örgütleri ve sendikalardan öğrenilen bilgilere dayanarak tespit edildi.

Rapora göre şubat ayında en az 106 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. 106 emekçinin 97’si ücretli (işçi ve memur), 9’u kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluştu.

Raporda, şu bilgiler yer aldı:

- Ocak ayında en az 119 işçi, (20 Şubat’ta açıkladığımız raporda 111 işçi ölümü olduğunu belirtmiştik. Sonrasında Ocak ayına dair 8 iş cinayeti bilgisi daha elimize ulaştı.)

- Şubat ayında en az 106 işçi hayatını kaybetti.

- 2022 yılının ilk iki ayında iş cinayetlerinde en az 225 işçi arkadaşımızı kaybettik.

- Ölümler en çok inşaat/yol, tarım/orman, taşımacılık, ticaret/büro/eğitim, sağlık, madencilik, tekstil, metal, konaklama, belediye/genel işler, gemi/tersane ve güvenlik işkollarında meydana geldi.

- Dokuz göçmen/mülteci işçi hayatını kaybetti.

ÖLEN İŞÇİLERİN YÜZDE 96,2’Sİ SENDİKASIZ

- Şubat ayında iş cinayetlerinde ölenlerin 4’ü (yüzde 3,8) sendikalı işçi.

- En fazla ölüm nedenleri yüksekten düşme, ezilme/göçük, trafik/servis kazası, kalp krizi, Covid-19, patlama/yanma, zehirlenme/boğulma, intihar, şiddet ve nesne düşmesi/çarpması.

ÜÇ ÇOCUK İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ

- Üç çocuk çalışırken hayatını kaybetti.

- İş cinayetlerinde ölenlerin 8’i kadın işçi, 98’i erkek işçi.

Raporun tamamına ulaşmak için tıklayın.