'Son 10 yılda 75 bin bakkal kapandı'

'Son 10 yılda 75 bin bakkal kapandı'

Zincir marketlerin hızla büyümesi sonucu son 10 yılda 75 bin bakkal kapandı.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu, zincir marketlerin hızla büyümesi sonucu son 10 yılda 75 bin bakkalın kapandığını, bakkal ve büfe sayısının yüzde 31 azalarak 240 binden 165 bine düştüğünü açıkladı. Bakkalların, yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğuna dikkat çekildi.

Türkiye'de 1 milyon 700 bine yakın esnaf ve sanatkar bulunuyor. Bu sayının 170 bine yakınını da bakkal ve büfeciler oluşturuyor.

Milliyet'ten Güngör Uras'ın "Bakkal ve büfe sayısı azalıyor" başlığıyla bugün (26 Kasım) yayınlanan yazısından ilgili bölüm şöyle:

Nüfus artarken, perakende harcamaları artarken bakkal ve büfe sayısının azalmasının nedeni, perakende sektöründe zincir marketlerin sayılarının artması. Yerlisi ile yabancısı ile, ucuzcusu ile zincir marketler ‘organize perakendeci’ler olarak tanımlanıyor. Bakkallar ise ‘geleneksel’ perakendeci.

Perakende cirosunun 2018 yılında 880 milyar TL dolayında olacağı tahmin ediliyor.

Şimdilerde gene de geleneksel perakendecilerin payı yüksek. Büyük şehirlerde geleneksel perakendeci sayısı ve güçleri azalıyor ama Anadolu’da hala geleneksel perakendeci hakim durumda.

Toplam perakendede geleneksel perakendecinin payı yüzde 67, organize perakendecilerin payı yüzde 3. Avrupa’da organize perakendecinin sektör payı yüzde 80 dolayında. Bunun anlamı Türkiye’de de geleneksel perakendecinin giderek pazar kaybedeceği, bakkal ve market sayısının azalacağı, iş hacimlerinin azalacağıdır.

Eskiden mahalle bakkallarının sattıklarını şimdilerde ‘e ticaret’ şirketleri evlere teslim ediyor.

DAHA FAZLA