'Söz Sırası Bizde' diyen İlerici Kadınlar Şişli’de Buluştu

'Söz Sırası Bizde' diyen İlerici Kadınlar Şişli’de Buluştu

İlerici Kadınlar Meclisi’nin çağrısıyla “Söz Sırası Bizde” diyen kadınlar Şişli Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde buluştu.

 

İlerici Kadınların etkinliği Feryal Saygılıgil’in hazırladığı “Kadınlar Direnişte” belgeselinin gösterimi ile başladı. Saygılıgil belgesel gösteriminin ardından yaptığı konuşmasında kadınlar için grev yapmanın eğitici bir süreç olduğundan bahsederken, kadınların greve çıktıkları deneyimleri anlattı. Saygılıgil: “Kadınlar grevle birlikte ne tür direniş mekanizmalarını üreteceklerini, eşlerini bu süreçte nasıl dönüştüreceklerini öğrendiler” diyerek emekçi kadınların mücadele ile işyerlerinde geçirdikleri dönüşümü ve kazanımları aktardı.

Hülya Gülbahar ise AKP ve MHP’lilerin oylarıyla Meclis’ten geçirilmeye çalışılan yasa tasarılarından bahsederek, iktidarın evlilik yaşını aşağıya çekmeye çalışmasını, nafaka hakkına dair manipülasyonlarını anlattı. Gülbahar, “Ekonominin kilit noktalarında erkekler çok yüksek miktarda paralar kazanırken o iş koluna kadınlar girdiği zaman işin statüsü düşüyor.” diyerek ekonomide kadın emeğinin değersizleştirilmesinin çok yaygın olduğunu belirtti.

Son konuşmacı olan Meltem Kolgazi ise  kürtaj hakkının fiilen yasak olması, kadının kendi bedeni üzerindeki kontrolünün iktidar tarafından gittikçe daha fazla yok edilmeye çalışıldığını ifade etti. Yakın zamanda çıkan bir düzenleme ile çocuk istismarı istatistiklerinin artık yayınlanmadığını ve üstünün örtülmeye çalışıldığını belirten Kolgazi “Kadın örgütleri haricinde çocuk istismarına yönelik hiçbir veriye ulaşamıyoruz. Üstüne üstlük istismarı ve istismarcıları aklamak için yasalar hazırlamaya çalışan bir iktidardan söz ediyoruz” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

8 Mart yaklaşırken kadınları mücadeleye, örgütlenmeye ve “Söz sırası bizde” demeye çağıran İlerici Kadınlar Meclisi’nin etkinliği coşkulu bir şekilde sona erdi.

 

 

DAHA FAZLA