Soru önergesine ‘deprem toplanma alanlarına internetten bakın’ cevabı!

Soru önergesine ‘deprem toplanma alanlarına internetten bakın’ cevabı!

CHP İstanbul Milletvekili Avukat Mahmut Tanal’ın Başbakanlık kurumuna gönderdiği ve deprem toplanma alanlarının nereler olduğunu sorduğu soru önergesine internetten bakın cevabı geldi.

CHP İstanbul Milletvekili Avukat Mahmut Tanal, deprem toplanma haftasında, deprem toplanma alanlarını söylemeyen soru önergesi cevabına dikkat çekti. Başbakanlık kurumuna gönderilen ve gönderildiği dönemde süresinde cevaplanmayan soru önergesine cevaben “deprem toplanma alanlarına internetten bakın” cevabı geldi.

Tanal, konuşmasına şöyle devam etti:

“Dönemin Başbakanı Binali Yıldırım’a deprem toplanma alanları ile ilgili bazı sorular yöneltmiştim. İstanbul’da bulunan deprem toplanma alanları var mıdır? Varsa adresleri nerelerdir? Bu deprem toplanma alanları kaç metre karedir? Deprem toplanma alanları yoksa neden deprem toplanma alanlar oluşturulmamıştır? Oluşturmayanlar hakkında herhangi bir işlem yapılacak mıdır? Deprem toplanma alanları oluşturulması kanuni bir sorumluluk iken yapmayanlar hakkında cezai işlem yapılacak mı? Yapılmayacak ise neden yapılmayacak? İstanbul’da, AFAD’a deprem toplanma alanlarını öğrenmek için başvuran vatandaş var mıdır? Varsa bu bildirilmiş midir? Bildirilmiş ise gerekçe olarak ‘gizli bilgi’ ibareli cevap mı verilmiştir? Deprem Toplanma Alanlarının halka önceden ilan edilmesi gerekir ki vatandaş mevcut alanlarda toplanabilsin ve can güvenliğine zarar gelmesin. Deprem Toplanma alanlarının ilanı İstanbullulara yapıldı mı? Yapıldı ise nerede hangi basım ve yayım organlarıyla ilan edilmiştir? Sorularım gayet netti. Fakat bu sorulara aynen şu cevap geldi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı ve İstanbul ilinde bulunan ilçe belediye başkanlıkları ile İstanbul İl Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü teknik elemanlarca birlikte belirlenmiş ve sayısal hale getirilmiş afet toplanma bölgeleri bulunmaktadır. Toplanma alanları bilgisi bahse konu kuruluşların internet adreslerinde görülebilir. Ayrıca söz konusu bilgiler söz konusu olmayıp vatandaşların talep etmesi halinde uygun bir şekilde paylaşılmaktadır. Bu cevaplar kaçamak cevaplardır. Ne demek vatandaş talep ederse uygun bir şekilde verilecektir? Ben de vatandaş değil miyim? Vatandaşa da mı internetten bak diyeceksiniz. İnternetten baktığımız deprem toplanma alanlarında gökdelenler yükseliyor. Kimi kandırıyorlar. Bugün bir deprem olsa, vatandaşın bildiği sağlıklı bir deprem toplanma alanı yok. Bunu söylemek bu kadar mı zor? Demek ki İstanbul’da deprem toplanma alanı yok. Bunu mu anlamalıyız? Deprem haftasında, doğal afetlere dikkat çekmek üzere bir an önce deprem toplanma alanları konusunda vatandaş bilgilendirilmelidir. Deprem öldürmez tedbirsizlik öldürür, deprem öldürmez bina öldürür, deprem öldürmez deprem toplanma alanlarını bilmemek öldürür.”

DAHA FAZLA