Stajyer avukatlar haklarını almak için AKP iktidarına seslendi

Stajyer avukatlar haklarını almak için AKP iktidarına seslendi

Emekleri sömürülen stajyer avukatlar, haklarının verilmesi için iktidara seslendi.

İleri Haber

İzmir Barosu’na kayıtlı stajyer avukatlar “İnsanca Yaşam ve Amacına Uygun Staj” talepleri için İzmir Adliyesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdiler. Asgari ücretin yarısına dahi tekabül etmeyen bir ücretle çalışmak zorunda bırakılan stajyer avukatlar, hakim-savcı stajyerleri gibi insani yaşam koşulları sağlanması için iktidara seslendi.

Şırnak Barosu Başkanı Av. Rojhat Dilsiz, Mardin Barosu Başkanı Av. İsmail Elik, Ankara Barosu önceki başkanlarından Av. Kemal Koranel, Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu üyesi Av. Ercan Demir ile İzmir Barosu Başkanı Av. Özkan Yücel, İzmir Barosu yönetim kurulu üyeleri Av. Şefika Yıldırım Sert, AV. Elçin Kılınçer Ot, Av. Ayşe Kaymak, avukat ve stajyer avukatların katıldığı açıklamayı Av. Çağla Nur Çavdar okudu.

‘AKP HÜKÜMETİ STAJYER AVUKATLARIN YAŞAM KOŞULLARINI VE STAJ EĞİTİM SÜREÇLERİNİ KÖTÜLEŞTİRMEKTEDİR’

Çavdar açıklamada şu sözlere yer verdi:

İzmir Barosuna mensup stajyer avukatlar olarak yıllardır süregelen ancak savunmayı ve ülkenin aydınlık yüzü olan gençleri güçsüzleştirmek amacıyla uygulanan politikalarla çözüm bulunmayan sorunlarımızı dile getirmek adına buradayız. AKP hükümeti, açtığı hukuk fakülteleri ile ihtiyaç fazlası mezun sayısına sebebiyet vererek stajyer avukatların yaşam koşullarını ve staj eğitim süreçlerini kötüleştirmektedir. Bildiğimiz üzere savunmaya her türlü politikasıyla dört bir yandan saldıran siyasal iktidar, her geçen gün avukatların henüz mesleğe giriş aşamasında itibarını zedeleyecek düzenlemelere yenisini eklemektedir. AKP döneminde hukuk fakültesi sayısı 93'e çıkmıştır, her yıl 20.000’in üzerinde stajyer avukat mesleğe adım atmaktadır. Görünen o ki 20 yılda hiçbir eleme ya da kota uygulamadan açılmasına izin verdiği 70'in üzerinde hukuk fakültesi ile her yıl 20.000'in üzerinde hukuk fakültesi mezunu yaratırken mezun olanların özellikle de staj aşamasında yaşadığı koşullar siyasal iktidarın umurunda bile değildir. Bu nedenle de uzun yıllardır talep ediliyor olmasına rağmen stajyer avukatların ekonomik sorunları için hiçbir adım atmamıştır ve mesleğe hazırlıkta çok önemli bir aşama olan stajın verimli geçmesi için hiçbir iyileştirme sağlamamış, hiçbir önlem almamıştır. Siyasal iktidar sorunu gerçekten çözecek tedbirlerden uzakta durup henüz mesleğe giriş aşamasında avukatların itibarını zedeleyecek, stajı rotasından saptıracak naylon staj girişimlerine veya stajyere staj süresi sonrasında ikinci işte çalışmayı öneren düzenlemelere başvurmaktadır.

