SSCB'ye özlem duyan Rusların sayısı son on yılda zirveye ulaştı

SSCB'ye özlem duyan Rusların sayısı son on yılda zirveye ulaştı

Rus araştırma şirketinin verilerine göre SSCB'yi özleyen Rusların sayısı son on yılda zirveye ulaşırken, bunun en büyük sebebinin ise o dönemin güçlü ekonomisi ve refah düzeyi olduğu aktarıldı.

Rus kamuoyu araştırma merkezi Levada Center'in verilerine göre, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'ni (SSCB) özleyen Rusların sayısı son on yılda zirveye çıktı.

Levada Center'in yaptığı ankete göre, katılımcıların yüzde 66'sı SSCB'yi özlediğini belirtti. Bu sayı geçen yıl yüzde 58'di. Ayrıca, SSCB'yi özlediğini söyleyenlerin sayısı son on yılda yüzde 61'in üstüne çıkmadı.

SSCB'yi özleyen ülke vatandaşlarının yaş kategorileri, 55 yaş üstü olanların yanı sıra, 18-24 yaş aralığındaki gençlerden oluşuyor. Anket verilerine göre, Rusların SSCB'nin dağılmasına üzülmelerinin başlıca nedeni, ekonomik sistemin (yüzde 52) yok olması, süper bir güce aidiyet duygusunun kaybı (yüzde 36) ve karşılıklı güvensizlik ve gerginliğin (yüzde 31) artması.

'TEMEL NEDEN EMEKLİLİK REFORMU'

Sputnik'te yer alan habere göre Levada Center'da sosyolog olarak görev yapan Karina Pipiya'ya göre, Ruslar arasında SSCB'ye eğilimin artmasının temel nedeni, önemli ölçüde emeklilik reformundan kaynaklanıyor. Pipiya'ya göre vatandaşlar SSCB'ye duydukları özlemi, günümüzdeki refah sorunlarıyla ilgili kaygıların artması nedeniyle de büyük oranda o dönemin güçlü ekonomisi ve refah düzeyi ile açıklıyorlar.