Sosyal Güvenlik Kurumu'nun AKP dönemindeki bütçe açığı 444 milyar lirayı buldu

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun AKP dönemindeki bütçe açığı 444 milyar lirayı buldu

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu tarafından batırıldığını iddia ettiği SGK'nin AKP dönemindeki bütçe açığı 444.5 milyar lira oldu.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) mali istatistiklerine göre 2003'ten 2021'e kadar bütçe açığı toplam 444.5 milyar lirayı buldu. Açık veren SGK’ye 2008 yılında 35 milyar, 2010 yılında 55.2 milyar, 2015 yılında 79 milyar, 2020 yılında 248.8 milyar, 2021 Ocak- Temmuz ayında ise 149.4 milyar lira bütçe transferi yapıldı.  

Konuyla ilgili çalışmalar yapan Dr. Ergün Demir ve İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Dr. Güray Kılıç, 18 yıl boyunca SGK'nin gelir-gideri arasındaki toplam 444.5 milyar liraya ulaşan açığının cumhuriyet döneminin rekoru olduğunu söyledi.

'AKP 'KARA DELİKLERİ KAPATIYORUZ' DEMİŞTİ'

Diken'den Mesude Erşan'a konuşan Dr. Demir şunları söyledi:

"AK Parti hükümeti, SGK ile ilgili kanunları çıkarırken kamuoyuna ‘kara delikleri kapatıyoruz’ demişti. 2008’de yeniden yapılandırılarak yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun üzerinden ise 13 yıl geçti ve 18 yıldır AK Parti iktidarda. Görüyoruz ki 18 yıldır bu ‘açıkları’ kapatacak bürokrat, genel müdür henüz bulanamadı."

'GERÇEĞİ GİZLEMEK İÇİN PEMBE TABLO SUNUYOR'

SGK'nin 2020 yılında 67.4 milyar lira açık verdiğini hatırlatan Dr. Demir, şöyle devam etti:

"Sosyal güvenlik sisteminin mali açıdan sürdürebilirliğinin sıkıntıda olduğu gerçeğini gizlemek ve üzerini örtmek için reklamlarla pembe tablo sunuluyor. Oysa rakamların gösterdiği gerçek durum bunun tam tersi. SSK’nın tüm taşınır taşınmaz mallarına, gayrimenkullerine el konularak geçtikleri ve kamuoyuna o dönem ‘açık’ ve ‘kara delikleri’ kapatıyoruz, devrim yaptık diye sundukları sosyal güvenlik sisteminin geçmişten daha fazla ‘açıkla’ yönetildiği görüyoruz."

'GENEL MÜDÜRLER DEĞİL İKTİDARLAR SORUMLU'

‘Sosyal devlet anlayışına sahip ülkelerde sosyal güvenlik politikalarının asli önceliğinin vatandaşların sağlık hizmetlerine erişebilmeleri ve işsizlik ile yaşlılık durumlarında gelir güvencesinin olduğunu’ belirten Dr. Kılıç, şunları kaydetti:

"Devlet, temel ihtiyaçlarını karşılayamayan ve yaşamlarını en düşük düzeyde dahi sürdürmekte güçlük çeken kişi ve ailelere karşılıksız sosyal yardım yapar. SGK’nın giderleri gelirlerini aşmış ise bu durum sosyal devlet ilkesinin gereği olarak açık veya ‘kara delik’ olarak değerlendirilemez. Ancak sosyal güvenlik sistemini şirket gibi gören iktidar bilmeli ki kurumun mali bütçesindeki bu ’açıktan’ genel müdürler değil, uygulanan politikalar ve bu politikaları hayata geçirmeye çalışan hükümetler/iktidarlar sorumludurlar. Asıl üzerinde konuşulması gereken konu sosyal devlet ilkeleri olmalı."