Son dakika değişikliğiyle silah taşıma kapsamı genişletildi: 'Silahlı suçlar artacak'

Son dakika değişikliğiyle silah taşıma kapsamı genişletildi: 'Silahlı suçlar artacak'

6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Yasa'da yapılan son dakika değişikliğiyle, silah taşıyacakların kapsamı genişletildi.

Meclis'te kabul edilen gümrük paketinde yapılan son dakika değişiklikleriyle silah taşıyacakların kapsamı genişletildi. Kanunla ateşli silah taşıma ya da bulundurma iznine ilişkin hükümler yeniden düzenlendi.

6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Yasa'da değişikliğe gidilirken; bireysel silahlanmaya karşı mücadele yürüten Umut Vakfı’nın Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ayhan Akcan, yeni düzenlemenin silahlı suçları artıracağı uyarısında bulundu.

'TÜRKİYE'DEKİ SİLAHLI CİNAYETLERİN YÜZDE 17'Sİ KADINA YÖNELİK ŞİDDETTE KULLANILIYOR'

Umut Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Dr. Ayhan Akcan değişen kanun hakkında açıklamalarda bulundu. Türkiye'deki silahlı cinayetlerin yüzde 17'sinin kadına yönelik şiddette kullanıldığını ifade eden Akcan şöyle konuştu:

“Ailede, özellikle kadına yönelik şiddette silah kısıtlaması var. O iyi bir şey, biz zaten ısrarla bunu söylüyorduk. Türkiye'deki silahlı cinayetlerin yüzde 17'si kadına yönelik şiddette kullanılıyor. Yani dolaylı yoldan beşte biri. Silah taşıma veya bulundurma ruhsatı alamayacak olan gruplarda da genişleme yapıyorlar. Biz zaten vakıf olarak silahlanmanın karşısındayız. Devlet ruhsat altına aldığında ya da ruhsatı kolaylaştırdığında bu problemi çözebileceğini düşünüyor. Vakıf olarak ısrarla söylüyoruz; silahlanma, problemi çözmüyor aksine her silahlanma maalesef cinayet oranını artırıyor, kadına yönelik şiddeti artırıyor. Bir çok konularsa, sosyal olaylarda devam ediyor.”

'YENİ KANUNLA SİLAHLANMA YILDA YÜZDE 5'E ÇIKABİLİR'

Akcan, Türkiye'de silahlanmanın her yıl yüzde 3 arttığının altını çizdi. Yeni kanunla bu oranın yüzde beşe çıkabileceğini savunan Akcan, “Türkiye'de zaten her yıl silahlanmada yüzde üç artış var. Bunlar özellikle cinayetlerde, yaralanmalarda, kadına yönelik şiddette kullanılıyor ve maalesef bu genişletme bence silahla işlenen suçları artıracak. Belki yüzde üç değil yüzde beşe çıkaracak. Silah varsa kullanılır ve silahlanmayı kolaylaştırmak silahla ilgili sosyal problemi, insanların can ve mal güvenliğini tehdit eden konularda problem çözmez” diye konuştu.

SİLAH SATICILARI İNTERNETTEN SATIŞLARA ÖNLEM İSTEDİ

Kadıköy'de silah bayisi Ahmet Gedikoğlu, “İnternet üzerinden yapılan satışlarda çeşitli suçlara zemin hazırlıyor. Kesinlikle yasaklanması gerekiyor. Bunun önüne geçilmesi lazım. İnternetten silah alması çok kolay. Kargoyla hemen evinize yolluyorlar” diye konuştu. Ataşehir'deki bayii Yılmaz Uluöz ise “İnsanlara gerekli prosedürü anlatıyoruz, neler gerekli olduğunu söylüyoruz. İlçe emniyet müdürlüğünden belge almalarını anlatıyoruz. Ama insanlar internetten çok kolay alabiliyoruz diyerek ayrılıyorlar buradan. Herhalde ondan sonra internetten alıp silahlanıyorlar. Bu da satışlarımızı ciddi anlamda düşürüyor. İnternet üzerinden alınan ve kayıt altında olmayan silahlarla cinayetler, soygunlar, gasp yapılıyor” diye konuştu. (DHA)

DAHA FAZLA