Sporda haftaya bakış

Sporda haftaya bakış

Sporda haftanın gelişmelerini okurlarımıza sunuyoruz...

Hazırlayan: Ersan Kınık

FUTBOL

8’nci haftayı geride bıraktığımız Süper Lig’de Belözoğlu yönetimindeki Başakşehir maç eksiğine rağmen liderliğe yükselirken, Fenerbahçe, Beşiktaş ve Galatasaray haftayı 1’er puan ile kapadı. Beşiktaş – Fenerbahçe derbisinden gol sesi çıkmazken, Ada’daki Manchester derbisinde meşin yuvarlak, ağlarla tam 9 kez buluştu. Süper Lig’de bu haftayı bay geçen takım ise Antalyaspor oldu.

Kasımpaşa 1 – 0 Gaziantep

Haftanın açılış maçında Kasımpaşa evinde Gaziantep’i konuk etti. 1 – 0 sona eren karşılaşmayı Bersant Celina’nın 57’nci dakikada attığı gol ile ev sahibi takım kazanarak hanesine 3 puan yazdırmayı başardı.

Ankaragücü 1 – 2 Başakşehir

Günün diğer karşılaşmasında ise şampiyonluğun favori isimlerinden Başakşehir, Ankaragücü’ne konuk oldu.  Konuk takım maçın henüz 3’ncü dakikasında Ankaragücü’nün savunmadaki hatasını iyi değerlendiren Okaka, Başakşehir’i 1 – 0 öne geçiren golü attı. Başkent ekibinin beraberlik arayışları ilk yarıda sonuç vermedi ve Başakşehir soyunma odasına 1 – 0 önde gitti.

Maçın 52’nci dakikasında yaptıkları hücumlardan sonuç alan ev sahibi ekip, Emre Kılınç’ın ceza sahası içinde yerde kalmasıyla penaltı atışı kazandı. Penaltıyı gole çeviren Tolga Ciğerci, skorda dengeyi eşitledi.

81’nci dakikada Deniz Türüç’ün uzak mesafeden vurduğu nefis şut ağlarla buluştu ve Başakşehir skorda üstünlüğü tekrar ele geçirdi. Maçın geri kalan bölümünde Ankaragücü’nün hücumları cevapsız kaldı ve Başakşehir 3 puanı hanesine yazdırarak ligde liderliğe yükseldi.

Başakşehir ise bu yıl Spor Toto Süper Lig’de ilk kez kalesinde gol gördü.

Kayserispor 1 – 2 Trabzonspor

Kayserispor – Trabzonspor karşılaşmasında ise maçın son bölümlerine 1 – 0 önde giren Kayserispor, skordaki üstünlüğünü korumayı başaramadı. İlki penaltıdan olmak üzere 78’nci ve 83’ncü dakikada Kayserispor ağlarını havalandıran Trabzonspor, Kayseri deplasmanından 2 – 1 ayrılan taraf olmayı başardı.

Adana Demirspor 0 – 0 Galatasaray

Günün son maçında ise geçen haftayı lider kapatan Adana Demirspor, Galatasaray’ı evinde ağırladı. Maçın ilk yarısında her iki taraf da etkili ataklarla rakip kaleyi yoklasa da pozisyonları golle taçlandırmayı başaramadılar. Maçın 64’ncü dakikasında Mata’ya yaptığı hareketten sonra ikinci sarı kart ile oyundan ihraç edilen Stambouli, Adana Demirspor’u maçın geri kalanında on kişi bıraktı.

77’nci dakikada Assombalonga topu Galatasaray ağlarıyla buluştursa da ağlarla buluşan top, ofsayt gerekçesiyle gol değeri kazanmadı. Maçın geri kalan bölümünde de skorda eşitliği bozulmadı ve her iki takım da 1 puan ile yetinmek zorunda kaldı.

Konyaspor 1 – 0 Ümraniyespor

Pazar günü Ümraniyespor’u evinde konuk eden Konyaspor, ilk yarının bitmesine sayılı süreler kala 45’nci dakikada Muhammet Demir’in attığı gol ile 1 – 0 öne geçti. Skordaki üstünlüğünü koruyan Konyaspor hanesine 3 puan yazdırarak puanını 17’ye yükselterek averaj farkı ile 3’ncü sırada yer aldı.

Beşiktaş 0 – 0 Fenerbahçe

Haftanın merakla beklenen derbisinde Beşiktaş, Vodafone Park’ta sarı lacivertli ekibi ağırladı. Ev sahibi ekip, Fenerbahçe’nin ofsayt tuzağına çare bulamayınca bayrak, Beşiktaş aleyhine sıklıkla havaya kalktı. Pozisyon açısından oldukça kısır geçen maçta gol sesi çıkmadı ve maçın seyir zevki, izleyicileri tatmin etme seviyesinden son derece uzak kaldı.

Fatih Karagümrük 1 – 2 İstanbulspor

Haftanın kapanış maçında Fatih Karagümrük, İstanbulspor’u konuk etti. Karagümrük ilk yarıyı 1 – 0 önde kapasa da ikinci yarı ardı ardına bulduğu gollerle 2 – 1 öne geçen İstanbulspor, haftayı galibiyetle kapatmayı başardı.

Şampiyonluk yarışının kıyasıya sürdüğü Süper Lig’de ilk 4 sırayı 17 puan ile Başakşehir, Adana Demirspor, Konyaspor ve Galatasaray aldı. Bunları 16 puan ile Trabzonspor takip ederken, Beşiktaş 15 puan ile 6’ncı, Fenerbahçe ise 14 puan ile 7’nci sırada yer aldı.

