Spiegel: 'Tehlikeli radikal islamcı' Türkiye'de

Spiegel: 'Tehlikeli radikal islamcı' Türkiye'de

Kuzey Ren Vestfalya eyaleti güvenlik güçlerince 'çok tehlikeli' olarak nitelendirilen ve adli kontrol altında olan 'radikal İslamcı' Halil D. Türkiye’ye gelmiş.

Frankfurt'ta 2015 yılında bisiklet maratonu sırasında bombalı saldırı planladığı şüphesiyle yargılanan Halil D. Almanya'dan ayrıldı. Haftalık Der Spiegel dergisinin internet portalında yayınlanan haberde Halil D.'nin her hafta Essen'deki polis karakolunda adli kontrol için imza verdiği ancak ardından Türkiye'ye gittiği belirtildi. 

SELEFİ ÖRGÜTLERLE BAĞLANTIDA

Haberde Essen Emniyet Müdürlüğü'nün Halil D.'nin Türkiye'ye gittiğini doğruladığı bilgisine yer verildi. Halil D.'nin avukatı Ali Aydın Spiegel'e yaptığı açıklamada, müvekkilinin nerede olduğunu bilmediğini söyledi. Haberde D.'nin eşi ve çocuklarının da aylar önce Türkiye'ye gittiği bilgisi verildi.

38 yaşındaki Halil D. güvenlik güçlerince "Kuzey Ren Vestfalya'nın (NRW) en tehlikeli radikal İslamcılarından biri" olarak tanımlanıyor. Almanya'daki Selefi örgütlerle bağlantılı olan Halil D.'nin tehlikeli teröristlere yönelik değerlendirme sistemi olan Radar-Ite'de 19 puan alarak Kuzey Ren Vestfalya'daki en tehlikeliler arasına girdiği ifade edildi. 

PSİKOLOJİK TEDAVİ GÖRDÜ

Halil D. bu yılın Ocak ayında serbest bırakılmıştı. Serbest bırakılmadan önce ise kısa bir süre psikolojik tedavi görmüş ancak bir rahatsızlığı olmadığı açıklanmıştı. Polis  Halil D.'nin Türkiye'ye gidene dek Essen'de ikamet ettiğini söyledi. Adli kontrol şartıyla serbest bırakılan Halil D.'nin haftada bir gün düzenli olarak karakola giderek imza verdiği belirtildi.

EVİNDE SİLAH VE BOMBA BULUNDU

Halil D. 1 Mayıs 2015'de Frankfurt'taki bisiklet maratonu öncesinde evinde patlayıcı madde ve silah bulundurduğu için gözaltına alınmıştı. Yapılan aramalarda Halil D.'nin evinin bodrumunda boru bombası ve farklı silahlar bulunmuştu.

Frankfurt Eyalet Yüksek Mahkemesi'nde görülen davada Halil D. belgelerde sahtecilik, silah ve patlayıcı madde bulundurmaktan 2,5 yıl hapse mahkûm edilmişti. İddianamenin ana maddesi olan "devletin güvenliğini tehlikeye sokacak şiddet eylemi hazırlamak" suçlaması ise yetersiz deliller nedeniyle düşürülmüştü.