Soylu ve Kirişçi Marmaris'te konuştu: "Yangın tamamen kontrol altında"

Soylu ve Kirişçi Marmaris'te konuştu: "Yangın tamamen kontrol altında"

Tarım ve Orman Bakanı Kirişçi ile İçişleri Bakanı Soylu, Marmaris'te orman yangınındaki son durumla ilgili açıklamalarda bulundu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Muğla'nın Marmaris ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Orman yangınının tamamen kontrol edildiğini aktaran Kirişçi, soğutma çalışmalarının gün boyu süreceğini bildirdi.

Soylu ise bölgedeki son duruma ilişkin yaptığı açıklamalarda muhalefeti hedef aldı. Soylu, "Üç koyun gütmekten aciz insanlar bugün Türkiye'de siyasi muhalefeti kıymetsiz hale getirmişlerdir" diye konuştu.

Soylu şunları söyledi:

"Bizim devlet hava araçlarımızın yüzde 90'ından çoğu gece görüşlüdür. Bunu herkes bilsin. Biz operasyon yapıyoruz. Gece görüşlü helikopter ayrı ve yangın söndürme cihazı ayrı, gece yangın söndürebilen hava araçları ayrıdır. Bu ikisini birbirinden ayırmak gerekir. Biz Türkiye'de gece yangın söndürebilen hava aracı kullandık mı? Evet geçen sene bunu deneyimledik. Peki dünyada bu çok kullanılıyor mu? Şimdi bu da ayrı bir sorudur fakat affedersiniz ya herkes kendi işini yapsın. Buna bir belediye başkan yardımcısı veya bir belediye başkanı karışırsa artık tuz kokmuş demektir. Sen çöpünü toplamakla mükellefsin."

"SOĞUTMA ÇALIŞMALARI GÜN BOYU DEVAM EDECEK"

Kirişci, şunları kaydetti:

"Cumhurbaşkanı'mızın dünkü ziyaretlerinde sizinle paylaştığı o ihtiyatlı ifadelerini, artık yangının kontrol altına alındığı şeklinde revize edip, soğutma çalışmalarının da gün boyu ve ilerleyen günlerde devam edeceğini belirtmek isterim.

Ormanlarımızın içindeki doğal yaşamın parçası haline gelmiş varlıklarımızla canlarımızla ilgili kayıplarımız konusunda elimizde kesin bilgi olmadığı için bu üzüntümüzü belirterek, vatandaşımız noktasında insan can kaybı noktasında bir kaybımız olmadığını belirtmek isterim. Ormanın var olduğu günden beri insana ihtiyacı yoktu, kendi yaşamını sürdürdü. Fakat gün geldi devran döndü modern yaşamın birtakım dayatmalarıyla insanın bu kez ormana katkı sağlaması gündeme geldi. İnsana ihtiyacı olmayan ormanın insanın desteğine katkısına ihtiyaç duyar haline geldi. Bu desteği ihtiyaç duymanın nedeni insanlar olarak özensizliğimiz, dikkatsizliğimiz veya asli davranışlarımız oldu.

"İNSAN KAYBIMIZ YOK"

Herhangi bir insan can kaybı yok. Ama ormanlarımızın içerisindeki doğal yaşamın bir parçası haline gelmiş canlarımızla ilgili kayıplarımızla ilgili elimizde kesin bir belge olmadığı için bu üzüntümüzü de belirterek ama insan can kaybımız olmadığını belirtmek istiyorum. Aslında ormanın var olduğu günden beri insana ihtiyacı yoktu. Kendi doğal yaşamını hep böyle südür4dü. Ama gün geldi devran döndü bugünkü modern yaşamın da birtakım dayatmalarıyla insanın bu kez ormana katkı sağlaması gündeme geldi. Bu desteğe ihtiyaç duymasının temel nedeni bizim insanlar olarak özensizliğimiz dikkatsizliğimiz veya kasti davranışlarımız oldu. Ormanın korunmasına yönelik biz yöneticilerin ve tüm vatandaşlarımızın teyakkuz halinde olması gerekiyor.

Orman teşkilatımız 183 yıllık mazisi olan, cumhuriyetimizden çok daha eski bir müktesebatı olan bir teşkilat. Bu teşkilatımızın tek başına bu konularla ilgili başarı elde etmesi yeterli değildir. Bir birliktelik olması gerekiyor. Bu beraberliği 1999 depreminden hareketle tecrübenin iyi olanını almak isteriz ama bazen hepimizi üzen acı tecrübeler de maalesef olabilmektedir. Ne olursa olsun bu tecrübelerden istifade etmemiz gerekir. Türkiye'deki orman yangınlarının yüzde 88'i insan kaynaklıdır. Hangi sebepten olursa olsun bunların oranı yüzde 88. Vatandaşlarımızın çok dikkatli olmalarını, ve yüzde 55'i hassas ormanlardan oluşan böyle bir coğrafyada güzel Muğla'mızda hepimizin çok dikkatli olması gerekiyor. 

Yangın sonrasında da yine paydaşlarımızla birlikte bir araya gelip, ama  özelde de orman genel müdürlüğü bakanlık olarak kendi çalışmalarımızı tekrar gözden geçireceğiz. Geçtiğimiz yıla göre gerek helikopter sayımızda gerekse uçak ve İHA sayımızda bu sayılar hiç kimsenin tahayyül edemediği şekilde artırılmıştır. 

Orman bakanı sıfatıyla sahada gördüklerimle geçtiğimiz yıl yaşananları mukayese ettiğimde gerçekten vatandaşlarımızın da çok özenli davrandıklarını, bir kargaşanın olmadığını da belirtmek istiyorum. 

"BU ALANLARIN İSTİSMARINA İZİN VERMEYECEĞİZ"

Bundan birkaç ay önce ilana çıktığımız 5 bin civarında da bir personelimiz var. Bakanlık olarak 150 bine ulaşmış bir sayımız var. Türkiye'nin beşinci büyük bakanlığı konumundayız. 

4 bin 48 adet sorti yapılmıştır an itibariyle. 1 Mart'tan bu güne yapılan sorti sayısı da 4 bin 472'dir. Bu da neredeyse yüzde 90'ı bu yangın içindir. Atılan su miktarına da gelince toplam 13 bin 384 ton su atılmış iken 1 Mart'tan bugüne; bu yangın vesilesiyle 12 bin 412 ton su atılmıştır. Bu da bizim bu yangına vermiş olduğumuz önemin tezahürüdür. 

Bundan sonra soğutma çalışmaları bittikten sonra geçtiğimiz yılki orman yangınına muhatap olmuş alanlarda yaptıklarımız gibi burada da aynı çalışmalar zaman kaybetmeden başlatılacak. Önce kendi içinde kendi kendine ağaçlanmasına mücadele edeceğimiz alanlar için bu çalışmalar yürütülecek. Aynı zamanda fidan dikme çalışmalarımız olacak. Hiçbir şekilde bu alanların istismarına müsaade etmeyeceğiz. "

DAHA FAZLA