Süper Lig’de haftanın diğer karşılaşmaları ise şöyle sonuçlandı:

Alanyaspor 1 – 1 Giresunspor

Sivasspor 1 – 2 Hatayspor

CİTY, KIRMIZI ŞEYTANLARA CEHENNEMİ YAŞATTI

Futbolun başkenti İngiltere’de ise haftanın öne çıkan karşılaşması Manchester derbisi oldu. Manchester United’ı evinde konuk eden Manchester City, kırmızı şeytanlara adeta cehennemi yaşattı ve Haaland ile Foden’ın olağanüstü işlere imza attığı maçtan 6 – 3 galip ayrılan taraf oldu. Haaland, bu maçta yaptığı hat-trick ile birlikte, Premier Lig tarihinde üst üste 3 iç saha maçında hat-trick kaydeden ilk futbolcu olarak tarihe geçti.

VOLEYBOL

FIVB tarafından organize edilen Kadınlar Dünya Şampiyonası’nda B Grubu’nda mücadele eden Türkiye, sırasıyla Tayland, Güney Kore, Dominik Cumhuriyeti, Hırvatistan ve Polonya ile kozlarını paylaştı.

İlk maça 3 – 2 ‘lik yenilgiyle başlayan Filenin Sultanları, ikinci maçta grubun en zayıf halkası olan Güney Kore karşısında 3 – 0’lık çok rahat bir galibiyet alarak moral depoladı. Grubun üçüncü maçında Dominik Cumhuriyeti ile kıyasıya bir mücadele sergileyen milliler, tie – break setini 15 – 13 kazanarak gruptaki ikinci galibiyete ulaşmayı başardı.

Hırvatistan karşısında beklenenden çok daha rahat bir galibiyet alan A Milli Takım, grup maçlarının ilk turunun son maçında Polonya’yı da tie – break setinde mağlup ederek B Grubu’nu 11 puan ile lider olarak tamamladı. Uzun zamandır smaçör krizi yaşayan Türkiye’de Saliha Şahin eleştirilerin odağındaki isim oldu. VNL’de oldukça formsuz bir performans sergileyen Ebrar Karakurt ise, Dünya Şampiyonası’nda gösterdiği performans ile turnuvaya damgasını vurdu.

İkinci tura katılmaya hak kazanan Türkiye, F Grubu’na 11 puan ile 3’ncü sıradan başlayacak. Türkiye F Grubu’ndaki ilk maçını 4 Ekim Salı günü saat 20.00’de Almanya’ya karşı oynayacak. F Grubu’ndaki diğer takımların puan sıralaması ise şu şekilde:

Sırbistan 14

ABD 12

Türkiye 11

Tayland 10

Dominik Cumhuriyeti 11

Polonya 10

Kanada 8

Almanya 7

(Voleybol puanlamasında, 3 – 2’lik mağlubiyetlerde 1 puan, 3 – 2’lik galibiyetlerde ise 2 puan kazanıldığı için, Tayland 10 puanı olmasına rağmen galibiyet fazlasıyla Dominik Cumhuriyeti’nin önünde yer alıyor)

BASKETBOL

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi’nde 2022 – 2023 sezonu, Cuma günü oynanan Türk Telekom – Darüşşafaka maçı ile başladı. Açılış maçını kazanan taraf 90 – 87’lik skorla Türk Telekom oldu.

Ligin açılış haftasında Galatasaray Nef’i konuk eden Anadolu Efes, nefes kesen derbiyi 77 – 68 galip ayrılan Anadolu Efes, lige iyi bir başlangıç yaptı.

Son şampiyon Fenerbahçe Beko ise sezonun ilk maçında Bahçeşehir Koleji’ni konuk etti. Ülker Spor ve Etkinlik Salonu’nda oynanan karşılaşmadan 78 – 72 galip ayrılan Fenerbahçe, puan hanesine 2 puan yazdırmayı başardı.

FORMULA 1

3 haftalık aranın ardından tekrar seyircileriyle buluşan Formula 1’de sezonun 17’nci yarışı Singapur’da koşuldu. 2 Ekim Cumartesi günü gerçekleştirilen sıralama turunda pole pozisyonunu Ferrari pilotu Charles Leclerc elde ederken, araç deposunda yakıt kalmadığı için diskalifiye olmamak adına pite gelen lider Verstappen, sıralama turunu 8’nci sırada tamamladı.

3 Ekim Pazar günü yapılacak yarış öncesi Singapur’da yoğun sağanak yağışın yağması ve pistte yer yer büyük su birikintilerinin olması sebebiyle yarış yaklaşık 1 saat gecikmeli başladı. 61 tur yapılması planlanan yarış, güvenlik aracının piste girmesi sebebiyle zamana karşı tamamlanmak zorunda kaldı.

Kariyerinde 350’nci yarışa çıkan eski şampiyon Fernando Alonso, motor arızası sebebiyle yarışı tamamlayamadı.

Red Bull pilotu Sergio Perez, ikinci Leclerc’i 7,5 saniye gerisinde bırakarak damalı bayrağı geçen ilk pilot olsa da, 10 araç sınırını 3 kez ihlal ettiği için, zaferinin tescillenmesi için hakkında yapılacak incelemenin sonuçlanması beklendi. İncelemenin ardından 5 saniye cezaya çarptırılan Perez, aldığı cezaya rağmen Leclerc’in önünde kalmayı başararak Singapur GP’nin kazanan ismi oldu.

Singapur GP’nin ardından pilotlar klasmanının ilk 5’i şu isimlerden oluştu:

1 – Max Verstappen (Red Bull): 341 puan

2 – Charles Leclerc (Ferrari): 237 puan

3 – Sergio Perez (Red Bull): 235 puan

4 – George Russell (Mercedes): 203 puan

5 – Carlos Sainz (Ferrari): 202 puan

DAHA FAZLA