Stoltenberg'den Türkiye açıklaması

Stoltenberg'den Türkiye açıklaması

Stoltenberg, Erdoğan'ın Finlandiya Devlet Başkanı ve İsveç Başbakanı ile görüşeceğini açıkladı.

İspanya'daki NATO Liderler Zirvesi öncesi açıklamalarda bulunan Jens Stoltenberg, Erdoğan'ın Finlandiya Devlet Başkanı Sauli Niinisto ve İsveç Başbakanı Magdalena Andersson ile görüşeceğini ve mutlu olduğunu söylerken, amacın ilerleme sağlamak olduğunu belirtti.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İspanya'nın başkenti Madrid'de 28-30 Haziran tarihleri arasında yapılacak NATO Liderler Zirvesi öncesinde gazetecilere açıklamalarda bulundu. İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği sürecine ilişkin de konuşan Stoltenberg, AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Finlandiya Devlet Başkanı Sauli Niinisto ve İsveç Başbakanı Magdalena Andersson ile bir araya belirtti.

'AMAÇ İLERLEME SAĞLAMAK'

"Bu toplantının amacı elbette Finlandiya ve İsveç konusunda ilerleme kaydetmek" diyen Stoltenberg, "Herhangi bir söz vermeyeceğim ama sizi temin ederim ki ilerlemeyi sağlamak için aktif olarak çalışıyoruz. Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılım başvurusu tarihi bir karardır. NATO'yu güçlendirecek ve Avrupa-Atlantik bölgesinde istikrara katkıda bulunacak bir şey olacaktır. Yani amaç ilerleme sağlamaktır" dedi.

'TÜRKİYE'NİN ENDİŞELERİNİ DİKKATE ALMAMIZ GEREKİYOR'

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Finlandiya ve İsveç´in NATO´ya katılması konusunda yoğun çalışma yaptıklarını, ancak Türkiye´nin güvenlik endişelerini de dikkate almaları gerektiğini söyleyerek, "Finlandiya ve İsveç´in üyelik başvurusu yapmasının ardından, ittifaka katılabilmelerini sağlamak için çok çalıştık. Aynı zamanda müttefiklerin ve bu durumda Türkiye'nin dile getirdiği endişeleri de dikkate almamız gerekiyor. Müttefikimiz Türkiye, Finlandiya ve İsveç ile son haftalarda diyaloğu yoğunlaştırmamızın nedeni budur" ifadelerini kullandı.

'GÖRÜŞMEDEN DOLAYI ÇOK MUTLUYUM'

"Cumartesi günü Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştüm ve bugün ilerleyen saatlerde Başbakan Andersson ile görüşeceğim" diyen Stoltenbergi, "Başkan Niinisto, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Andersson'un yarın Madrid'de görüşeceklerinden dolayı çok memnunum" diye konuştu. (DHA)