Son günlerdeki kaçırma olayları Meclis gündeminde: 'Hiç kimse güvende değil'

Son günlerdeki kaçırma olayları Meclis gündeminde: 'Hiç kimse güvende değil'

Vekil Ersoy, son yıllarda ülkede insan hakları ihlallerinde ciddi bir artış gözlendiğini ve iktidara muhalif kişilere yönelen birçok ağır hak ihlali olayının, gündemde sıklıkla yer aldığını; bu hak ihlalleri içinde, keyfi ve kayıt dışı gözaltı ve kaçırma olaylarının da kaygı verici biçimde yaşandığını belirtti.

İleri Haber

HDP’li Oya Ersoy, son günlerde muhalif üniversite öğrencilerinin, kendilerini polis olarak tanıtan kişilerce zorla kaçırılıp alıkonulması olaylarında dair bir Meclis Araştırması talep etti. Ersoy, “Gençlerimizin; kendilerini polis olarak tanıtan kişilerce, gündüz vakti sokak ortasında zorla kaçırılıp alıkonulduğu bir ülkede; şüphesiz hiç kimse huzur ve güven içinde değildir” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na bir Araştırma Önergesi sunarak, son günlerde muhalif üniversite öğrencilerinin, kendilerini polis olarak tanıtan kişilerce zorla kaçırılıp alıkonulması olaylarına dair bir Meclis Araştırması açılmasını talep etti.

TBMM Başkanlığı’na sunulan araştırma önergesinde Ersoy, son yıllarda ülkede insan hakları ihlallerinde ciddi bir artış gözlendiğini ve iktidara muhalif kişilere yönelen birçok ağır hak ihlali olayının, gündemde sıklıkla yer aldığını; bu hak ihlalleri içinde, keyfi ve kayıt dışı gözaltı ve kaçırma olaylarının da kaygı verici biçimde yaşandığını belirtti.

En son 18.02.2021 tarihinde Ankara’da, üç üniversite öğrencisinin, evlerinin bulunduğu sokakta, kendilerini polis olarak tanıtan sivil giyimli kişilerce zorla sivil araçlara bindirilerek kaçırıldığını; araç içerisinde bir saati aşkın süre alıkonularak gezdirilen, bu süreçte işkenceye, tehdit ve hakaretlere maruz bırakılan öğrencilerin, devamında şehrin farklı ve ıssız bölgelerinde salıverildiğini ifade eden Ersoy, kaçırılan bu öğrencilerin olayda özellikle, Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör atanması gündemli protesto etkinliklerine katılmamaları yolunda tehditlere maruz bırakıldığının altını çizdi.

Ersoy, ayrıca kaçırılma olayının hemen sonrasında, öğrencilerin avukatlarının ve ailelerinin emniyet birimleri nezdindeki girişimlerinin sonuçsuz kaldığını; olaya dair bir bilgi verilmediği gibi, olayın soruşturulmasına dair bir çaba da gösterilmediğini vurguladı.

‘FAİLİ MEÇHULÜN FAİLİ DEVLETTİR’

Aziz Nesin’in “Faili meçhulün faili devlettir” sözünü de hatırlatan Ersoy; yaşanan bu en son olay sonrasında, özellikle ilgili bakanlıklar ve emniyet birimleri tarafından bugüne kadar tatmin edici bir açıklama yapılmamış, öte yandan adli mercilere intikal ettirilen suç duyurularında da halen bir sonuç alınamamış olmasının; bu olayın, devlet görevlerinin bilgisi ve dahli ile gerçekleştiğine dair haklı kaygılara da vesile olduğuna işaret etti.

‘HİÇ KİMSE HUZUR VE GÜVENDE DEĞİL’

Ersoy, “Gençlerimizin; kendilerini polis olarak tanıtan kişilerce, gündüz vakti sokak ortasında zorla kaçırılıp alıkonulduğu bir ülkede; şüphesiz hiç kimse huzur ve güven içinde değildir ve o ülkede; demokrasiden, hukuk devletinden, insan haklarından söz etmek de olanaklı olmayacaktır. Başta gençlerimiz ve aileleri olmak üzere, toplumun talep ve beklentisi; bu olayların bir an önce aydınlatılması, doğrudan ya da dolaylı sorumluluğu bulunan resmi kişi ve kurumlar tespit edilerek cezalandırılması; her durumda devlet görevlilerinin ve organlarının söz konusu hak ihlallerinin önlenmesi ile birey ve toplumun hak ve özgürlüklerinin güvenceye alınıp korunması yolunda etkin ve samimi uygulamaları biran önce yaşama geçirmesidir” dedi.