Soylu: Fabrikanın işletme ve imar izni iptal edilecek

Soylu: Fabrikanın işletme ve imar izni iptal edilecek

Sakarya'da şiddetli patlama sonucu 3 asker hayatını kaybederken, 9 kişi de yaralandı.

İleri Haber

Sakarya’nın Hendek ilçesinde en az 7 işçinin hayatını kaybettiği havai fişek fabrikasında patlamayan havai fişek ve diğer patlayıcılar, imha edilmesi amacıyla Adapazarı Taşkısığı mevkiinde bulunan taşocağına getirildi. Kamyonla taş ocağındaki alana getirilen patlayıcıların boşaltılmak istendiği sırada patlama meydana geldi. Patlamada en az 3 asker hayatını kaybederken, 9 kişi de yaralandı.

Patlama sesi kentin birçok yerinden duyulurken, dumanlar gökyüzüne yükseldi.

Bölgeye, çok sayıda sağlık ekini ve ambulans yönlendirildi. Yaralılar, çevredeki hastanelere sevk edilmeye başlandı.

AFET UZMANI KUBİLAY KAPTAN: PATLAYICILARIN 15 GÜN SOĞUTULMASI GEREKİYORDU

CNN Türk yayınına katılan Afet Uzmanı Dr. Kubilay Kaptan, daha önce patlama alanında yer alan patlayıcıların imha edilmesi için 15 gün boyunca soğutma işleminden geçirilmesi gerektiğini belirtti. Soğutma işleminin yalnızca su ile de değil köpük benzeri malzemeler kullanılarak yapılması gerektiğini açıklayan Kaptan, burada bu işlemin yapılmadığını söyledi.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

İçişleri Bakanlığı, Sakarya'da meydanda gelen patlama hakkında açıklama yaptı.

Açıklamada şu bilgilere yer verildi:

''Sakarya-Hendek ilçesi Taşkısığı Mahallesinde faaliyet gösteren taş ocağında, Cumhuriyet Başsavcılığının talimatı gereği havai fişek fabrikasına ait patlayıcıların kontrollü şekilde patlatılması maksadıyla taşıyan kamyondan indirildiği esnada, patlama meydana geldi.

Meydana gelen patlamada; 2’si patlayıcı madde imha timinden olmak üzere 3 jandarma personelimiz şehit oldu, 6 personelimiz yaralandı.''

SOYLU OLAY YERİNDE

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu meydana gelen patlama sonrası olay yerine geldi. Bakan Soylu ve Vali Kaldırım, alan üzerinde helikopterle incelemelerde bulundu. Daha sonra helikopterden inerek patlamanın meydana geldiği bölgeye geçen Bakan Soylu ve Orgeneral Çetin'in incelemelerine Vali Çetin Oktay Kaldırım ile öteki ilgililer eşlik etti. İçişleri Bakanlığı, Adapazarı Taşkısığı Mahallesi'ndeki taş ocağında meydana gelen patlamayla ilgili olarak, şu açıklamada bulundu:

"Nereye taşınabileceği konusunda bir iki alternatif ortaya konuldu. Yaklaşık 15 tonluk patlayıcı geçtiğimiz haftadan itibaren, hem buradan farklı bir noktaya hem buraya taşınmaya başladı. Bu patlamanın başında, jandarmamıza bağlı patlayıcı madde imha timimiz var, başında da bir komutanımız var. Onların sevk ve idaresinde bir patlatma işlemi gerçekleşti. 15 tonluk bir patlatma işlemi gerçekleşti. Son 1 - 1,5 tonluk bir patlayıcı varken bu olay, hepimizi üzen bu olay başımıza geldi.

Bunları buraya patlatmak için getirdiler. Yaklaşık işte bunlar genelde, orada da soğutuluyorlar, burada da genelde hem itfaiye olur, genel usüle göre ambulans olur. Buna yönelik usülle birlikte mühimmatlar imha edilirler.

Şimdi buraya getirip, tam boşaltma esnasında neden olduğunu yapılacak adli ve idari soruşturmada anlayacağı bir patlama meydana geldi.

Maalesef bu patlamada ikisi patlayıcı madde imha timinden olan, biri Ankara'dan biri de İstanbul'dan buraya görevlendirdiğimiz arkadaşlarımız şehit oldular. Birisi de alanın güvenliğini sağlamakla görevli olan jandarma personelimiz şehit oldu. Aracın şoförü şu an ağır yaralı, hastanede. Ameliyatta olduğu bilgisini aldık. Yine Kocaeli'nde hastaneye sevk edilen bir jandarmamız var. Yine aynı zamanda kaburgasında hafif bir ağrı olan, patlamadan mütevellit bir ağrı olduğunu bildiğimiz bir personelimiz var. Adli ve idari soruşturma devam ediyor. Mülkiye, Emniyet ve Jandarma müfettişlerimiz birazdan alana intikal ederler. Bir eksiklik varsa gerekli takibatı yapacağımızı söylüyorum. Bunlar bizim evladımız. Görevlerini yaparken şehit olan evlatlarımıza Allah'tan rahmet ediyorum."

FABRİKANIN İŞLETME VE İMAR İZNİ İPTAL EDİLECEK

Soylu, saat 18.30'da yaptığı yeni açıklamada, patlamaya ilişkin son gelişmeleri aktardı. Patlamaya ilişkin adli ve idari soruşturma başlatacağını belirten Soylu, "İlk etapta 12 yaralımız vardı, şimdi hastanelerde 6 yaralımız kaldı. Biri aracı süren şoförümüz, ikisi de şoförümüz. Diğerleri kontrol amaçlı hastanedeler. Bu işletmenin çalışma izninin iptali gündeme geldi. Bu işletmenin çalışma ve imar izni en kısa sürede iptal edilecek. Kimin en ufak bir ihmali söz konusuysa bilmelidir ki bunun gereği yerine getirilecektir" dedi. 

TMMOB: ARTIK YETER

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz tarafından patlamaya ilişkin basın açıklaması yapıldı.

İhmal, tedbirsizlik ve sorumsuzluklar yüzünden yaşanan can kayıplarının acılarının birbirine karışmaya devam ettiğini ifade eden Koramaz, "3 Temmuz’da Hendek’te yaşanan patlamadan artakalan patlayıcıların taşınması sırasında yaşanan yeni bir patlama bir kez daha yüreklerimize acı düşürdü. Patlamada hayatını kaybeden 3 askerimizin ailesine başsağlığı diliyoruz. Yaralanan 6 askeri personelin en kısa zamanda sağlığına kavuşmasını diliyoruz" dedi. Gerekli risk kontrol tedbirlerinin uygulanmaması sonucunda yaşanan bu patlama ve can kayıplarının, ülkedeki iş güvenliği alanında yaşanan sorunun büyüklüğünü bir kez daha gözler önüne serdiğine dikkat çeken Koramaz şunları söyledi:

"Artık sistematik hale gelen bu patlama ve iş cinayetlerinin önüne geçmek için derhal ciddi adımlar atılmalıdır. İşçi sağlığı ve iş güvenliği konusu toplumun bütünün ilgilendiren kamusal bir sorundur. TMMOB olarak yıllardır dile getirdiğimiz hukuki adımlar derhal atılarak iş güvenliği alanı, çalışanların can güvenliğini öne alan, işverenin ve kamu otoritesinin sorumluluğunun altını çizen bir çerçevede yeniden düzenlenmelidir."