‘STAJYER AVUKATLAR ASGARİ ÜCRETİN YARISINA DAHİ TEKABÜL ETMEYEN BİR ÜCRET ALIYOR’

Stajyer avukatlar, asgari ücretin yarısına dahi tekabül etmeyen ücretler karşılığında günde dokuz saat haftada beş veya altı gün çalışarak emek sömürüsüne maruz kalmaktadır. Türkiye'nin birçok yerinde hiç ücret almadan çalışan stajyer avukat arkadaşımızın sayısı azımsanacak düzeyde değildir. İktidar kendi yandaşlarını liyakatsiz şekilde hakim-savcı kadrolarına yerleştirmekte, hakim-savcı stajyerleri adalet bakanlığından yüksek memur maaşı alarak hayatlarını sürdürmektedir. Yurttaşın savunma hakkının nitelikli bir biçimde yürütülmesi ve savunmanın yargının diğer kolları ile eşit olması açısından en az mesleğin diğer problemleri kadar önem arz eden stajyer avukatların insanca yaşam ve amacına uygun staj talebi; birçok meslektaşı mesleğinin başında icra ettiği meslekten uzaklaştırmakta, meslektaşlarımız pratiği öğrenerek geçirilmesi gereken bu süreci maddi kaygılarla geçirmekte, verimli bir mesleki eğitim alamamaktadır. Oysa tüm stajyer avukatlar için asgari ücret düzeyinde ödenecek ücretin devlete maliyeti yalnızca 1 milyar 350 milyon TL.'dir ve bu rakam uçuş garantileri, hasta garantileri, geçiş garantileri yanında devede tüy bile değildir.

Ayrıca yaygın olarak bilinenin aksine Avukatlık Kanunu veya TBB Staj Yönetmeliğinde stajyer avukatların ücret alamayacağına dair bir hüküm bulunmamaktadır. Ancak ne yazık ki gerçeği yansıtmayan, emek sömürüsünü meşrulaştırmaktan başka bir şeye hizmet etmeyen bu bilgi gerçeğin önüne geçerek meslektaşlar arasında da yaygınlaşmış ve teamül haline gelmiştir.

‘STAJYER AVUKATLAR STAJ YAPTIKLARI BÜROLARDA UCUZ İŞ GÜCÜ OLARAK GÖRÜLMEKTE’

Mesleğe adım attıkları süreçte artık öğrenci olmayan stajyer avukatlar ailelerinden destek almak konusunda zorlanmaktadır. Staj yaptıkları bürolarda ucuz iş gücü olarak görülmekte, mesleği öğretme ve aktarma amacı güdülmeden kendilerine angarya iş yüklenmektedir. Stajyer avukatlar, Anayasanın 18. maddesiyle korunan "Angarya Yasağı" ve Anayasanın 42. maddesiyle korunan "Eğitim Hakkı"nı engelleyici uygulamalarla, mobbing ve emek sömürüsüyle karşılaşmaktadırlar.

AKP hükümeti; savunmayı kısıtlayıcı, eğitimi niteliksizleştirmeye yönelik ve mesleği itibarsızlaştıran politikalarına devam ettiği sürece stajyer ve genç meslektaşlar patron avukatların vicdanına bırakılmakta, emek sömürüsü katlanarak artmakta ve meslektaşlarımız umutsuzluğa sürüklenerek hayatına son verme noktasına dahi gelmektedir.

Bilmelerine rağmen, duymalarına rağmen, görmelerine rağmen önlem almayan iktidara sesleniyoruz bir kez daha:

Yarattığınız hukuk fakültesi enflasyonu ile niteliksizleştirdiğiniz eğitimin, uyguladığınız ekonomik politikalarla yarattığınız derin yoksulluğun, savunmaya karşı düşmanca tavrınızla itibarsızlaştırma çabanızın, ödemediğiniz ücretlerle yarattığınız ekonomik ve mesleki şiddetin mağdurları olarak biz buradayız.

Adalet Bakanlığı tarafından ayrılacak bütçeyle stajyer avukatların da hakim-savcı stajyerleri gibi insani yaşam koşulları sağlanmalı, bu eğitim sürecini en az kaygı ve sömürüyle geçirmelidir.

Stajyer avukatlar olarak insanca yaşam koşulları ve amacına uygun staj istiyoruz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”