Spor Toto Teşkilatı, etkisini en aza indirmekle görevlendirildiği şans oyunlarına özendirmek için 6 milyar TL harcamış

Spor Toto Teşkilatı, etkisini en aza indirmekle görevlendirildiği şans oyunlarına özendirmek için 6 milyar TL harcamış

Şans oyunlarının olumsuz etkilerini en aza indirmek için kurulan teşkilatın şans oyunlarına özendirmek için 6 milyar TL harcadığı ortaya çıktı.

Sayıştay tarafından Spot Toto Teşkilatı Başkanlığının 2019 yılına ilişkin mali denetiminde  ‘şans’ oyunlarının olumsuz etkisini en aza indirmek amacıyla kontrol ve denetim görevi verilen Spor-Toto Teşkilatı, aralarında üniversitelerin de olduğu çok sayıda kuruma şans oyunlarını özendirici reklamlar için 6 milyar TL aktardı.

BirGün’de yer alan habere göre, Spor Toto Teşkilatı Başkanlığı, “Toplum ve bireyler üzerindeki olumsuz etkilerinin en aza indirilmesi” amacıyla şans oyunlarının gözetimini kontrolüne aldı. Teşkilatın bahis ve şans oyunlarını özendirecek bir görevi bulunmadığının altını çizen denetçiler, 2013-2019 yıllarında reklama ayrılan bütçenin 5,8 milyar TL olduğunu tespit etti.

Reklam bedeli aktarılan kurumlar arasında valilikler, kaymakamlıklar, federasyonlar, belediyeler ve spor kulüpleri de yer alırken Sayıştay raporunda aktarılan bedellerin tutarsızlığına dikkat çekildi. Raporda, reklam bedeli ödemelerinin tutarları ile bu tutarlar karşılığında gerçekleştirilen reklam faaliyetleri arasındaki orantısızlığın altı çizildi.

Sayıştay’ın hazırladığı denetim raporunda, reklam ödemelerine ilişkin şu tespitler kaydedildi:

Bütçe büyüklükleri birbirine yakın olan bağımsız spor federasyonlarına ödenen reklam bedelleri önemli ölçüde farklılık gösteriyor.

Aynı ligde mücadele eden ve seyirci kapasitesi vb. özellikleri birbirine çok yakın olan spor kulüplerine aynı yıl için büyük ölçüde farklılaşan tutarlarda reklam bedellerinin ödendi.

Aynı yıl için, aynı iş ya da hizmetlerin yapılması karşılığında il ve ilçe belediyelerine reklam bedeli adı altında çok farklı tutarlarda ödendi.