Son Tüketim Tarihlerinde Oyun

Son Tüketim Tarihlerinde Oyun

Paketlenmesi kolay streç filmlerle şarküteri gıdalarında 'son tüketim tarihi oyunu' oynanıyor. Satıcılar kullanma tarihi yaklaşan ya da geçen ürünleri tekrar tekrar paketleyip satıyor.

 Ambalajsız satılması yasak olan bazı şarküteri ürünlerinin streç filmlerle tekrar tekrar paketlenip son kullanma tarihleri uzatılarak satıldığı iddia edildi. Bazı satıcılar son tüketim tarihi yaklaşan ve geçmiş olan ürünlerin üzerine yeniden son tüketim tarihi etiketi yapıştırıp satışa çıkarabiliyor. Son kullanma tarihinin sürekli yenilendiği bu yöntem halk sağlığını tehdit ediyor.

'GÜNLÜK PAKETLİYORUZ'

Hürriyet gazetesinden Sefer Levent‘in bugünkü köşesinde yer verdiği bilgiye göre bazı satıcılar ürünlerin üzerine basit bir etiket ve barkod basılarak şarküteri reyonunda satışa çıkarıyor. Levent’in aktardığına göre reyon görevlilerine, ‘Neden bu etiketlerde son kullanım tarihi yok?’ sorusunu sorduğunuzda, ‘Günlük paketliyoruz, çabuk bozulan ürün bunlar, bozulanı zaten atıyoruz’ cevabı veriliyor.

SON TÜKETİM TARİHİ GEÇEN ÜRÜN NASIL ANLAŞILIR?

Bazı markalar yasal olarak gereken tüm bilgilerin yer aldığı etiketli ürünlerini satıyor ancak bunların üzerilerine de bazı satıcıların kendi etiketlerini basması karmaşa yaratıyor. Bu etiketlerin her an değişebilir durumda olması özellikle son tüketim tarihlerinin de değiştirilebileceği şüphesini yaratıyor. Son tüketim tarihleri sonradan paketin üzerine iliştirilmiş, streç filmde daha önceden çıkarılmış etiketlerin izini görürseniz bu ürünlerin son tüketim tarihi ya geçmiş, ya da çok yaklaşmış olduğunu unutmamak gerekiyor.

DAHA FAZLA