Sovyet gazozu Gaz Voda artık Türkiye'de

Sovyet gazozu Gaz Voda artık Türkiye'de

Tarihi, Stalin dönemine dayanan gazoz Gaz Voda Türkiye'ye geldi...

Sovyetler Birliği lideri Stalin döneminde, Coca-Cola'ya rakip olarak geliştirilen Sovyetler'in yerel gazozu Gaz Voda, ilk kez Türkiye'ye geldi.

Sovyetler Birliği döneminde üretimine başlanan ve günümüzde de hâlâ tüketilen Gaz Voda'yı Türkiye'ye getiren Syuzana Askarova, Sovyet dönemindeki yaşamı yansıtmayı amaçladıklarını söyledi.

‘Çok seveceksiniz' sloganıyla yola çıkan Askarova'ya göre Gaz Voda'nın Türkiye'deki gazozlardan farkı, aroma olarak çok daha kapsamlı ve yoğun olması. Tarhun otu, vanilya, bergamot, armut, karadut ve nar gibi çok çeşitli aromalara sahip gazozun hikayesi ise Stalin dönemine dayanıyor.

'STALİN TABAĞINI BOŞ GÖNDERMEDİ'

Sputnik'in aktardıklarına göre Askarova, Gaz Voda'nın ortaya çıkışını söyle anlatıyor:

"Bu gazozun hikayesi aslında çok ilginç. 1952 yılında ABD Başkanı Henry Truman, Stalin'e,- biraz nispet olsun diye sanıyorum- bir kasa Coca-Cola gönderiyor. O zamanlar siyasiler birbirlerine hediye gönderiyorlar politik imalarla. Rus Devlet erkanı kolayı çok seviyor. Ama Sovyetler'de özellikle Amerikan ürünü bir şey satılamayacağı için bunun muadili bir içecek geliştirmeye karar veriyorlar. Gaz Voda deyince akıllarına Sovyetler gelsin diye. Yani aslında Coca Cola'ya rakip olarak çıkıyor. O sırada da zengin bitki örtüsüne sahip Gürcistan'da bir eczacı şurupları üretiyor. Sonunda aromalar gazoza dönüştürülüp satılıyor. Sonra devletin verdiği destekle gazoz Sovyet ülkelerine yayılıyor. Yani Coca Cola'ya karşı Sovyetlerde de bir gazlı içecek var deniliyor. Eskiden otomatlarda satılıyordu. Tek bir bardak vardı otomatlarda, aromanızı seçip o tek bardaktan gazozunuzu içiyordunuz, sonra bıraktığınız bardakla başkaları içiyordu. Sovyetler'in dağılmasından bu yana bazı ülkelerde hâlâ var bu."

‘RUSYA DEĞİL, ABD MENŞEİLİ GİBİ PAZARLANIYOR'

Askarova'ya göre, Coca-Cola'ya rakip olarak çıkan bu gazoz, Sovyetler Birliği'nin son yıllarında ABD'ye de gönderildi. Ancak tarihi bilinmediği için Gaz Voda, ABD ürünü sanılıyor.

Askarova ayrıca gazozun Rusya değil, ABD menşeili gibi pazarlandığını dile getirerek "ABD'ye giden bazı arkadaşlarım bizim oradan aldığımızı sanıyor. Zira gazozun geçmişini bilmiyor insanlar. ABD bu konuda da baskın çıkıyor, orada da bunu kendi ürünü gibi pazarlıyorlar. Şu anda İtalya'da ve ABD'de de satışı var hâlâ" dedi.

DAHA FAZLA