Sonları bilmek kolaydır, peki ya geriye kalanlar, "Nasıl Başlar?"

Sonları bilmek kolaydır, peki ya geriye kalanlar, "Nasıl Başlar?"

Bazen bazı şeylerin sonunu çok iyi bilsek de başlangıcını bilemeyebiliriz. Belki de sonunu o çok iyi bildiğimiz şeyin neyin başlangıcı olduğunu da göremeyebiliriz. Fakat tüm bu karışıklıklar bir yana, başlangıçlar güzeldir, tüm sonlara rağmen.

Umut Dağlar

Her şeyin bir sonu vardır. Ve biz insanlar daha doğrusu büyük insanlar, bu sonları konuşur genellikle sonlara bakarız. Oysa bazı şeylerin sonu olmayacağı gibi, kesinlikle bir başlangıcı vardır. Yağmurlu bir günün, bir yaşamın, alfabenin, saygının,sevginin... Sonlar bizi umulmadık bir anda bulabilir, belki beklediğimizden daha geç de gelebilir veya bizi ömrümüz boyunca bekletebilir; fakat başlangıçlar hayatımızın her yerindedir. Attığımız adımın her santimi,bir sonraki adımın başlangıcı,bir günün sonu ertesi günün başlangıcıdır. Belki de sonunu düşünmeden başlangıçlara cesaretle sarılmak gerekir.

Herhangi bir başlangıcı veya sonu çocuklara anlatmak ise zordur. Okula gitmek istemeyen bir çocuğa günün sonunun geleceğini ve tekrar görüşeceğimizi anlatmak gibi; onların uçsuz bucaksız sorularından bir tanesine cevap vermek gibi.

"Nasıl Başlar?" ise hem çocukların anlamlandıramadığı birtakım soyut konuları onlara anlatıyor hem de ebeveynlere yaşanılması muhtemel olan günlük problemler için rehber oluyor.

Yaşamın, okuma yazmanın, okula gitmenin başlangıçlarını çocuklarımıza anlatırken, başlangıçtan sonrasında değişimler yaşanabileceğini de ekliyor. Mesela  bir kelebek tırtıl olarak yaşama başlarken, sonrasında uçuveriyor; bulutlar gökyüzünün başlangıcını gizlerken ağaçlar topraktan başlayıp gökyüzüne uzanıyor. Yani bazı şeylerin sonu, bir diğerinin başlangıcı da olabiliyor.

"Nasıl Başlar?", çocuklara bir şeyin daha mesajını veriyor: Sevdiğimiz şeyler biterken buna üzülmemeleri ve yeni başlangıçlara odaklanmaları gerektiği... Cesaretin ve umudun kollarında yeni sevdikleri şeyleri başlatmayı;  bazı başlangıçların ise görünmez olduğunu... Tıpkı gökyüzünün başlangıçlarını saklayan bulutların olması gibi, toprağın ağacın başlangıcı olan köklerini gizlemesi gibi...

Çocuklarımız bu merak dolu ve aynı zamanda sorularını cevaplayıcı kitapla karşılaştıklarında oldukça sevecekler. İllüstrasyonları ise onları bambaşka bir dünyaya ve başlangıçlara götürecek. Sonlara üzülmekten ve yıpranmaktan biraz da vazgeçecekler belki. 

Onları bekleyen başlangıçları düşündükçe adımlarını hızlandıran, içi umut dolu olan çocuklarımıza...

KÜNYE: Nasıl Başlar?, Silvana Tavano, Resimleyen: Elma, Çeviri:Filiz Özdem, Yapı Kredi Yayınları, 2019, 32 Sayfa.

DAHA FAZLA